Bodrum Gündem

BAĞBOZUMU BULUŞMASI RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU…

karaova bağbozumu mumcular (29)Mumcular’da düzenlenen 2.Karaova Bağbozumu Buluşmasında birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bu yıl ikincisi düzenlenen Karaova Bağbozumu Buluşmasında Muğla Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve beraberindeki protokol üyeleri incir fidanı dikip, üzüm hasadı yaptılar.

Dün Bodrum merkezde yapılan kortej yürüyüşü ile başlayan Karaova Bağbozumu Buluşmasında bugün Mumcular Merkezinde üretici ile vatandaş bir araya geldi.

Mumcular Merkezde yapılan etkinliğe Muğa Valisi Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP milletvekili Akın Üstündağ, Muğla İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı  Albay Yavuz Özfidan, Muğla İl Tarım ve Hayvancılık müdürü Nafiz Ekici, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Abban, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Milas kaymakamı Fuat Gürel,  Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Muğla Gençlik Kolları Başkanı Tufan Erkan Yakar, belediye meclis üyeleri, Kadın Kolları Başkanı Emek Çakaloğlu ve partililer, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Bodrum İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürü Muammer Bektaş, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Mumcular’dan, civar köylerden ve Bodrum’dan vatandaşlar katıldı.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptığı açılış konuşmasında bu yıl ikincisi düzenlenen Bağbozumu buluşmasının temellerinin 2012 yılında konsey tarafından “Tarım Çalışma Gurubu” kurulması ile atıldığını ifade etti. Topçuoğlu, konuşmasında üretimin özendirilmesi ve üreticilerin de ilgili mercilerce korunması gerektiğine vurgu yaptı. Köylerin, bir kenara bırakılarak kentlerin var olamayacağının altını çizen Topçuoğlu, yaşanılan süreçte her kesimden yapılan organizasyon ile ilgili destek gördüklerini söyledi.

“Hedefimiz; Örnek Bir Kırsal Kalkınma Projesi ile Toskana’yı Kıskandırmak”…

Karaova Bağbozumu Buluşması mimarlarından Karaova Der Başkanı CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Öztürk, hedeflerinin Kırsal kalkınma modeli için bir farkındalık yaratmak olduğunu kaydettiği konuşmasında şunları söyledi “Bugün gelinen bu noktada inandığımız ve vazgeçmediğimiz değerlerin her birisini sokakta görmekten de mutluyuz. İnanarak dedik ki Karaova Bodrum’un son soluk borusudur. Eşsiz toprak zenginliği ve bütünlüğü ile bu coğrafya Bodrum’un yeniden planlanmasında en önemli rolü alacaktır. Bodrum turizmine turizm çeşitliliği açısından yeni fırsatlar yaratacaktır. Kırsal kalkınma ve turizmin yan yana gelmesi ile agro kültürü ile karşımıza çıkacak ve 12 ay turizm yapma imkanı olacaktır.” Dedi. Ali Öztürk, Karaova’da büyük yatak kapasiteli otellekaraova bağbozumu mumcular (55)r istemediklerini belirtti. Öztürk “bu proje kapsamında büyük yatak kapasiteli konaklamalar istemiyoruz. Konaklamaların büyük oranda Bodrum’da yapılması ile oradaki otellerin de uzun süre açık kalacaktır. Burada pansiyon tarzı konaklamalar hedefliyoruz ve bu tip projeleri Karaova Der olarak çalışmaktayız.” Dedi.

Ali Öztürk “Tehlikenin Farkındayız”…

Karaova Der Başkanı CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Öztürk Karaova’yı bekleyen tehlikenin farkında olduklarını, bölgede konut stoğunun giderek arttığını ve bu hızın durmaması durumunda yöredeki nüfus projeksiyonun değişerek halkın birbirine yabancılaşacağını dile getirdi. Ali Öztürk “Karaova Bağbozumu bir projedir ve emin adımlarla yürümektedir. Söz konusu tehlikelerin oluşmaması için bölgenin tekrar tarıma dayalı olarak planlanması gerekmektedir. Bölge Bodrum’un konut stoku deposu ve varoşu olması durumunda Bodrum’u kurtaramayacak daha da batıracaktır. Bu yeşil bir projedir.  Kendisini tüketen değil, sürekli yenileyen ve çevreye yan etkileri olmayan bir projedir. Gelecekteki hedefimiz; öyle bir kırsal kalkınma yaratarak Toskana’yı kıskandırmak.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Osman Gürün “Sizin Desteğinizle Başarılı Oluruz”…

