Bodrum Gündem

AKDENİZ’İN  EFES’İ  KIBYRA ANTİK KENTİ

08.08.2016
0
A+
A-

kibyra antik kenti (29)Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arekeoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Şükrü Özüdoğru, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde  Burdur’da bulunan Kibyra Antik Kenti ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bodrum Gündem Haber 

Burdur’un  Gölhisar ilçesinde bulunan ve “Akdeniz’in Efes’i ” olarak nitelendirilen Kibyra Antik Kenti, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl ziyaretçilerini kabul edecek.

Orhan Kemal Meydanında gerçekleşen söyleşi öncesi Dibeklihan Kültür Sanat Köyü kurucusu mimar Cenap Tezer, köşe yazarı Yılmaz Özdil’e önceki gün köşesine taşıdığı  Dibeklihan’ı konu alan yazısı için teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve (MAKÜ) Arekeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Şükrü Özüdoğru, Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan ve “Akdeniz’in Efes’i” olarak nitelendirilen Kibyra Antik Kenti’nin  Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle gelecek yıl ziyarete açılacağını kaydetti. Özüdoğru, kazı çalışmalarına 2006 yılında Burdur Arkeoloji  Müzesi Müdürlüğü öncülüğünde başladıklarını,  Kazıları 2010 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile MAKÜ adına sürdürdüklerini belirten Özüdoğru, gelinen noktanın umut verici olduğunu dile getirdi.

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, kazı tekniği açısından zor ve geniş bir alanda yer alan antik kentteki kazı çalışmalarında öncelikle kentin Roma İmparatorluğu dönemindeki görünen anıtsal yapıları açığa çıkarmayı, arkeolojik bilgi edinmeyi, buranın gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde aktarılmasını, insanlara bilgi ve görsellik sunmayı amaçladıklarını ifade etti.

10 yıldır süren kazı çalışmalarında iyi bir aşamaya geldiklerini anlatan Özüdoğru, “Bu yapının Atina’da Herodes Atticus odeonu diye bilinen bir benzeri var. Kibyra Antik Kenti’ndeki odeonun içinden ise renkli mermerle yapılmış Medusa (Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar) döşemi çıktı. Kibyra ismini uluslararası anlamda bu yapıyla duyurdu diyebilirim.” Dedi.

Özüdoğru sözlerine şöyle devam etti “Kazıya başladığımızda burayı gezdik ve biraz tanıyınca dedik ki ‘Burası  Akdeniz’in Efes’i olacak.’ Geldiğimiz noktada Kibyra bizi yalancı çıkarmadı. Ortaya çıkan eserlerle gerçekten ikinci bir Efes doğuyor diyebilirim. Büyük anıtsal yapıların birçoğu sağlam şekilde günümüze ulaşmış. Örneğin odeonun bu derece ayakta kalmış olması bizler için bir şans. Umarım Kibyra önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte bu kazılar devam ettiğinde turizm açısından da bilimsel anlamda da çok daha iyi bir yerde olacak.” Dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.