Bodrum Gündem

BODRUM VE MAVİ YOLCULUK / Dr. Kerim Cangır Yazıları…

BODRUM VE MAVİ YOLCULUK / Dr. Kerim Cangır Yazıları…

kerim-cangır-bodrum-gündem-yazılarıCevat Şakir 1925 yılında Bodrum’a sürgün için geldikten sonra kendi teknesi Yatağan’la Gökova Körfezine geziler yapmış. 40’lı yıllarda Azra Erhat ve Sebahattin Eyyüboğlu’da bu gezilere katılmış. Zamanla bu kültür ve doğa gezilerine katılanlar çoğalmış. Buradan yola çıkarsak mavi yolculuk, Bodrum turizminin başlamasına vesile olmuş. 60’ların sonu ve 70’li yılarda Bodrum’da ev pansiyonculuğu ile Bodrum turizmi hareketlenmeye başladı. İnsanımızın hoş görülüğü ve konukseverliği ile turizm hızla gelişti. Geçen 30-40 yıl içinde turizm Bodrum’un tek geçim kaynağı oldu.

İki katlı, beyaz badanalı evleri ve mavi denizi ile Bodrum artık ülkemizin dünyaya açılan kapılarından birisi. Anadolu’da kendi halinde bir sahil kasabasıyken, ülkemizin çok önemli turizm destinasyonlarından biri haline geldi. Düşünün bir yıl içinde, ülke bütçesine neredeyse 3 milyar dolara yakın girdi sağlayan bir kent. Bodrum özellikle aile işletmesi özelliğindeki butik otelleri, Türkiye ve dünyada marka olmuş beş yıldızlı, marka otelleri ile yüz bin yatak kapasitesine ulaşmak üzere.

Turizmin çeşitlenmesi ile 70’li yılların sonunda Cevat Şakir’in başlattığı “Gökova Gezileri”, zamanla Mavi Yolculuk adını aldı. Cevat Şakir Bodrum’da yaşadığı dönemde arkadaşları ile ilk Mavi Yolculuk fikrini ve uygulamasını gerçekleştirmişlerdir. Bu mavi yolculuklarda yanlarına aldıkları şeyler: Peynir, su, İstanköy peksimeti, tütün ve rakı idi. Mavi yolculukta gazete okumaz, radyo dinlemezlerdi. Amaç dünyadan kaçmak ve medeniyetten uzak olarak kafayı dinlemektir. Haftalarca denizde kalınır, sadece acil ihtiyaçları temin etmek için karaya çıkılırdı. Elbette artık böyle değil Mavi Yolculuk. Bodrum’da antik dönemden beri süregelen ahşap tekne imalatı kaliteli teknelerin, guletlerin yapılması ile bir başka Bodrum markası daha kazanmış oldu. Bu gün oldukça lüks hale gelen teknelerimiz, 10-15 bin dolayına ulaşan yatak kapasitesi ile Bodrum turizmine büyük bir katkı koyar hale geldi.

Ancak beyaz badanalı evleri, tertemiz denizi, tarihi, kültürü ve gelenekleri ile turizmin başkenti olan Bodrum bugünlerde çok sıkıntılı.

Ankara,  SİT irdelemesi bahanesi ile Mavi Yolculuk güzergahını yapılaşmaya açmak istiyor. Hatta bu konuda önemli adımlar atmış durumda. Arkeolojik ve doğal SİT irdelemesi ile Karaada, Adaboğazı, Küdür Yarımadası, Yalıçiftlik sahilleri ile Orak Adaları da bu irdelemenin içinde.  Genelde bu bölgeler 1. Derece doğal ve arkeolojik SİT. Arkeolojik SİT’in sınırlarını daraltıp, doğal SİT’leri de 1. Den 2. Veya 3. Dereceye indirmeyi planlıyorlar. Bilindiği gibi 1. Derece doğal SİT’te yapılaşma yapılamıyor. 2. Ve 3. Derece doğal SİT’te kontrollü, sınırlı bir yapılaşma mümkün.

Biz Bodrum’da yaşayanlar, kendi yöremizi düşünüyoruz, ama ne yazık Marmaris, Datça, Fethiye velhasıl Muğla’nın tüm sahilleri bu SİT irdelemesinin kapsamında.  Bin 140 kilometre sahil bandı ile Muğla kıyıları rantiyenin iştahını kabartıyor. Bu kapsamda başta Muğla Büyükşehir Belediyesinden, TMMOB ve ilgili kuruluşlardan yasa gereği görüş alınıyor. Korkarım yakın bir zamanda Muğla kıyılarımız ranta yenik düşecek.

Karaada, Adaboğazı, Küdür Yarımdası, Orak Adaları ve Yalıçiftlik Mazı kıyıları, Mavi Yolculuk için çok önemlidir. Bu saydığım noktalar Gökova’nın giriş kapısındalar. Eğer buralar yapılaşmaya açılırsa, Bodrum ve Muğla’da yıllardır ilmik ilmik örülerek, bin bir emek ile bu güne getirilen “Mavi Yolculuk” yani deniz turizmi biter. Özellikle Karaada ve Adaboğazı yada bilinen adı ile Kissebükü Bodrum için çok önemli. Karaada’nın bakir yeşil dokusu ve mavi denizi, Mavi Yolculuğun olduğu kadar günlük gezi teknelerinin de can damarı. Bilindiği gibi günlük geziler Karaada, Adaboğazı, Tavşan Burnu ve Orak Adalarına yapılmakta.

Mavi Yolculuk bir felsefedir. Kendine özgü kuralları olan bir değerdir. Bu değer, Bodrum ekonomisi için de çok önemlidir. Mavi Yolculuk tam anlamı ile yerel ekonominin can damarıdır, Bodrum’un altın yumurtlayan tavuğudur. Mavi Yolculuğa sahip çıkmak, Bodrum’a sahip çıkmaktır.

Çünkü Başka Bodrum yok…

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.