Bodrum Gündem

TIRHANDİL CUP ÖDÜL GECESİYLE SONA ERDİ…

 tırhandil ödül gecesi (11)Bodrum’daki geleneksel tekne yapımcılığının en özel örneklerinin başında gelen tırhandiller için bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Tırhandil Cup, iki gün süren yarışların ardından düzenlenen ödül töreni ile son buldu.   
 Bodrum Gündem Haber 
Era Bodrum Yelken Kulübü çatısı altında 8-9 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenen Tırhandil Cup, 21 tırhandil teknesi ve 100’e yakın yelkencinin katılımıyla kıyasıya mücadeleye sahne oldu.
Bodrum’un yerel değerlerinin başında gelen tırhandilin yaşatılması, Akdeniz çanağı başta olmak üzere tüm dünyaya Bodrumlu ustaların ellerinden çıkan tırhandili tanıtmak için düzenlenen etkinliğe Bodrumlu tırhandil ustaları ve yelkenciler büyük ilgi gösterdi. Etkinlik aynı zamanda Bodrum Cup öncesinde tırhandiller için bir antrenman niteliğini de taşıdı.
 Bodrum açıkları, Karaada ve Kargı adasını içine alan yarışların ardından yelkenciler, akşam ödül gecesinde bir araya geldi. Ağanlar Tersanesi’nde gerçekleşen ödül töreni öncesi yelkenciler için Bodrum’un yöresel yemeklerinden keşkek yanında balık ekmek ikramları yapıldı. Ödül törenine Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Niyazi Atare, Bodrum Liman Başkanı Attilla Beyli, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras, Tırhandil Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Erdem Ağan, Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, tırhandil ustaları, kaptan ve yelkenciler katıldı.
 Sunuculuğunu TRT spikerlerinden Murat Can Canbay’ın yaptığı ödül töreni öncesinde ise tırhandil konseptine sahip sahne üzerinde yerel sanatçılar, Bodrum’un yöresel türkülerini seslendirdi.
 Yarışın şampiyonu Erdem Ağan’ın kaptanlığındaki Bastarda teknesi oldu. Bastarda tırhandilini yapan usta Mustafa Cengiz de ödül töreni sırasında sahneye davet edildi. 2’nci Önder Ereren’in kaptanlığındaki Kalita teknesi, 3’üncü Haver Tanbay’ın kaptanlığındaki Cocotte teknesi, 4’üncü Serdar Ahıskalı kaptanlığındaki Nakuru teknesi ve 5’inci ise Ferhat Ergün kaptanlığındaki Ahenk teknesi oldu. Yarışmada ayrıca Atilla Serttaş’a ait Aganta teknesine Latin Arma Özel Ödülü ve Nakuru teknesinde yarışa katılan Nazmi Ege Top’a da En Genç Yelkenci Ödülü verildi.
 Yelkencilere ödüllerini Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un adına Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi Niyazi Atare, Muğla Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürü Emre Tümer, Bodrum Liman Başkanı Attila Beyli ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu takdim etti.
 Bodrum Liman Başkanı Attila Beyli gecede yaptığı konuşmada, “Ben liman başkanı olarak itiraf ediyorum. Tırhandili kitaplarda okumuş olmama rağmen ne olduğunu bilmiyordum, yeni öğrendim ve şöyle öğrendim: eniyle yükseklik yani su kesimi arasındaki oranı 1/3 olan yelkenli ahşap tekne. Çok güzel bir organizasyon oldu. Gerçekten arkadaşları kutluyorum. Ve diyorum ki liman başkanlığı ve idare olarak her zaman özellikle geleneksel tipteki gemilerle ilgili zorlukları bertaraf etmek adına elimi taşın altına sokacağıma söz veriyorum. Eğer arkadaşlar kabul ederlerse 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda istiyorum ki Tırhandil Festivalinin birincisi olsun. Bunu birlikte yapalım ” dedi.
