Bodrum Gündem

KİSSE BÜKÜ-ADALI YALI ve KARAADA İMARA AÇILIYOR…

KİSSE-BÜKÜ-ADALI-YALI-ve-KARAADA-İMARA-AÇILIYOR-BODRUM-GÜNDEM

Türkiye’nin gözbebeği Bodrum’un Değirmenburnu, Karaada, Küdür Yarımadası, Pedasa Antik Kenti gibi önemli noktalarının 1’inci derece Doğal SİT alanından 2 veya 3’üncü SİT alanına dönüştürülerek yapılaşmaya açılacağını anlatan TMMOB üyeleri, bu planı engellemek için yasal çerçeve içinde mücadele edeceklerini söyledi. 

Bodrum Gündem Haber
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Türkiye genelinde yapılan çalışmayla Bodrum’da 1’inci derece doğal SİT alanı olan önemli bölgelerin, 2 veya 3’üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağıyla ilgili olarak Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB ) Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu bir basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa; “Mavi turun olmazsa olmazı bizim İçmeler’den Gökova’ya giriş kapımız olan İçmeler Yalıçiftlik arası olduğu gibi 3’üncü derece SİT bandına alınarak olduğu gibi inşaata açılmıştır. Kissebükü’nde bulunan Adalıyalı 3’üncü derece olarak olduğu gibi emsale açılmıştır.” dedi.
SÜREÇ İŞLEMEYE BAŞLAMIŞ…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak, söz konusu bölgelerdeki kurumlara görüş bildirilmesi için sunulan çalışmayla ilgili bir açıklama yapan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şehabettin Doğan, Mimarlar Odası aracılığıyla bilgi edindikleri konu hakkında şunları söyledi; “Son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 1’inci derece doğal SİT alanlarıyla ilgili bir çalışma yaptığı duyumları geliyordu. Bu konu özelde de Bodrum’u ilgilendiriyor. Bodrum’da 1’inci derece doğal SİT olan bölgelerde bakanlığın oluşturduğu bir kurulun yaptığı bir çalışma sonunda 1’inci derece doğal SİT alanı olan önemli bölgelerimizin 2 veya 3’üncü SİT alanına çevrildiğine dair bir çalışmanın taslağı var elimizde. Bakanlık bu değişikliği onaylamadan önce yasal prosedür gereği sorması gereken kurumlardan görüş topluyor. Edindiğimiz bilgiye göre Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne de görüşlerini bildirmesiyle ilgili bir yazı yazmış. Yani bu süreç şu anda işliyor.”
KİSSE-BÜKÜ-ADALI-YALI-ve-KARAADA-İMARA-AÇILIYOR-BODRUM-GÜNDEM (4)YASALAR ÇERÇEVESİNDE YARIMADAYI KORUMAYA ÇALIŞACAĞIZ…
Bu taslakla Bodrum’daki önemli noktaların imara açılacağını savunan Doğan “Burada ilk gözlemlediğimiz kadarıyla özellikle denizcilik sektörüne büyük darbeler vuracak. Yarımada’nın bakir kalmış ve özellikle deniz turizmiyle ilgili önemli bölgelerinin süreç içerisinde yapılaşmaya açık duruma gelebilecek bir oluşum var burada. O konuda bütün Bodrum kamuoyunu bu işte duyarlı olmaya davet ediyoruz. Burada yaşayan herkes bu süreç içerisinde Yarımada’nın ranta nasıl teslim edileceğini göreceğiz eğer herhangi bir şey yapamazsak. Bu anlamda TMMOB olarak biz kararlıyız. Yasal prosedür içerisinde Yarımada’mızı korumak adına bizlere düşen her türlü görevi eksiksiz olarak yerine getireceğiz. Bu da bizim taahhüdümüz olsun.”
ORMANLAR KATLEDİLEREK 1’İNCİ DERECEDEN 3’ÜNCÜ DERECEYE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ.”
Bodrum yarımadasına çok ciddi bir müdahale yapılmakta olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa konu ile ilgili olarak çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.  Kalfa; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı bu çalışmaların bölgemizle ilgili olan haritaları bizim elimize geçti. Bu haritaları incelediğimiz zaman Bodrum yarımadasına çok ciddi bir müdahale yapılmaktadır ve bu ciddi müdahaledeki en çarpıcı örnek Bodrum’un olmazsa olmazı daha önce 1’inci derece Doğal SİT alanı olan

