Bodrum Gündem

MUĞLA’DA ÇOK BÜYÜK BİR PROJE HAYATA GEÇİYOR…

MUĞLA’DA ÇOK BÜYÜK BİR PROJE HAYATA GEÇİYOR…

 büyükşehir belediyesi yerel tohum merkezi çalışmalarını sürdüyor (2)

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından “Yerel Tohum Merkezi”nin kurulum çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla yola çıkan Yerel Tohum Merkezi; yıllardır vatandaşlarımız tarafından tohum alıp ekme yöntemiyle kendini devam ettiren bölgemize has yerel tohum çeşitlerinin toplanarak izole ortamlarda çoğaltım ile genetik mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalar yapacak. Kaybolmaya yüz tutmuş genetik zenginliğimizin gelecek nesillere aktarılması, yerel tohum envanterinin çıkarılması ve Büyükşehir Belediyesi teknik personeli tarafından kontrollü olarak çoğaltılıp halkımıza ücretsiz dağıtılması konularında hizmet verecek.

büyükşehir belediyesi yerel tohum merkezi çalışmalarını sürdüyor (1)TOHUMLARA ÜCRETSİZ ULAŞILABİLECEK…

Bu konuda yerel ve ulusal tohum merkezleri, yerel tohum dernekleri ve tüm yerel tohum gönüllüleri ile ortak çalışmalar da yapılarak, yerel tohum konusunda koruma ve bilinçlendirme çalışmalarına da katkıda bulunulacak. Muğla iline ve ülkeye has yerel tohumların genetik özelliklerini bozmadan, tamamen kontrollü ortamlarda ve organik yöntemlerle yetiştirilecek olan bitkilerden alınan tohumlardan tohum gönüllüleri ve vatandaşlar ücretsiz olarak istifade edebilecek.

TOHUMLAR “TOHUM BANKASI”NDA KORUNACAK…

Tür, çeşit ve saflıkları onaylanan yerel tohumlar isimleri, fotoğrafları ve tüm özellikleri ile envantere kaydedilerek sonraki nesillere devamı konusunda da katalog ve kitap çalışmaları yürütülecek. Ayrıca Tarımsal Hizmetler Dairesince Ortaca ilçesinde yapımına başlanacak olan Soğuk Hava Deposu bünyesinde Yerel Tohum Merkezi için envantere alınan yerel tohumların uygun koşullarda yıllarca saklanabilmesine olanak sağlayacak olan bir de “Tohum Bankası” kurulacak. Yerel tohum toplama çalışmalarının devam ettiği ve Ekim ayı içerisinde açılışı planlanan “Yerel Tohum Merkezi” vatandaşlardan gelen yerel tohum destekleriyle daha da güçlenecek.

büyükşehir belediyesi yerel tohum merkezi çalışmalarını sürdüyor (3)MUĞLALI YURTTAŞLARDAN DESTEK BEKLENİYOR…

Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan şunları belirtti: “Kuracak olduğumuz Yerel Tohum Merkezimiz hem bitkisel zenginliğimizin belirlenmesine, hem geçmişten günümüze aktarılan bu genetik mirasın gelecek nesillere aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapacaktır. Merkezimizde koruma altına alınacak olan yerel tohumlarımız teknik personellerimiz tarafından kontrollü olarak çoğaltılarak hem genetik mirasımızın bozulmadan devamı sağlanacak hem de halkımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Ayrıca genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca’da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacaktır. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir. Bu konu da Muğlalı vatandaşlarımızın katkı ve desteklerini bekliyoruz.”

Yorumlar

  1. Neslihan Gulbeyaz dedi ki:

    Tohum bankasi deyince heyecanlamdim ben koydeyaz tatillerini yasamis biir kisiyim Bursa yoresine has daneli yesil fasulye var adina ferasetsiz deniyor fasulye hem lezzet bakimindan cok guzel hemde bizim Anadolu tohumumuz saniyorim fazla tohumlugum yok zira bu sene ilgilenemedim bunu ve misir tohumunu ulasstiak isterim adres olarak Mugla tohum bankasi mi yazmam gerekiyor.calismalarinizda basarilar dilerim Saygilarimla Neslihan Gulbeyaz

    1. Fatma dedi ki:

      Ben Mısır ve fasulye tohumu istesem kargoyu da karşılasam mümkün müdür?denizli deyim matematik öğretmeniyim. Ama toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Ve ben de doğal tohum peşindeyim.

    2. Meltem Zeybek dedi ki:

      Bende Antalya da yaşıyorum ve ekip biçmek için küçükde olsa imkanım var. Tohumlari benimle de paylasabilirseniz hem kendim faydalanır hemde bizler gibi bu konuda duyarlı olan kişilerle paylaşma imkanı bulurum.

  2. Guzin hanci dedi ki:

    Inşallah uygulanır.Gdo’lu gidalsrdan kurtulur çocuklarımız.

  3. Güner Çınaroğlu dedi ki:

    Tebrikler kurulunca iletişime geçmek isterim başarılar dilerim

  4. Hatice vatandaş dedi ki:

    Mütiş bir proje çok sevindim organik sebzeler yeriz inşallah

  5. Ayten Aydin dedi ki:

    Son derece gerekli bir girisim. Mugla belediyesi gelecegi gunumuze getirerek cok gerekli bir ornek yaratmis. Ulkemizde ve de dunyada sureklilil ve saglikli yasam icin ste uzun atilimli cozum bu.Candan destekliyorum.

