Bodrum Gündem

BODRUM’A “MEÇHUL DENİZCİ ANITI” YAPMAK İÇİN KOLLARI SIVADILAR

meçhul-denizci-anıtı-manşet28. Bodrum Cup yat yarışları çerçevesinde ilk tohumları atılan, aralarında  Prof. Dr. Galip İsen’in yanı sıra ülkemizin önde gelen ressamlarından  Yavuz Tanyeli, Ahmet Kuşakçı, Zeki Şahin ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.  Dr. Musa Köksal’ın da bulunduğu bir gurup gönüllü tarafından Türkiye’nin ilk “Meçhul Denizci Anıtının” Bodrum’da yapılması için bir çalışma başlatıldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye’nin ilk “Meçhul Denizci Anıtının” Bodrum kıyılarına yapılması için çalışma başlatan bir gurup gönüllü adına konuşan Prof. Dr. Galip İsen “Bodrum bunu yapmazsa tarihinin en büyük ayıplarından birini yapmış olur. “ dedi.

Dünyanın medeni olan tüm ülkelerinde böyle anıtların olduğunu, Türkiye gibi 8 bin kilometre denize kıyısı bulunan ve zenginliğinin büyük kısmını bundan kazanmasına rağmen bu zenginliği sağlarken denizlerde hayatını kaybeden meçhul denizciler adına herhangi bir anıtın bulunmamasının yanlışlığına dikkat çeken Prof. Dr. Galip İsen “Dünyanın medeni  olan hangi ülkesine gitseniz orada denizin izlerini görüyorsunuz. O medeniyetteki tüm zenginlikler de denizden gelmiştir. Deniz olmadan medeni ve zengin olan topluma rastlayamazsınız. Bu ülkeler o denizciliği yaratan, yaşatan ve bu sürecin içinde canını verenlere şükran duygularını belirtmek için muhtelif kıyılarına denizci heykelleri koymuşlardır.  Bunların adı “Meçhul Denizci Anıtı” dır. “ dedi.  Söz konusu anıtların bazen insan şeklinde bazen de sembolik şekilde var dolduğuna dikkat çeken İsen konuşmasına şöyle devam etti “Bu anıtlar kimi yerde insan şeklinde, kimi yerde sembolik bir anıttır ama sonuç olarak medeni uygarlıkların tamamında meçhul denizcileri anmak için anıtlar vardır.  Bizim toplam kıyılarımızın uzunluğu sekiz bin kilometrenin üzerindedir.  O sekiz bin kilometre kıyıların açıldığı denizlerde ölenler, oradan bize bir şey kazandırmak için canını verenleri anan hiçbir şey bulamazsınız.  Tamam askeri dehalarımızı kutsayan bir takım heykeller ve görüntüler var ama meçhul denizci için yani denizciliği cidden yaşayan , kendi ailesini, köyünü, toplumunu geliştirmeye çalışan insanların anılarınIMG_4263ı göremezsiniz.  Bunu kaptanından başlarsınız miçosuna kadar milyonlarca ruh denizlerin üzerinde geziyor ve bizim topraklarımız denizciliğin yarattığı, doğurduğu topraklar. “

“Bu Ayıbı Örtmenin Yeri Denizcilikle Bağı Olan Bodrum’dur ”…

Prof. Dr. Galip İsen, Bodrum’a yapılması planlanan Meçhul Denizci Anıtı ile ilgili belediye ile temasa geçtiklerini ve yetkililerin konuya olumlu baktıklarını kaydetti. Prof. Dr. İsen “Şimdi  diyoruz ki; Türkiye artık bu ayıbını örtsün.  Bu ayıbı örtmenin yeri denizcilikle bağlı olan Bodrum’dur.  Dolayısı ile Bodrum’da Türkiye’nin ilk Meçhul Denizci Anıtı oluşturulabilsin.  Yaptığımız temaslarımızdan aldığımız bilgilere göre belediyemiz de bu işe olumlu bakıyor.  Şimdi yapılması gereken bir kurul oluşturmak.  Bunun için de belediyeyi, diğer sosyal birimleri, çeşitli kurumları ve bilhassa sokaktaki insanları bunun içine çekmek ki o insan servetinin geldiği denize ve onu ona getiren denizciye de saygısını sunabilsin, ona duyduğu sevgiyi de iletebilsin.  Dolayısı ile artık bir Meçhul Denizci Anıtı kurma faaliyetine geçmemiz lazım. “ dedi.

Prof.Dr. Galip İsen, Zeynep Sanat Galerisinde sergilenmekte olan Yavuz Tanyeli, Ahmet Kuşakçı, Zeki Şahin ve Musa Köksal’a ait “Meçhul Denizci Anıtı” için yapılmış olan eskiz çalışmaları ile ilgili olarak “Burada gördüğünüz çok basit eskizler. Özellikle çok basit tutuldu. Sanatçı arkadaşlarımız Yavuz Tanyeli, Ahmet Kuşakkçı, Musa Köksal’ın örnek olabilecek ‘eğer bir meçhul denizci anıtı yapsaydım ne olabilirdi” yi anlatmak için yaptığı çalışmalardır. Bunun gibi fikirlerin yarıştığı, birbirlerini etkilediği, etkilendiği bir yarışma açmamız lazım.  Bu yarışmaya varıncaya kadar da önce bizim bir araya gelip bu fikri benimsememiz ve bu fikrin peşinden gitmemiz lazım. Bodrum bunu yapmazsa tarihinin en büyük ayıplarından birini yapmış olur. “ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.