Karaada’nın 2’inci derece SİT alanına dönüştürülmesi. Yalıkavak Küdür Yarımadası’nın 1’inci dereceden 2’inci ve 3’üncü dereceye dönüştürülmesi. Turizmin ve Bodrum’un simgesi haline gelen Değirmenler Burnu’nun 1’inci dereceden, direk 3’üncü dereceye çevrilmesi. Keza Göltürkbükü sahili olduğu 3’üncü dereceye çevrilerek yapılaşmaya açılmaktadır. Mavi turun olmazsa olmazı bizim İçmeler’den Gökova’ya giriş kapımız olan İçmeler Yalıçiftlik arası olduğu gibi 3’üncü derece SİT bandına alınarak olduğu gibi inşaata açılmıştır. Kissebükü’nde bulunan Adalıyalı 3’üncü derece olarak olduğu gibi emsale açılmıştır. Bodrum girişindeki oteller bölgesinin etrafı olduğu gibi

konut inşaatına açılmış, orman olduğu gibi katledilerek 1’inci dereceden 3’üncü dereceye dönüştürülmüş.”
KİSSE-BÜKÜ-ADALI-YALI-ve-KARAADA-İMARA-AÇILIYOR-BODRUM-GÜNDEM (5)BİRİLERİ YENİ BİR BODRUM İNŞAA EDİYOR…
Bu planda yeni bir Bodrum inşa edildiğini savunan Kalfa sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar arasında çok sayıda noktalar var, bunlar incelendiği zaman Bodrum’un imar çizgisinin tamamen değiştiği görülüyor. “100 binlik planların değişmesi lazım, 25 binlik planların değişmesi lazım. Burada yeni bir Bodrum daha inşa ediliyor. Yani şu anki mevcut Bodrum’a yeni bir Bodrum getiriliyor. Biz Bodrum halkı olarak TMMOB olarak bu işin öncülüğünü yapıyoruz. Tüm Bodrum halkı olarak bu işin karşısında duralım. Bu plan uygulanmadan biz Bodrum halkı olarak buradan sesleniyoruz. Bodrum’a rağmen böyle bir plan yapılamaz. Bodrum’u yok etme planıdır bu, rant planıdır. Yeni bir Bodrum yaratma peşindedirler. Biz buna karşıyız ve engellemek için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız. Tüm sivil örgütlerin bir araya gelmesi lazım, Kent Konseyi’nin bir araya gelmesi lazım. Bu plan yeni elimize geçtiği için daha fazla detaya girmedik,ama Bodrum’un üstüne bir Bodrum, hatta iki Bodrum daha katlanıyor. Bodrum nasıl yok edilebilir? Öyle bir plan önümüzde. Biz kendi Bodrumumuza sahip çıkmazsak bu plan onaylandığı zaman çocuklarımıza bir tane orman gösteremeyecek hale geliriz. Yeşil ve doğa gösteremeyiz. Bu planın hazırlanmasında çeşitli bilim adamları var fakat ne şehir plancısı var, ne mimarı var, hiçbir şey yok. Yani bu buradaki insanları gözetmeden, burada yaşayanların yaşamı dikkate alınmadan hazırlanan bir doğa katletme planıdır. Bakanlığın doğa koruma planı değil, doğayı nasıl katlederimin bir planıdır. Biz halkı beraber olmaya çağırıyoruz. TMMOB’un altında toplanmamız lazım. Gerekirse imza kampanyası, gerekirse sokak yürüyüşleri yapmamız lazım. Bizim bu haritada gördüğümüz plan sadece Bodrum’un, bunun arkasındaki Gökova ve Datçayı görseniz buraları katleden bir plan.”
