Bodrum Gündem

BODRUM’DA İMARA AÇILACAK YERLERİN LİSTESİ

BODRUM’DA İMARA AÇILACAK YERLERİN LİSTESİ

BODRUM-DA-İMARA-AÇILAN-YERLERÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için kurumların bilgisine sunulan Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı Bodrumlu sivil toplum örgütlerini isyan ettirdi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum ile birlikte Gökova’nın cennet köşelerinin tamamının birinci derece Doğal Sit Alanı’ndan 2. Ve 3. Derece doğal sit alanlarına dönüştürülerek imara açılmak istenmesine tepki sert oldu.

Bodrum Yarımadası ile Gökova’daki 1. Derece Doğal Sit Alanlarındaki orman ve hazine arazilerinin yapılaşmaya önünün açacak olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Doğal Sit Alanları öneri  planı Bodrumluları isyan ettirdi. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu binasında bugün toplantıya çağrılan yönetim kurulu üyeleri ve LEVENT KALYONMimarlar Odası  Bodrum Temsilciliği üyeleri basın açıklaması yaparak duruma isyan etti.

5340 Hektar Orman Ve Hazine Arazisi Yapılaşmaya Açılıyor…

Harita Ve Kadastro Mühendisleri Bodrum Temsilcisi yardımcısı Levent Kalyon yaptığı açıklamada 1. Bodrum Yarımadası Doğal Sit Alanları Öneri Koruma Kategorisi haritasını ciddi bir şekilde inceledikten sonra yapılaşmaya açılan ve yüzde 90’nı hazine ve orman arazisi olan 1. Derece Doğal Sit alanlarının Bodrum kentinin tüm üç misli fazlalıkta olduğunu belirterek “Bodrum ilçe merkezinin şu andaki yerleşim alanı yaklaşık 900 hektar iken yeni yapılaşmaya açılanacak doğal sit alanları için hazırlanan planlarda bu oranın tam 5340 hektarın olduğunu gördük. Bunların içerisinde 3627 hektar 1. Derece doğal sit alanından 2. Dereceye ,300 hektar alan 1. Derece doğal sit alanından 3. Derece doğal sit alanına ve 1413 hektar alan ise 2. Derece doğal sit alanından 3. Derece doğal sit alanına dönüştürülerek yapılaşmanın ve rantın önü açılmış durumda” dedi.

Bodrum’da İmara Açılacak Yerler…

Adalıyalı Meşelik mevkii, Gündoğaün Küçükbük mevkii, İçmeler mevkii Kargıcık koyu, Kızılağaç mahallesi iç kısımları, Torba mahallesi USuluk koyu, Kaynar Burnu, Zeytinli burun, Duvarlı tarla burnu, Yavansu burnu, Bodrum-Milas karayolu arasında kalan Güvercinlik –Bodrum arası, Gündoğan mahallesi Çomça Burun, Kızılburun, Demir, Gökburun, Türkbükü Kanlı kaya mevkii, Bitez mahallesi Adaboğazı Gümbet ve Bitez koyuna bakan taraflar, Eskiçeşme Mahallesi, İnceburun, Haremtan koyu, Değirmen burnu, İnce Burun, Koca Burun Topan ve Taban Tepeleri,Kara Ada., Orak adası,Küçük Orak adası, Çamlık köyü karayolu arası, Konacık mahallessined Pedasa ve Çırkan bölgesi, Yalıkavak mahallesinde Küdür yarımadası..

Plan Hazırlanmadan Yer Bakmışlar…

Toplantıda açıklama yapan İnşaat mühendisi İlhan Özyiğit “Altı yedi ay önce bazı girişimcilerin emlakçılarla birlikte bu bölgelerde incelemeler yaptıklarını duyduk öğrendik, hatta plan onaylanmadan yatırımcıların belli olduğu ortaya çıktı.   Buraların imara açılması mümkün değildi, bakanlığın yeni imar planı önerisini görünce şok olduk. Bodrum ve Gökova’nın tamamının kapsayan bu plan eğer yasallaşırsa Cennet Gökova ve deniz turizmi biter, umarım bakanlık ne yaptığının bu ülkenin hazinelerine nasıl bir zarar verdiğinin farkına varır yanlıştan döner” dedi.

