Bodrum Gündem

KENTSEL RANT, TARIMI BASKI ALTINA ALARAK YOK EDİYOR…

KENTSEL RANT, TARIMI BASKI ALTINA ALARAK YOK EDİYOR…

ziraat mühendisleri odası 45 dönem 1 bodrum danışma toplantısı (2)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı Bodrum’da yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut “Turizm ve kentsel rantın baskısı sonucu meyve ağaçlarımız yok ediliyor ve bakımsızlıktan sayıları azalıyor.” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Ülkemizde tarım sektöründe yaşanan sorunları ve çözümlerini tartışmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ile birlikte, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Denetim ve Onur Kurulu Üyeleri, TMMOB Yönetim Kurulu ve Yüksek Onur Kurulu Üyeleri, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut ve diğer Şube Başkanları ile Yönetim Kurulu üyeleri, Tarım Bakanlığı ve Muğla Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri katıldı.

TÜM PAYDAŞLAR İLE TÜRK TARIMI ELE ALINIYOR…

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, toplantının amacının; 6 auda bir yapılan bu toplantılar ile Türkiye’de tarımın bütün paydaşlarıyla bir araya gelerek, tarımın sorunlarını masaya yatırmak olduğunu ifade ederek, Türkiye’de tarım topraklarının, suyun durumu, dünyadaki iklim değişiklikleri ve ülkemize yansımaları gibi bir çok sorunu tartıştıklarını kaydetti.

ziraat mühendisleri odası 45 dönem 1 bodrum danışma toplantısı (3)MUĞLALI ZİRAAT MÜHENDİLSERİ MUĞLA TARIMININ GELİŞİMİ ANLATILDI…

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısını neden Bodrum’da yaptıklarını ise şu sözler ile anlattı; “Bodrum gerçekten turizmin yanında tarımın da gelişmiş olduğu bir ilçemiz. Bizim Muğla şube başkanımız Bodrum’u özellikle rica etti. Çünkü Bodrum tarımıyla, balıkçığıyla, arıcılığıyla ön planda olan bir ilçemiz. Aynı zamanda bir turizm cenneti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’nın öncülüğüyle çok büyük bir atılım yapmış bir ilimiz. Dolayısıyla biz arkadaşlarımızı burada toplamak istedik. Buradaki tarımın nasıl geliştiğini de bize anlatsınlar istedik.” 

KENTSEL RANT, TARIM BASKI ALTINA ALARAK YOK EDİYOR…

Bodrum ile ilgili akılda kalan bir Halikarnas Balıkçısı, bir de Bodrum Mandalinası kaldığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut

“Bodrum Mandalinası coğrafik işaret aldığımız tek ürün olmasına karşın, turizm ve kentsel rantın baskısı sonucu meyve ağaçlarımız yok ediliyor ve bakımsızlıktan sayıları azalıyor. Rekoltemiz de gün geçtikçe düşüyor. Bodrum Ticaret Odası, Narenciye Birliği ve Ziraat Odasının çalışmaları umut verici, ama tarımsal rant diğer rantlar ile karşılaştırıldığında pek iç açıcı durumda değil.” dedi.

Başkan Korkut, son yıllarda yapılan etkinlikler ile dikkatleri üzerinde toplayan Karaova ile ilgili olarak, oldukça dikkat çeken şu değerlendirmeyi yaptı; “İnsanoğlunun en temel gereksinimlerinin başında beslenme geliyor. Herkes sağlıklı beslenmek istiyor. Bir tüketici olarak endüstriyel ürünlerden daha çok geleneksel ürünlere bir dönüş var. Aile işletmeciliğinin yok edildiği bir ortamda Karaova projesini ben bir ışık gibi görüyorum.”

ziraat mühendisleri odası 45 dönem 1 bodrum danışma toplantısı (5)KARAOVA PROJESİ ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE ANLATILACAK…

Tarım, aile işletmeciliği ve doğal ürünlerin yetiştirilmesi ile farkındalık yaratmak ve Muğlalı köylülerin bilinçlendirilmesi amacı ile geçtiğimiz yıllarda Muğla’nın bir ucu Bodrum’dan, diğer ucu Seydikemer’e kadar Köyler Yürüyüşü projesini yürüten Bodrum Kent Konseyi geçmiş dönem Başkanı Hamdi Topçuoğlu’da, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısında, Karia ve Tarım Turizmi ile yapılabilecek çalışmaları kapsayan bir sunum gerçekleştirdi. Topçuoğlu yurdun dört bir yanından gelen Ziraat Mühendislerine Karaova ile ilgili yapılan çalışmaları aktardıklarını ifade ederek şunları söyledi; “Bizler Kent konseyinde dört yıl boyunca Karaova ile ilgili çalışmalar yaptık. Çünkü bir bölgenin planlanmasının, projelendirilmesinin konseyin en önemli görevleri arasında yer aldığını düşündük. Bu yapılan çalışmaları burada sözlü olarak aktardıktan sonra, ziraat mühendisleri için bu bölgede düzenlediğimiz gezi ile projemizi yerinde de anlatmış olacağız.”

tohum derneği zirai ilaç şirketlerine savaş açtı 4TARIM POLİTİKALARI MİLLİ OLMALIDIR…

Etkinlikte bir konuşma yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün tarım politikalarının belirlenmesinde milli olmak gerektiğine işaret ederek “Ülkenin menfaatleri neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmek gerekir. Yoksa uluslararası sermayenin ve kapitalist dünyanın arzularına ve politikalarına alet olursak bizim bu konuda çok daha kötü duruma düşmemiz kaçınılmaz. Bu konuda yıllardır mücadele veren ziraat mühendisleri odasına müteşekkirim.”

YEREL TOHUM PROJESİNE HERKES SAHİP ÇIKIYOR…

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla yola çıktığı Yerel Tohum Merkezi’nden de bahseden Gürün “Tohum bankasına şu anda çok büyük bir ilgi var ve kadınlar daha büyük ilgi gösteriyor. Kadınlar küçük bez torbalarının içinde tohumları “benim sandığımdan çıktı bu başkanım” diyerek getiriyor. O tohumları alıyoruz. Önümüzdeki yıl gönüllü çiftçilerimizle birlikte üretim yapacağız ve elde edilen ürün saflık testinden geçecek. Eğer saflığı onaylanırsa o zaman onu soğuk hava depolarında devamlı muhafaza edeceğiz.”

BODRUM AYNI ZAMANDA BİR TARIM KENTİDİR…

Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan ise Bodrum’un bir turizm kenti olduğu kadar da bir tarım kenti de olduğuna vurgu yaparak “Mandalinasıyla, balıkçılığıyla, zeytiniyle önemli bir tarım kenti. Bodrum’da balıkçılıkta önemli bir faktör. Şu anda Türkiye’nin en büyük deniz ürünleri firması Bodrum’da. Bu yıl yüzde 40 ihracat artışı sağladı. Bu ülke çok büyük bir ülke, verimli topraklara sahip bir ülke. Hiç bir zaman karamsarlığa gerek yok. Hükümetimiz bu olayın farkında. Tarımın öneminin farkında.”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 45. Dönem I. Danışma Kurulu Toplantısı iki gün sürecek. 9 Eylül Pazar günü ise 81 ilden Bodrum’a gelen Ziraat mühendisleri için Karaova gezisi düzenlenecek. Bu gezi de “Karaova Projesi” ile ilgili bilgiler verilirken, bu projenin yurdun başka yerlerinde de uygulanabileceği anlatılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.