Bodrum Gündem

BODRUM DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL…

BODRUM DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL…

 

imo 17 ağustos 2016 açıklama (5)İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Şubesi Başkanı İlhan Özyiğit 17 Ağustos Marmara Depremi yıldönümü nedeni ile yapılan basın açıklamasında “17 Ağustos Depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen İstanbul başta olmak üzere, kentlerimiz depreme hazır değil.” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Şubesinde Yönetim Kurulu üyelerinin ve diğer Mühendis odalarının da temsilcileri ile birlikte Bodrum İKK Sekreteri Şahabettin Doğan’ın da katılımı ile düzenlenen basın açıklamasında; “17. Yılında, 17 Ağustos Depremini Unutmadık, Unutturmayacağız!” denilirken, “17 Ağustos Depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen İstanbul başta olmak üzere, kentlerimiz depreme hazır değil.” açıklaması yapıldı. Başkan Özyiğit son dönemde ABD tarafından belirlenen bazı tarihlerde deprem oldurulacağı yönündeki söylentilere “Dışarıdan müdahale edilerek bir deprem yaratılması gibi bir şey söz konusu değildir. Tamamen hurafe” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Şubesi Başkanı İlhan Özyiğit tarafından okunan basın açıklamasında, 17 Ağustos 1999 tarihinde, son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadığı anımsatılarak, “Doğu Marmara’da büyüklüğü 7.4 olan ve yaklaşık olarak 45-50 saniye devam eden bir deprem oldu. Merkez üssü GÖLCÜK olan bu deprem büyük bir afet ortaya çıkardı.” dedi.

imo 17 ağustos 2016 açıklama (2)7 AĞUSTOS BİR MİLAT OLARAK KABUL EDİLDİ…

Daha önce de Türkiye’nin büyük depremlere tanık olmasına rağmen 1999 depremleri, ülke için önemli bir dönüm noktası olarak düşünüldüğünü ve 17 Ağustos 1999 Gölcük Merkezli depremin bir MİLAT olarak kabul edildiğini ifade eden Özyiğit şunları söyledi; “Ülkemizde 6 ve üzeri büyüklükteki her deprem önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden oluyor. Sorun bir doğa olayı olan depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır. Gerekli önlemleri almamaktan ya da denetimsizlikten kaynaklanan olumsuzlukları “kader” olarak değerlendirmemek gerekir. Bunun yerine mühendislik bilimine uygun hareket edilmeli, deprem büyüklükleri dikkate alınarak yapı üretim yerleri ve yapı üretim süreci bilime ve bilgiye dayalı olarak yönetilmelidir.”

KAÇAK ve DEPREM GÜVENLİĞİ OLMAYAN YAPI STOKUMUZ VAR…

Mühendislik bilimi, yöneticilerin ve siyasi sorumluların doğa olaylarını doğru bir biçimde ele almalarıyla, deprem bir afet olmaktan, masum insanların can ve mal güvenliği tehlike altında olmaktan çıkarılacağını kaydeden Özyiğit açıklamasını şöyle sürdürdü; “Doğa olaylarının doğal afet halini almasına neden olan ihmaller, hatalar ve eksiklikler zincirinin kırılması, akla ve bilime dayalı bir yol izlenmesiyle mümkün olabilir. Afet, bir olayın kendisi değil insan veya doğa kaynaklı olayların ortaya çıkarmış olduğu bir sonuç olarak bilinmektedir. Doğa olaylarını başta deprem olmak üzere afete dönüştürenler yöneticilerdir, yöneticilerin hatalarına göz yuman insanlardır. Bilimi, planlamayı ve denetimi dışlayan, planlı bir üretim ekonomisi yerine ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan bir anlayışın sonucu olarak kentlerimiz; sağlıksız, deprem güvenliği olmayan kaçak ve mühendislik hizmeti almayan bir yapı stoku ile karşı karşıya kalmıştır.”

DEPREMİ UNUTMAMA, UNUTTURMAMA ISRARINI SÜRDÜRECEKTİR…

İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Şubesi Başkanı İlhan Özyiğit son yıllarda iktidarın İnşaat Mühendisliği mesleğini ilgilendiren konularda yaptığı değişikliklerle; meslek odalarının üyelerini denetlemesi, sicillerini tutması, mesleki faaliyetlerini kayıt altına alması engellenmiş, meslek odalarının üyeleriyle olan ilişkileri zayıflatıldığına vurgu yaparak açıklamasını şu sözler ile tamamladı; “İmzacılık ve sahte mühendisler mesleğimizin güvenirliğini aşağılara çekmiştir. Bu durum haksız bir rekabeti gündeme getirdiği için mühendislik hizmetlerinde kalite düşmüştür. Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler,  yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası, yapı üretim süreci tüm eksiklerinden arındırılıncaya kadar, yapı stoku iyileştirilinceye, güvenli ve sağlıklı yapı üretilinceye ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiş tek bir yapı kalmayıncaya kadar çalışmalarını sürdürecektir. İnşaat Mühendisleri Odası depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürmektedir. Güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar da depremi unutmamaya ve unutturmamaya çaba gösterecektir.”

imo 17 ağustos 2016 açıklama (1)ABD TARAFINDAN DEPREM OLDURULMASI, TAMAMEN HURAFE…

Daha sonra gazetecilerin sordukları soruları da yanıtlayan İlhan Özyiğit son günlerde depremin ABD tarafından tetiklendiği ve bazı tarihlerde deprem olacağı yönündeki sorumuza şu yanıtı verdi; “Onu sanıyorum Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ifade etmişti. 14 Ağustos’ta FETÖ’nün ABD ile işbirliği yaparak, uzaydan bir dalga göndermesi söylendi. Bu tamamen bir hurafedir. Deprem insan tarafından üretilecek bir olay değildir. Fayların kendi aralarındaki itmelerinden meydana gelen bir doğa olayıdır. Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Dışarıdan müdahale edilerek bir deprem yaratılması gibi bir şey söz konusu değildir. Biraz da magazinsel olmuş.”

İMO BODRUM TEMSİLCİLİĞİ İTEYENLERİN BİNALARINI KONTROL EDİYOR…

Bodrum’un da 1.derece bir deprem bölgesi olduğu ve bölgede sık sık depremlerin olduğu anımsatılarak, Bodrum ve Deprem konusunda ne söyleyeceksiniz şeklindeki sorumuza ise şöyle yanıt verdi; “Bodrum’da biz biraz daha şanslıyız. Yapılarımız iki katlı yada en fazla üç katlı. Bizim en sıkıntılı olduğumuz yerler, sahildeki dolgu üzerine yapılan yapılar.”

Özyiğit eskiden yapılan ikinci konutlarda da sıkıntıların olduğunu ifade ederek, o binalar için de mülk sahiplerinin başvurmaları halinde İMO tarafından incelenerek, binaların sağlamlık raporunun verilebileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.