Bodrum Gündem

10 KASIM VE YABANCI GÖZÜ İLE ATATÜRK / Murat Şeremetli yazıları…

10 KASIM VE YABANCI GÖZÜ İLE ATATÜRK / Murat Şeremetli yazıları…

murat-şeremetli-bodrum-gündem-yazıları

Bazıları tarafından bugün unutturulmaya çalışılan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili Dış basında yazılmış, çeşitli Devlet ve fikir adamları tarafından söylenmiş sözler günümüz Türk insanının çıkarması gereken bir çok dersi içeriyor :

Mısır EL Mısrî Gazetesi :

Atatürk, tarihte görülmüş olan Büyük Adamlaraın hiçbirine benzemez. Çünkü, O’nun yaptıkları, Ademoğullarının yapabileceği şeylerden değildir. O, büsbütün başka başka bir insandı.

Alman Deutsche Allgemeine Zeitung Gazetesi :

Böyle bir büyük adamın bir daha dünyaya geleceğini sanmıyoruz. O’nun gerçek büyüklüğünü zaman gösterecektir.

Macar Basını (1938) :

Dünya bu savaş ve barış kahramanı Büyük Adam’ın ölümü ile yoksul düşmüştür.

Yugoslav Novosti Gazetesi :

Atatürk’ün dehası, İmparatorluğun beş yüz yılda yapamadığını yaptı.

Belçika Soir Gazetesi :

Atatürk inkılapları o kadar büyüktür ki, bunların yüceliği karşısında dünya hala hayrettedir. Bu inkılaplar, köhne bir imparatorluktan Batılı ve Modern Türkiye yaratmıştır.

İngiliz Tarihçisi Prof. Arnold Toynbee :

Öyle bir an düşünün ki, Batı dünyamızda Rönesans, Reform,12. Yüzyıl sonundaki bilimsel ve kültürel ihtilal, Fransız İhtilali ve endüstriyel devrimlerin hepsi bir insan hayatının içine yığılmış olsun ve bunlar kanunla zorunlu kılınsın. İşte, Atatürk, 1920 ve 1930 yılları arasında, bu kadar kısa süre içinde ve hiçbir ülkede uygulanmamış en devrimci programı gerçekleştirdi.

Hindistan Meclis Başkanı Sir Abdürrahim:

O uğraşılarıyla yalnız Türkiye’ye değil, bütün Doğu dünyasına kurtuluş yolunu göstermiştir. O tarih büyüğünün, o Türk kahramanının, o Doğu’nun kurtuluş ve uygarlık önderinin eserlerini her zaman sevgi ve saygı ile anacağız.

Hele Amerikalı Prof. Vera Elisabeth Flory’nin sözleri ise bugünkü Türk kadınına anlamlı mesajlar içeriyor:

“Hz. Muhammed’in kadın hakları nerede kaldıysa, Atatürk oradan başladı. Peygamberin bıraktığı yerden Atatürk eyleme geçti. İsviçre medeni kanununun kabulü ile, kadını bağlayan zincirler düştü ve Hz. Peygamber’in başlatmış olduğu kadın-erkek hakları eşitliği gerçekleşti.”

Atatürk’te var olan ve Türkiye’yi yöneten ve yönetecek kişilerde sahip olunması gereken en önemli üç özelliği kanımca şöyle sıralayabiliriz.

İHTİRAS:

Atatürk’ün 12 Ocak 1914 de Madam Cronin’e yazmış olduğu mektuptan :

Benim İhtiraslarım var, hem de pek büyükleri; fakat bu ihtiraslar, yüksek mevkiler işgal etmek veya büyük paralar elde etmek gibi maddi emellerin tatmini ile ilgili değil. Ben bu ihtirasların gerçekleşmesini vatanıma büyükfaydaları dokunacak, bana da liyakatle yapılmış bir vazifenin canlı iç huzurunu verecek büyük bir fikrin başarısında arıyorum. Bütün hayatımın prensibi bu olmuştur. Ona çok genç yaşımda sahip oldum ve son nefesime kadar da onu muhafaza etmekten geri kalmayacağım…

TEVAZU:

İngiliz gazeteci Grace Ellison  (1923)

Eğer kendisine yaptığı işten söz açılacak olursa, O, ya “Ben görevimi yaptım” diyor veya bütün onuru Meclis’in sayıyor.Ben Avrupa’nın birçok devlet adamı ile konuştum, fakat O’ndan daha alçak gönüllüsünü görmedim.

VAKAR:

İngiliz General Sir Charles Townshend (1920):

Ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve Cumhurbaşkanı ile özel ve resmi görüşmeler yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal’de büyük ruh kudretinin esrarı var.

Afganistan Büyükelçisi Sultan Ahmed Han:

Türkiye’de yalnız bir Mustafa Kemal değil, Mustafa Kemaller vardır ki; her alanda O’nun program ve eserlerini günden güne ileri götürmek için didinmektedirler.

Ülkemizi yöneten Devlet adamlarında kişisel maddi ihtirasın dışındaki diğer hasletleri, ülke için samimi didinmeleri hali hazırda görebilmemiz ne yazık ki mümkün değil.

Atamız bunun için ise son olarak çözümü ilim ve fen de bulmuş ve şunları söylemiştir:

İleri, uygar bir millet olarak Uygarlık alanının üzerinde yaşayacağız. Bu da ancak ilim ve fen ile olur. İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ferdin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.

Dileriz öyle olur!

Büyük Atatürk’ü ölümünün 78 inci yılında hürmet , sevgi ve hasretle anıyorum.

Bodrum – 10 Kasım 2016

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.