Bodrum Gündem

BİRLİK, BERABERLİK ve BARIŞ…

bodrum alevi bektaşi kültür derneği ekim 2016 aşure (1)

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen Aşure Etkinliği, her dünya görüşünden insanı bir araya getirdi. Bodrum Kaymakamı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, Bodrum Belediye Başkanı, STK Temsilcileri ve yurttaşlar hep birlikte kazanlarda pişirilen sıcak aşureyi paylaştılar.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından her yıl olduğu gibi bu senede, Konacık’ta bulunan dernek binası önündeki meydanda, yüzlerce Bodrumlunun katıldığı “Aşure” etkinliği gerçekleştirildi. Alevi dedesi Mustafa Eyidoğan’ın yaptığı duanın ardından, imece usulü toplanan malzemeler ile hazırlanan ve kazanlarda pişirilen aşure, etkinliğe katılan yurttaşlar tarafından paylaşıldı.
Saat 12:00’de başlayan Aşure etkinliğine ilk olarak Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan geldi. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın tarafından karşılanan Dr.Gödekmerdan yurttaşlar ile birlikte sıraya girerek aşuresini aldı. Daha sonra CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen, Deniz Ticaret Odası Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum Belediyesi Meclis üyeleri, AK Parti, MHP ve ÖDP Bodrum İlçe Yöneticileri, STK temsilcileri ve Bodrum ahalisi aşure etkinliğinde yer aldılar. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon kepçeyi eline alarak aşure dağıttı…bodrum alevi bektaşi kültür derneği ekim 2016 aşure (27)

Meydanda kurulan masalarda aşurelerini yiyen Bodrum Kaymakamı Dr.Gödekmerdan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın, Bodrum’da yapılmaya devam eden Cem Evi ile ilgili değerlendirmelerde ve görüş alışverişinde bulundular.

Birlik, beraberlik ile ülkemiz için barış ve huzur dilekleri ile gerçekleşen aşure etkinliği akşam saatlerine kadar sürdü.

bodrum alevi bektaşi kültür derneği ekim 2016 aşure (38) ALEVİLİKTE AŞURE…

Tatlı olarak bilinen aşure (aşur, aşura), adını Arap aylarından Muharrem’in onuncu gününden alır.

Yahudiler’in inancına göre bu gün, işlenen bir günaha karşılık olmak üzere bir şey verme ya da yapma günüdür. Bundan dolayı Yahudiler bu gün oruç tutup aç kalarak günahlarına karşılık bir bedel ödemiş olurlar. Bu inançtan etkilenerek Araplar da bugün oruç tutmakta iken, İslamiyet’in oruç ayı olarak Ramazan ayını kabul edip bu gün oruç tutulmasını yasaklaması ile birlikte İslamiyet içerisinde bu günle ilgili farklı inanışlar ortaya çıkmıştır.

– Hz. Adem’in günahından dolayı ettiği tövbenin bu gün kabul olunduğu,

– Hz. İbrahim’in bu gün ateşten kurtulduğu,

– Hz. Yakub’un, oğlu Yusuf’a bu gün kavuştuğu,

– Hz. Nuh’un gemisinin tufan bitip sular çekilince Cudi dağına bu gün oturduğu,

gibi inanışlarla bu gün bir şükran günü olarak kabul edilmiş ve aşure yapmak suretiyle kutlanır olmuştur.

Bu gün aşure pişirilmesinin nedeni Hz. Nuh’un gemisi öyküsüne bağlanır. Bu öyküye göre, Nuh Peygamber ahlaksal bir çöküntü yaşayan ve Allah’ın gazabına uğrayacağı bildirilen halkından, kendisine inanan birkaç kişi ve Dünyada yaşayan hayvanlardan aldığı birer çift örnekle, yaptığı büyükçe bir gemiye biner ve tufan kopar. Bütün dünya sular altında kalır, gemi günlerce suyun üzerinde kaldıktan sonra dağa oturur. Gemidekiler tufandan kurtulduklarına sevinerek gemide kalmış ne kadar yiyecek varsa toplayıp bir kazana doldurarak bir şükran çorbası pişirirler. Pişirilen bu çorba, aşurenin ilk örneğidir.

Nuh’un gemisi mitolojisiyle de bilinmekle beraber, Anadolu Aleviliğindeki aşure geleneği Kerbela olayına dayandırılmaktadır. Hatta çoğu zaman Kerbela olayı ile Nuh’un gemisi anlatısı arasında, asıl metinde yer almamakla beraber bağlantı kurulmaktadır.

Yokluktan bolluğa ve berekete uzanan bir yolculuğun sonunda varılan ferahlığa duyulan şükranın bir yansıması olarak yapılan aşure, Anadolu’da Sünni inanç mensupları ve gayrimüslimlerce de yapılıyor olmakla beraber, Anadolu Alevilerince yapılan aşure, bağlandığı kaynak, yapılış tarihi, yapılış amacı, yapılışı ve dağıtılışı sırasında çevresinde oluşan bir takım pratik ve uygulamalarla farklılıklar taşır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.