Bodrum Gündem

YETERLİLİK SINAVI KAMERA İLE KAYDA ALINIYOR…

BODTO YETERLİLİK SINAVI KAMERA İLE KAYDA ALINIYOR (11)

BODTO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile mesleki yeterlilik kurslarından sonra gerçekleştirilen uygulamalı sınavlar, TOBB ve BODTO yetkililerinin gözetimi altında yapılıyor ve sınav kameralar ile kayıt altına alınıyor. Başkan Kocadon kanunun çok katı olduğunu vurgulayarak “Uymayan işçi ve işverenleri çok ciddi yaptırımlar bekliyor.” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bilindiği üzere 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale geldi.

Bodrum Ticaret Odası üyelerini ve çalışanları bilgilendirme çalışmaları ve kayıt döneminden sonra bugün ilk olarak ahşap kalıpçısı mesleğinde sınavlarımızı başlatıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı MEYBEM ile yapılan işbirliği ile sınavlar Bodrum’da gerçekleştirilebiliyor.

Sınav sırasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı MEYBEM’den iki personel ve BODTO’dan da bir personel gözlemci olurken, uygulamalı sınav 2 kamera ile kayıt altına alınıyor.

BODTO YETERLİLİK SINAVI KAMERA İLE KAYDA ALINIYOR (17)KANUN ÇOK SERT…

BODTO yeni hizmet binası inşaatının durumunu incelemek ve çalışmalar ile ilgili bilgi almak için şantiye alanına gelen BODTO Başkanı Mahmut Kocadon “Ahşap Kalıpçılığı” uygulamalı sınavı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde artık kanun gereği belgelendirme dönemi başladı. Buna istinaden bizde Bodrum Ticaret Odası olarak, üyelerimize yardımcı olabilmek için böyle bir kurs açtık. Bunun için Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ile işbirliği yaptık. Bu burada kalıpçılık üzerine uygulamalı sınav yapılıyor. Bu uygulamalarımız önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çünkü kanun çok sert. Uymayan işçi ve işverenleri çok ciddi yaptırımlar bekliyor. Onun için ben tüm üyelerimizin, özellikle inşaat sektörü ile tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubunda hizmet veren üyelerimizin kurallara uymalarını tavsiye ediyorum. Bizleri takip etsinler, açtığımız kurslara katılsınlar. Bu kurslarımız devam edecek.”

BODTO YETERLİLİK SINAVI KAMERA İLE KAYDA ALINIYOR (11)SINAV KAMERAYA DA KAYDEDİLİYOR…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı MEYBEM Eğitmeni Erdal Erkuş gözetiminde yapılan “Ahşap Kalıpçılığı” uygulamalı sınav, BODTO yeni hizmet binasında gerçekleştiriyor. MEYBEM Eğitmeni ve sınav gözetmeni Erdal Erkuş şu bilgileri verdi; “Türkiye genelinde inşaat ve diğer 48 meslekte zorunlu belgelendirmesi yapılıyor. Burada inşaat mesleği dalında ahşap kalıpçılık yeterlilik uygulama sınavını yapıyoruz. Arkadaşlarımız uygulama sınavı yanında yazılı ve mülakat sınavına da tabi tutuluyorlar. Sınavdan geçenler belgelerini alacaklar ve bu meslekte yetkin olduklarını belgelendirmiş olacaklar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yan kuruluşu olan MEYBEM A.Ş. olarak Ankara’dan geldik.”

BODTO BİNASI İNŞAATI HIZLA İLERLİYOR…

BODTO yeni hizmet binası inşaatı ile ilgili bilgi de veren BODTO Başkanı Kocadon şunları söyledi; “Bodrum birinci katını bitirdik. Kolonlar döküldü, perde betonlar dökülüyor yan tarafların. Sanırım 2.Bodrum katını da 10 gün içinde tamamlarız. Çok hızlı gidiyor. Zamanında yetiştireceğiz.”

BODTO YETERLİLİK SINAVI KAMERA İLE KAYDA ALINIYOR (12)BELGE ALMAK İSTEYENLER, BODTO’YA BAŞVURULABİLİR…

Mesleki Yeterlilik Belgeleri kapsamında Bodrum Ticaret Odası’na ulaşarak bilgi alabilir ve kayıt yaptırabildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Kocadon “Başta inşaat sektörü olmak üzere tüm tehlikeli ve çok tehlikeli sektörde faaliyet gösteren işletmelerimizi bu konuda yasal gerekliliklere uymaları yönünde bir kez daha uyarmak istiyorum.” dedi.

23/04/2015 tarihli ve 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı Kanunda; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.” yönünde madde yer alıyor.

1Ahşap Kalıpçısı (seviye3)25Kaynak Operatörü (seviye4)
2Alçı Levha Uygulayıcısı (seviye3)26Makine Bakımcı (seviye3)
3Alçı Sıva Uygulayıcısı (seviye3)27Makine Bakımcı (seviye4)
4Alüminyum Kaynakçısı (seviye3)28Makine Bakımcı (seviye5)
5Bacacı (seviye3)29Otomotiv Elektromekanikçisi (seviye5)
6Bacacı (seviye4)30Otomotiv Mekanikçisi (seviye4)
7Betonarme Demircisi (seviye3)31Otomotiv Montajcısı (seviye3)
8Betoncu (seviye3)32Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı (seviye3)
9Çelik Kaynakçısı (seviye3)33Panel Kalıpçı (seviye3)
10Direnç Kaynak Ayarcısı (seviye4)34Plastik Kaynakçısı (seviye3)
11Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli (seviye4)35Seramik Karo Kaplamacısı (seviye3)
12Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı (seviye3)36Ses Yalıtımcısı (seviye3)
13Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli (seviye4)37Sıvacı (seviye3)
14Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü (seviye4)38Ses Yalıtımcısı (seviye3)
15Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (seviye3)39Tünel Kalıpçısı (seviye3)
16Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı (seviye4)40Yangın Yalıtımcısı (seviye3)
17Duvarcı (seviye3)41Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye3)
18Endüstriyel Boru Montajcısı (seviye3)42Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye4)
19Hidrolik Pnömatikçi (seviye4)43Asansör Montajcısı (seviye3)
20Hidrolik Pnömatikçi (seviye5)44Asansör Montajcısı (seviye4)
21Isı Yalıtımcısı (seviye3)45CNC Programcısı (seviye4)
22Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli (seviye3)46CNC Programcısı (seviye5)
23İnşaat Boyacısı (seviye3)47Metal Sac İşletmeci (seviye3)
24İskele Kurulum Elemanı (seviye3)48Metal Sac İşletmeci (seviye4)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.