Daha sonra kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün proje ile ilgili üzerinde durulması gereken en önemli konunun,  köyleri ve kırsal bölgenin değerlerini koruyarak yaşanılır yerler haline gelmesi olduğunu dile getirdi. Osman Gürün “O değerlerini koruyarak yaşanılır yerler haline getiremezsek ülkemizin geleceği karaova bağbozumu mumcular (57)gerçekten karanlık olur. Karaova ve kırsal bölgeleri farklı bir turizm hareketi ile kendi kültürümüzü, değerlerimizi muhafaza edip, geliştirip onları geleceğe taşırken o bölgedeki insanların da ekonomik gücünü en üst seviyeye çıkaracak düzenlemeler yapmak durumundayız. “ dediği konuşmasında bunun için  Büyükşehir olarak Tarımsal Hizmetlerin Muğla genelinde bir çalışma yaptığını aktardı. Gürün “Hangi bölgede, hangi ürünün daha çok yetişebileceği ve bunların ekonomik değerinin nasıl arttırılması gerektiği konusunu ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz. Buranın en önemli konusu incir ve bağ.  Bağ geçmişimizde olan ama ekonomik değeri tam olarak ortaya konamadığı için yıllar içerisinde yok olmaya yüz tutan, yeniden canlanmakta olan bir tarımsal değer.  Bunu sadece üzüm olarak satmak değil onu işleyerek katma değeri yüksek bir mal haline getirmek gerekiyor. İncir ve üzüm konusunda burada beraber çalışırsak çok kısa sürede burada  tarımla geçinenlere katma değeri yüksek bir ürün sunacağız” dedi. Osman Gürün ayrıca bu projelerin başarılı olabilmesi için halktan da destek istedi.

“Niçin Bu Topraklarda Üretilenleri Otellere Ve Vatandaşlara Servis Yapamıyoruz?”

Muğla Valisi Amir Çiçek, valilik olarak sivil toplum kuruluşlarının akılcı, bölgeye pozitif getirisine ve  insan odaklı  olmasına bağlı olarak tüm çalışmaları destekleyeceklerini belirttiği açıklamalarında şunlara değindi “İşte biz bürokratlar olarak her zaman vatandaşlarla, sivil toplum dernekleri ve belediyelerimiz ile birlikte bir bütün olarak ortak akıl, kollektif hareketle yol alıyoruz. Bodrum markasını daha iyi bir yere getirip yaşatabilmemiz için akılcı projeleri uygulamaya çalışıyoruz. Karaova denilen bu kesimde elbette bir değer var. Bu toprağın en iyi şekilde nasıl karaova bağbozumu mumcular (62)korunacağı konusunda  arkadaşlarla konuştuk. Niçin bu topraklarda üretilenleri bu bölgedeki otellere ve vatandaşlara servis yapamıyoruz? Eğer akılcı projeler uygularsak buradaki insanlar da bir yerlere gitmeyecektir. Kendi dedesinden, atasından kalan o araziyi geleceğe doğru e iyi şekilde yetiştirecektir. Toprağı destekleyici projelerle yol alalım. Biz valilik olarak Kurban Bayramında dışarından Bodrum’a tatil yapmaya gelenlere elbette kucağımızı açıp hoş geldiniz diyoruz. İlk girişlerdeki arama noktalarında Bodrum Lokumu ikram ediyoruz. Bundaki amacımız şu; bizim burada elbette tadacağınız ürünler de var. Güneşleneceksiniz, dinleneceksiniz ancak gıdalarımız da var diyeceğiz. İşte bizi burada yalnız bırakmayacaksınız. Aklı, gücü, bilgisi, tarım alanında üretimi olan her kim varsa projesi ile bize gelsin. “ dedi.

Karaova’da düzenlenen 2.Karaova Bağbozumu Buluşmasındaki konuşmaların ardından Vali Çiçek ve beraberindeki heyet stantları dolaşarak üreticiden ürünler hakkında bilgi aldılar.  Heyet daha sonra Selia Çiftliğine giderek incir fidesi dikimi yapıp, bağlardan sembolik olarak üzüm keserek bağbozumunu gerçekleştirdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.