Bodrum Gündem

MIŞ GİBİ / Başar Cudi Münir yazıları…

En büyük hastalığımız “mış gibi yapmak”

Nedir mi “mış gibi yapmak”? Anlatayım.

Lise öğrencisinizdir. Anne babanız ders çalışmanızı istiyordur. Kitabı açarsınız, içine Red Kit, Tommiks, Mandrake, vs. koyarsınız ve onu okursunuz.

Üniversiteye geçersiniz. Tez verirler, araştırma yapmanızı isterler. Oradan, buradan, eski öğrencilerden, kitaplardan kopyala-yapıştır yaparsınız, birşeyler verirsiniz. İyi de not alırsınız. Ama kendinizi kandırmışsınızdır, sevinmeniz boşunadır.

Okullardan mezun olursunuz. Bir şirkette, dernekte, vs. yönetici konumuna gelmişsinizdir. İnsanlar sizden liderlik ve icraat bekler, çözüm isterler. Bahaneler bulur, tepkileri ve eleştirileri savuşturursunuz. Zaten yönetici dediğin nedir ki?

Saygıdan, sevgiden bahseder, ona buna akıl verirsiniz. Diğer taraftan trafikte arıza şeridinden gidersiniz, engelli park yerine parkeder, denize çöp atmakta bir beis görmezsiniz. Kapalı mekanda sigara içer, rahatsız olanlara aldırmaz, saygısızlığın dik âlâsını yaparsınız.

Milletvekilisinizdir. Çevre duyarlılığınızı dosta düşmana göstermek ister, açıklamalar yapar, eylemler tertip edersiniz. Ama kendi partinizden çevreye zararlı bir proje geldiğinde susar, ortalardan kaybolursunuz. Dahası, aklamaya çalışırsınız.

Siyasetçisinizdir. Demokrasi nutukları atar, alkışı kaparsınız. Diğer taraftan rakiplerinizi en faşist yöntemlerle harcar, en ufak bir eleştiriye tahammül etmez ve “dediğim dedik çaldığım düdük,” dersiniz.

Kısacası, herşeyiniz “mış gibi”dir: Öğreniyormuş gibi, biliyormuş gibi, saygılıymış gibi, çevreciymiş gibi, demokratmış gibi, sanki bir adammış gibi…

O yüzden hiçbir şeyimiz tam değil. O yüzden çırpınıyoruz ve bir adım yol alamıyoruz.

Bakın etrafınıza.. Sadece devlet/siyaset işleri için konuşmuyorum. Her konuyu kapsayan bir hastalık bu. Toplumsal olarak da bireysel olarak da ne sizi rahatsız ediyorsa, nerede işler yolunda gitmiyorsa mutlaka bu “mış gibi” hastalığını göreceksiniz.

Peki çözüm?

Kendinizden başlayın düzeltmeye.

Haydi, alın elinize çekici ve başlayın işe!

Ben başladım bile…

Başar C.MÜNİR/25.10.2016-İstanbul

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.