Gökova’nın Tamamı Yapılaşmaya Açılıyor…

Gökova’da yapılaşmaya açılacak alanlar içerisinde Milas’a bağlı ve Akdeniz’de bir örneği olmayan Halep çamı ormanlarının bulunduğu Akbük koyunun tamamı, Akyakma koyunun tamamı,. Sedir Adası. Çamlı köyü, Köpek balıklarının üreme koyu olan Boncuk koyu, İngiliz koyu, Okluk koyu, CEVAT KALFAGöllü Ada, Yedi Adalar. Tuzla koyu, Kisebükü koyu, Çökertme, Mazı, Karacasögüt koyu, Buzağı otu koyu, Ören, Zeytinlik plajı,  Karya Yolu, Sarnıç, Kıran Koyu.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Cevat Kalfa yaptığı açıklamada “Bakanlığın hazırladığı yeni doğal sit alanları haritasını incelediğimizde Bodrum yarımadası ve Gökova’ya çok ciddi müdahaleler yapıldığını gördük. Koruma adını verdikleri plan aslında Gökova’nın  mavi yolculuğun ve turizmin ölüm planıdır. Şimdiki Bodrum’un tam üç katı yapılaşma olacak buna ne alt yapı ne yol dayanır, bakanlığın acil olarak bu sevdadan vaz geçmesini istiyoruz. Bu katliama dur denilmesi, bakanlığın bu plandan acilen vaz geçmesi  için imza kampanyası,   eylem ve tüm hukuki girişimlerimizi kullanacağız. Planda ilk olarak dikkat  çeken unsurların başında özellikle denizcilik  ve yat sektörüne mavi yolculuğa büyük darbe vuracak, yarımadanın bakir kalmış koyları ile adalarını yapılaşmaya açacak olan bu plana acil olarak dur denmeli. Bu nedenle tüm Bodrum kamuoyunu yarımadanın ranta nasıl kurban edileceğini bu plan onaylanırsa  göreceğiz. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ndeki meclis üyelerine bu plana karşı çıkmaları içinde görüşlerimizi ileteceğiz. Planın onaylanmasını önlemek için TMMOB olarak her türlü eylem ve yasal girişimde bulunmayı taahhüt ediyoruz” dedi.

Yorumlar

  1. Fatma Bertan dedi ki:

    Yeterinden fazla beton mezarligina donen Bodrum’umuzun katledilmesine karsiyim .BU PLAN , DEVLET ELIYLE CINAYETE TESVIKTIR

  2. ibrahim AYDIN dedi ki:

    Bodrumun simdidien yasanacak hali kalmadi, acin bakalim imara biraz daha. Ben terkettim ,bircok yakinimda zaten terketmis durumda. Ben bindigi dali böylesine sehvetli bir nefretle kesen baska bir ulus tanimiyorum…

  3. M.Ali Meriç dedi ki:

    gün gelecek,sosyal antropologlar bu coğrafyada çekirge sürüsü davranışı sergileyen bir vandal kavim yaşamış diyecekler. . cahil,paragöz yöneticiler ne yazık ki bu sürüden çıkacak.

  4. Efe Demir dedi ki:

    Çocukken bir yunanlı profesör dünyanın en güzel ülkesi Ege nin karşı kıyısında ama orada artık barbarlar yaşıyor dediği bir yazı okumuştum, bugün o profesörle aynı fikirdeyim !

    1. Cevat Salih Sevinç dedi ki:

      kaatılıyorum malesef

  5. Basak Altan dedi ki:

    Turkiyenin geride kalan en guzel yesil alanlarini imara acarak mahvedecekler… O guzelim Gokova koyunun masmavi kiylari ve yesil alanlarini imara acacak olan bu ac gozlulerin ne insana, ne dogaya saygilari var… Ne bicim bir mahlukat gurubusunuz- ulkemizi canli canli yiyorsunuz…virus gibi… Ne kadar acmissiniz doyamadiniz gitti… Buna sessiz kalinmamasi gerekiyor… Kendine Meclis Uyesi deyip, Muglayi temsil edenlerin hepsininin sesini cikarip Hayir demesi gerek. Sessiz kalanlar bu suca dahildirler…

    1. Rıfat Erlat dedi ki:

      Başak hanım, haklısınız bu doğa katliamının bir şekilde önlenmesi gerekiyor.Fakat bu iş sadece belediye meclislerine, poletikacılara bırakılmayacak önemde.
      Ben 68 yaşıma rağmen geçen seneye kadar Bodrum’daki çeşitli çevre örgütlerinde, Bodrum Kent Konseyi Çevre Platformunda halktan sokakta imza toplamak,protesto gösterileri organize etmek gibi çalışmalarda bulundum.
      Yani halkın büyük bir çoğunluğunu bilgilendirmek ve mobilize etmeden bu talan ile başaçıkılacağını sanmıyorum.Vakit daha varken sadece klaye başında kritik yapmak yerine, acilen genç hemşerilerinde katılımıyla büyük bir örgütlenme faaliyeti yapılmalıdır diye düşünüyorum.
      Rırat Erlat

  6. Ortak duyarlılık gösterip hep birlikte tepki gösterilmesi gereke bir hükümet tasarısı. Hakların gaspedilmesi. Demokrasi hakların alınması için mücadele edilmesi gereken yönetim şeklidir. Buna karşı olan siyasi parti (varsa) önderliğinde bölge iradesi planlamacılara ve hak gaspedicilere gösterilmelidir.

  7. A.Eren KemahliFecaat olur dedi ki:

    Fecaat olur….yapmayin !

  8. Faik Selçuk İyici dedi ki:

    Çok yerinde bi karar olmus Hukumeti tebrik ederim.
    Asıl doga ve truzim katliamını yapan . İki Katlı olarak yapılan yazlık evlerdir . Dünyanın hiç bir yerinde sadece iki ay oturmak için ev yapan millet yoktur sanırım .
    İnsalah daha cok alanı insanların kullanımına açarlar ..
    Darısı çeşmenin başına
    Saygılar