Bodrum Gündem

12 GÜNLÜK YAS ORUCU BİTTİ…

14.10.2016
0
A+
A-

Mehmet Kocadon Muharrem Asina Katildi (3)

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Alevilerin yas-ı matem ayı olan Muharrem’de tutulan  oruçların son günü dolayısıyla düzenlenen “Muharrem Aşı”na katıldı. Başkan Kocadon Alevi dedesi Mustafa Eyidoğan ve Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın ile birlikte lokmalarını yediler.

Bodrum Gündem Haber

Alevi yurttaşlarımız için çok özel bir öneme sahip olan Muharrem ayında 12 gün oruç tutuluyor. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğinde orucun son günü gerçekleştirilen oruç açma yemeğinde lokmalar paylaşıldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Alevi yurttaşlar tarafından büyük öneme sahip bu günde, yanlarında durup ve lokmalarını paylaştı. Son gün oruç açma yemeğine Bodrum belediye meclis Üyeleri Önder Batmaz, Mustafa Saruhan ve Mehmet Özalın, CHP Muğla Gençlik Örgüt Başkanı Tufan Erkan Yakar ve CHP geçmiş dönem İlçe Başkanı Dr.Kerim Cangır’da katıldı.

16 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek olan “Aşure” günü için de her türlü desteği vereceklerini ifade eden Başkan Kocadon, “Gelenek ve göreneklerine bağlı Alevi yurttaşlarımız ile birlikte bulunmak beni çok mutlu ediyor. Onların birlik ve beraberlik içinde olmaları çok önemli. Alevi yurttaşlarımız için çok önemli olan bu gün onlar ile birlikte olmaktan ve lokmalarını paylaşmaktan dolayı çok mutluyum. Pazar günü yapılacak olan aşure gününde de burada olacağım.” dedi.

ALEVİLER İÇİN MUHARREM AYI NE ANLAMA GELİYOR?

“Şehrullahi’l-Muharrem” olarak bilinen yani “Allah’ın ayı Muharrem” İlahi bereket ve feyzin, bolluğun ayıdır. Bu ay aynı zamanda Aleviler için çok büyük bir öneme sahiptir ve matem ayı olarak bilinir. Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Aleviler, Muharrem ayında kimi yerlerde 10, kimi yerlerde de 12 gün oruç tutarlar. 10 Ekim 680’de Kerbela’da, Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 yareni için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün dünyadaki mazlumlara adanır.

ORUÇ SÜRESİNCE NELER YAPILMAZ?

-Su içilmez (Ancak hoşaf, ayran vb. sulu gıdalar alınabilir ama bardakla, tasla kafaya dikilerek içilmez, kaşık kullanılarak içilir.)
-Çamaşır yıkanmaz.
-Tıraş olunmaz.
-Sigara, içki içilmez.
-Hayvan kesilmez, et yenilmez.
-Soğan-sarımsak-yumurta yenilmez
-Ağaç kesilmez.
-Böcek öldürülmez.
-Kokulu maddeler koklanmaz.
-Cinsel ilişki olmaz. (Oruç açıldıktan sonra da)
-Süslenilmez.
-Aynaya bakılmaz.
-Türkü söylenmez.
-Oyun oynanmaz.
-Düğün olmaz.
-Cem yapılmaz. (Cemlerin 48 Perşembe yapılmasının nedeni de budur)

SAHUR YAPILMAZ, İFTAR GÜNEŞE GÖRE AYARLANIR

Alevilerde sahur olmadığı gibi, oruç açarken belirlenmiş bir iftar vakti de yoktur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir. Saat gece yarısını geçince niyet edilir ve vücut mühürlenir. Aleviler oruç açarken top sesi, ezan sesi gibi işaretler beklemezler. Güneş batınca oruçlarını açarlar. Kallavi iftar sofraları kurulmaz. Sofrada basit yiyecekler olur. Son gün hariç et asla olmaz.

GÜNÜMÜZE GÖRE DEĞİŞEN GELENEKLER…

Geleneksel kesimde hala Muharrem ayına özgü uygulamalar olarak varlığını koruyan (banyo yapmama, tıraş olmama, aynaya bakmama, çamaşır yıkamama gibi) kimi pratiklerin çağdaş yaşam içerisindeki uygulama zorluğu nedeni ile doğal olarak uygulamadan kaldırıldığı görülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.