  6. birol üstündağ dedi ki:

    yazıyı fecaboktan bir arkadaşımız sayesinde okudum arkadaşıma ayrıca teşekkur ediyorum sizlerinde bu çalışmalarınızdan dolayı ne kadar teşekkur etsek az gelir benim şahsi görüşüme göre bu yerli tohum bankası çalışması o kadar sevindirici bir haberki keşke medyadada haber kaynagı olsa benim gibi çoğu insanımız sevinse sizleri canı gönülden destekliyor ve başalılarınızın devamını diliyorum saygı ve sevgilerimle

  7. Muslime yanik dedi ki:

    elinize sağlık ne güzel bir haber bu geleceğimiz hakkindaki endiselerimı biraz hafiflettiniz

  8. ezgi dedi ki:

    Bence para ile satilsin ki destek olabilelim. Bedavaya dağıtılmasın. Harika bir proje sonuna kadar destekçisi oluruz

  9. Ahmet YÜCEL dedi ki:

    Şimdiden heyecanlandım yerel tohum deyince benden akan sular durur.Bende bir kaç yıldır yerel tohum biriktiriyorum aynı zamanda ekerek yerli ürün yiyiyorum.Bu tohum bankasına elimde bulunan yerli tohumlardan bende destek olurum.

    1. Fatma Özbay dedi ki:

      Bende küçücük bahçemde sebze meyve yetiştirmeye çalışıyorum çok lezzetli kavunumun çekirdeklerini saklıyorum devamı geliyor sizlerle iletişime geçmek isterim

  10. Nihal Avcan dedi ki:

    Faaliyetlerinizden, tohum çeşitlerinden haberdar olmak isterim. Gönülden kutluyor ve destekliyorum

  11. ikbal subaşı dedi ki:

    Ne güzel bir haber kutluyorum inşallah başarılı olursunuz.

  12. Abidin Yaman dedi ki:

    Belediye başkanının ne zaman tutuklanacağını merak ediyorum.. Genetiğiyle oynanmış bu hükümet genetiğiyle oynanan tohumların zayıflamasına olanak vermez..

  13. makbule yanardağ dedi ki:

    Girişiminizi kutluyorum.Ama kişisel çabalarla çok zor olduğunu düşünüyorum.Belediyeden destek alınabilirmi. Bende istenirse tamamen doğal patlatılacak mısır tohumu ve normal mısır tohumu gönderebilirim

  14. rezan dengilioğlu dedi ki:

    Bende uzun zamandir köyde oturuyorum yerel tarım yapıldığı için gidosuz gıdaya kolay ulaşabilmek adına. Belediyemizin böyle bir başarıya imza atması geleceğimiz açısından çok kıymetli bir çalışma kutluyorum

  15. Ahmet dedi ki:

    Ben de çok memnun oldum Datça’ya yeni yerleştim ve organik olarak hidrofobik sistemle kıvırcık salata yetiştirmek üzere çalışmalar yapıyorum bu konuda bilgi ve desteğe ihtiyacım olacak Zaman içersinde diğer sebzeleri de denemek istiyorum çalışmanızdan dolayı sizleri kutlarım

  16. Şöhret Şen dedi ki:

    Bu girişiminizden dolayı çok çok ku tluyorum.Başarılı olmanızı diliyorum. Çocukluğumuzdaki gibi lezzetli ,mis kokulu ,gdosuz sebze ve meyveler yeriz inşallah…

  17. Atilla Küçükala dedi ki:

    Burada yorumlarını yazan bütün tohum dostlarına teşekkür ediyorum. 29 Ekim 2016 tarihinde açılışını yapacağımız Yerel Tohum Merkezimiz için destek ve işbirliğiniz bizi mutlu edip güçlendirecektir.
    bu konudaki taleplerinizi ve önerilerinizi [email protected] ve [email protected] mail adreslerine ulaştırırsanız sizinle iletişime geçebiliriz.
    Atilla Küçükala
    Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Şube Müdür V.

  18. Taner MERCAN dedi ki:

    Merhabalar herkese. Ben Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Merkezi proje sorumlusuyum. Tüm yorumları okudum ve bu projemize başlarken duyduğumuz heyecan bir kat daha arttı. Belediyem ve yerel tohum merkezimiz adına güzel yorumlarda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Yerel Tohum Merkezimiz Ekim ayı sonunda hizmete açılacak. Bilgi almak ve destek vermek isteyenler 444 48 01 nolu telefondan bizlere ulaşabilirler. Sizlerin destekleri ile her zaman en güzel projelere imza atmayı hedeflemekteyiz. Hedefimiz Bir Muğla Bir…

  19. Mine Törüner dedi ki:

    Böyle bir merkezin faaliyete geçmesi ve böylesine güzel bir projeyi de hayata geçirmesi çok müthiş bir şey . Ülkemizin ve insanlarımızın sağlık ve beslenme sorunu hale gelen , yerel tohum ihtiyacını karşılayacak olan bu merkezin , kurulmasında emeği geçen herkesi kutlar , projenin başarılı ve sürdürülebilir olmasını dilerim .

  20. Serhat Genek dedi ki:

    Proje hangi aşamada acaba?