KİSSE-BÜKÜ-ADALI-YALI-ve-KARAADA-İMARA-AÇILIYOR-BODRUM-GÜNDEM (5)BİZ BU PLANA BAŞTAN HAYIR DİYORUZ…
Bu süreçte izleyecekleri yol haritası hakkında da konuşan Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa sözlerine şöyle devam etti: “Biz oda olarak önce basınla beraber kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Sivil toplum örgütleri, Kent Konseyi ve Belediyeyle görüşmelerimiz yapıp vatandaşı bilgilendirip
Bodrum’u sevenleri buna karşı çıkmaya çağıracağız. Hukuksal girişimi şu an başlatamıyoruz çünkü resmileşmiş bir şey değil. Hazırlanmış, komisyonlara gidiyor, Büyükşehir Belediyesine gönderiliyor. Oradan görüşler istenecek. O görüşler sonunda bakanlık bunu onaylayıp ilan edecek. Yani şu an biz bir bakana sesimizi duyurabilirsek belki bakarlar. Onaylandıktan sonra geriye dönüşü çok zor. Bu şimdilik bir taslak proje ve onaylanma sürecine girmiş. Büyükşehir Belediye 10 gün içinde hiç bir görüş göndermezse kabul etmiş sayılır. Bizim her türlü kampanyayı burada yapmamız lazım. Biz Büyükşehire ve büyükşehirdeki meclis üyelerimize buradan sesleniyoruz; bu plana görüşümüz direk hayır. Şu olurdu, bu olurdu diye bir noktamız yok bizim, baştan hayır diyoruz.”
SIRA ARKEOLOJİK ALANLARA DA GELECEK…
“Bu planlar Doğal SİT alanında yapılan planlar, bir de bunların üzerine arkeolojik SİT planları gelir yakında. O ne zaman gelecek bekliyoruz”
diyen Kalfa sözlerini şöyle tamamladı: “Köy alanlarını SİT alanı içine sokmuşlar, vatandaşın işini daha da zora sokuyorlar. Orada 100 metrekare arsa içine köylü ev yapmak istediği zaman bakanlıktan özel izin alacak. Köy içinde yaşayan vatandaşın işini zora sokuyor, güzelim ormanı işlerini çok rahat çözen rant grubuna açıyor.”
KİSSE-BÜKÜ-ADALI-YALI-ve-KARAADA-İMARA-AÇILIYOR-BODRUM-GÜNDEM (2)BU KENTİ BU KADAR UCUZA HARCAMASINLAR

Daha sonra tekrar söz alan Şahabettin Doğan şunları kaydetti: “Türkiye’nin gözbebeği Bodrum’da bütün imar yapısını alt edecek sürecin başlamasına sebep olacak, komisyondaki sayın bilim adamlarının meslekleri üzerine konuşmak istiyorum. Her mesleğe elbette saygı duyarız ama bu işler bu kadar basit olmamalı. Komisyondaki uzmanlar; botanik uzmanı, memeli uzmanı, herpetolog, ornitolog, omurgasız uzmanı, deniz biyoloğu, hidrobiyolog diye devam ediyor. Mesleklerine saygı duyarız ama bu kenti bu kadar ucuza harcamasınlar, ranta peşkeş çekmesinler bu güzelim yeri. Burası artık elde kalmış çok ender değerlerden bir tanesi. Hiç değilse burası halkın olsun, Bodrum’un olsun, dolayısıyla da gelecekte tüm insanlığın olsun.”
Diğer taraftan basın açıklamasında söz konusu çalışmadaki alanların; 200 hektarı kapsadığı, bu alanların büyük bir kısmının kamu arazisi olduğu, fakat aralara sıkışmış özel mülkiyetlerinde bulunduğu bildirildi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.