Bodrum Gündem

YASA TEKLİFİNE BODRUM’DAN DA TEPKİ VAR…

YASA TEKLİFİNE BODRUM’DAN DA TEPKİ VAR…
BKD EYLEMAK Partili milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan ve cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine Bodrum’da basın açıklamasıyla tepki gösterildi.
Bodrum Gündem Haber 
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği öncülüğünde Bodrum Belediye Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına bazı siyasi parti temsilcileri ve çeşitli STK’lar da destek verdi. Açıklamaya CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ile CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu da katıldı.

Grup adına konuşan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, basın açıklamasını akşam saatlerinde yapma nedenlerini “Biliyorsunuz bu yasaları gece karanlığında çıkarıyorlar. AKP’li milletvekilleri bu yasaları gündüz çıkarmak için çaba sarfetmiyorlar. Çünkü malum tecavüzcülerle ilgili yasa çıkarıyorlar” ifadeleriyle açıkladı.

Konuşmasında “kız çocuklarının maruz kaldığı tecavüzlerde, tecavüzcüleriyle evlendirme üzerine bir yasa çıkarıyorlar” diyen Erozan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yasa daha önce kaldırılmıştı, şimdi tekrar gündeme getiriyorlar. Bugün Bekir Bozdağ şöyle bir açıklama yapıyor; mağdur olan 3 bin aile var diyor. Gerekçe de şu 16 yaşındaki bir erkek çocuğu, 14 yaşındaki bir kız çocuğu ile birlikte oluyor. Mahkemeler bunu tecavüz diye tanımlayıp 16 yaşındaki çocuğu cezaevine yollamış ve buna istinaden erken evlendirilmiş çocuklarda oluşan yasal boşluklardaki gerekçeleri bahane ediyorlar. Yasa çok açıktır; 18 yaş altı çocuktur ve siz 18 yaş altı çocukları rıza var, isteyerek birlikte oldu diyemezsiniz. İsteyerek birlikte olduğu şeyin adına tecavüz diyemezsiniz. Tecavüz olan bir şeyi de tecavüz edenle evlendirerek meşrulaştıramazsınız. Şimdi yapılmak istenen çok açık. O yüzden biz hava karardıktan sonra sokağa çıkıyoruz ki onlar nasıl gece mecliste bu kararları alıyorsa biz de gece çıkarız. Bu tecavüzcüleri suç işlemiş bir kız çocuğuyla evlendiriyorsunuz. Bunu yaparak meşrulaştıramazsınız. Bunu 3 bin tane aileyi kurtarıyorum adına yapamazsınız” dedi.

Türkiye’de her yarım saatte bir tecavüz yaşandığını söyleyen Figan Erozan sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarca tecavüz var, yarım saatte bir kadına tecavüz ediliyor, kız çocuklarına tecavüz ediliyor. Erdoğan 3 gün önce bireysel suçlarla ilgili devlet affetmez dedi. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan televizyonda dedi. Bireye karşı işlenmiş suçları vatandaş affeder, devlet affetmez dedi. Bu yasa o zaman meclisten nasıl geçiyor. Bu suç bireye işleniyor ve genç kadınlara karşı işleniyor, çocuklara karşı işleniyor. Hangi hakla AKP’li erkek milletvekilleri, zihniyetleri ne olursa olsun, inançları ne olursa olsun bu yasayı geçiremezler. Geçirseler de uygulayamazlar. Çünkü burada buna direnecek, itiraz edecek kadınlar var. Benim bedenime tecavüz ediliyor, kimse benim bedenim üzerinden pazarlık yapamaz. Bu bir suçtur ve herkes te bunu böyle bilmelidir.”

Tecavüz edilen erkek çocukların olduğunu da hatırlatan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan konuşmasını şöyle tamamladı:
“Ensar olayını biliyoruz, Adıyaman’daki olayı biliyoruz. Tecavüz edilen erkek çocuklarını ne yapacaksınız? Oğlan mı yapacaksınız? Oğlancı mı yapacaksınız? Nerede olduğunuzun kararını vereceksiniz. Bu alanda bu kadar kadın olabiliriz bunun hiçbir önemi yok. Bir kadında olsak direneceğiz. Tecavüzü suç saydıran bu sistemin kendisi olmadı, erkekler hiç olmadı. Bu kadınlar mücadele ederek kadın bedenine işlenen suçun adını tecavüz yaptılar. Şimdiden sonra ister 18 yaş olsun, ister 55 yaşında olsun hiçbir şekilde bedenimize müdahale edilmesine, yasalarla bu müdahalenin meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Hala ayaktayız ve dünyanın yarısıyız. Ne yapacaklar yok mu edecekler? Tecavüzü meclisin milletvekilleri, kadın da olsalar affedemezler. Affederlerse uygulatmayız. Biz tecavüzcüleri teşhir etmeye devam edeceğiz. O kirli adamların ellerini teşhir etmeye devam edeceğiz. Kimse bunu evlilikle aklayamaz. Suçlu olan kadın bedenleri değildir, suçlu olan erkeklerdir.O erkeklerin pis ellerini, kirli ellerini, zihniyetini biz teşhir ederiz” dedi.

Erozan, tasarının mecliste oylanacağı salı gününe kadar her akşam saat 18.30 Bodrum Belediye Meydanı’nda olacaklarını ve Bodrum’daki bütün kadınları destek için Belediye Meydanına beklediklerini açıkladı. Grup açıklamanın ardından dağıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.