 Tırhandil Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Erdem Ağan da konuşmasında; “Çok kalabalık ve güzel bir iki gün geçirdik. Çok memnunum. Mustafa abimizin yine yıllar önceden hadi Tırhandil kulübü ya da derneği kuralım şeklindeki hayalini böyle bir organizasyonla başlatmış bulunuyoruz. Çok güzel bir katılım oldu. 10 tekneyi geçerseniz katılım olarak büyük başarı denilmişti. Biz ise 20 tekneyi geçtik. Bu yüzden çok başarılı buluyorum. İnşallah tırhandil Cup’ı uluslararası bir organizasyon haline getireceğiz. Ayrıca destekleri için tüm sponsorlara ama özellikle de Bodrum Ticaret Odası’na verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
 The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Süleyman Uysal, “Bu yıl Tırhandil Cup’ın ilkini düzenleyerek ödül töreninde de bugün sizleri ağırlamaktan çok mutluyuz. Biz bir hayalle yola çıktık. Önce The Bodrum Cup’la başladı. Erman abimin yıllardır emek verdiği organizasyona Bodrumlu gençler olarak destek vermek istedik, sesimizi daha uzaklara duyurmak istedik. Bunu da en iyi şekilde yaptığımıza inanıyorum. Sevgili Mustafa abimizin bir hayaliydi bu. Bodrum Cup’a çok kısa bir süre kalmış olmasına rağmen bütün organizasyonda çalışan  66 kişi, bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen en büyük çabayı gösterdiler. Ben bize yapılan eleştirilerde, Tırhandin Cup’ın ve The Bodrum Cup’ın sadece yerel bir değer olduğuna değil, bizim bölgemizin, Bodrum’un tanıtımında en önemli rolü oynadığına inanıyorum. Ve sizlere de bizlere destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum, çok sağ olun.” dedi.
 The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras ise, “Benim içim çok rahat, çok huzurluyum çünkü artık gençler yükümüzü aldılar ve çok güzel şeyler yapıyorlar, yapacaklar. Tabi ki ben de elimden geldiği kadar onlarla birlikteyim. Sadece şunu söyleyebilirim: bugün bu sahneyi görüyorsunuz, gerçek bir tırhandil. Bu sahneyi düşünüp organize etmelerini bir mesaj olarak algılayın lütfen. Gençler bu kadar güzel bir sahneyi hazırlayabiliyorlarsa ileride yapacaklarının da bir teminatıdır bu. Çünkü sahne gerçek bir tırhandil ve tamamen yerel sanatçılarımızla birlikte. Kendilerine de çok teşekkür ediyorum çünkü bu gece için bizi kırmadılar. Bodrum’da birçok şeyi hep birlikte kaybediyoruz ama henüz kaybetmediğimiz şeylerden bir tanesi tırhandil ustalarımız, yerel sanatçılarımız ve bugün biz bunun hepsini burada buluşturduk” şeklinde konuştu.
Tırhandil Cup Organizasyon Komitesi’nden Uğur Ayaz da “Ben özellikle arka planda, burada gözükmeyen, emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
 Tören sonrası ise dereceye giren yelkenciler, tırhandil ile şekillendirilmiş sahne önünde bir araya gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Bodrum Denizciler Derneğinin destek verdiği yarışın sponsorluğunu ise Ağanlar Tersanesi, Merhaba Turizm, Studio Mutfaq  ve Mandalin Bar üstlendi. Organizasyon Komitesi Başkanlığını Erdem Ağan’ın yaptığı Tırhandil Cup’ın organizasyon komitesinde, The Bodrum Cup Onursal Başkanı Erman Aras, The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, Bodrum Cup Yarış Komitesi Başkanı Uğur Ayaz, Arda Akbulut, Ethem Sagat, Hüseyin Sadi Öğün ve Deniz İrengün yer aldı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.