Bodrum Gündem

CHP MİLLETVEKİLİ ÜSTÜNDAĞ’DAN ANLAMLI MESAJ…

CHP MİLLETVEKİLİ ÜSTÜNDAĞ’DAN ANLAMLI MESAJ…

akin-ustundag-insan-hakları-günü

CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ’ın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeni ile yazılı bir mesaj yayımladı. Üstündağ, Dünya’da insanların ortak değerlerinin korunarak insan hakları ihlallerini engellemek insanlığın ortak amacı olmalıdır vurgusu yaptı.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili TBMM Anayasa komisyon üyesi  Av.Akın Üstündağ’ın 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeni ile yayımladığı mesaj şu şekilde;

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin Birleşmiş Milletlerde kabul edilişinin üzerinden 64 yıl geçmiş. Dünya’da insanların ortak değerlerinin korunarak insan hakları ihlallerini engellemek insanlığın ortak amacı olmalıdır. İnsanın varlığından gelen haklarını korumak, kişisel gelişimlerininin önünü açarak sosyal ve toplumsal engelleri ortadan kaldırmak bildirgenin en önemli aracıydı.

Ancak, aradan 64 yıl geçmiş olmasına rağmen insan hakları sorunları hala dünyanın en önemli sorunlarının başında geliyor. Dünyanın her tarafında insan hakları ihlalleri bütün çabalara rağmen devam ediyor. Bu ihlallerin de kaynağı bazı devletlerin bizatihi kendisi uygulamalarıdır. Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddet ve baskı ile hükümetlerin kendi iktidarlarını pekiştirmek, muhaliflerini etkisizleştirmek adına yaptıkları uygulamalar sorunun özünü ve kaynağını oluşturmaktadır. Devletlerin insan haklarına aykırı uygulamaları demokratik ve hukuki gelişmişlikleri ile doğrudan ilgilidir.

Dünya’da yaşanan hak ihlallerinin yanında ülkemizde de insan hakları büyük ölçüde ihlal edilmekte, yaşam hakkının ve vücut bütünlüğünün korunmasından tutun  düşünce ve inançlarla ilgili haklarının, eğitim ve sağlık haklarının kullanılmasına, sosyal ve kültürel ve ekonomik hakların kullanılmasına kadar birçok ihlal son zamanlarda daha da artmıştır, bu ihlaller daha da artarak devam etmektedir.

OHAL uygulamaları ile basın ve medya üzerindeki baskıların artması bir yana tek sesli bir medya uzun yılların çabaları ile pekiştirilmiş; dernekler, vakıflar vb sivil toplum oluşumları kapatılarak toplumun nefes alması engellenmiş, ifade özgürlüğü alanları iyice daraltılarak tek tip insan, tek tip ideoloji, bir kişiye bağlı bir otoriter yapıya dönüşümün temel taşları oluşturulmuştur.

Uluslarlararası toplumun bütün uyarılarına rağmen aldatıcı reaksiyon ve suçlamalarla sadece iç kamuyouna verilen sert mesajlarla  bu uyarılar geçiştirilmekte, sözkonusu uygulamalar hız vermeden devam etmekte, vatandaşlar arasındaki huzur ve güven ortamı sarsılmaktadır. Standart bir parti aidiyeti ve karşıtları dışlama ve izole etme anlayışıyla siyasetten bürokrasiye kadar her yerde  sistematik bir uygulama birliği görülmektedir.

Giderek sicili bozulan ve özgür dünyadan uzaklaşan ülkemizin insan hakları konusunda yeni bir anlayış ve yaklaşımla hareket etmesi, insana olan saygının bir gereğidir. Bu itibarla insan hakları gününü, hakkımız olan hakların ve hürriyetlerin olması gereken şekliyle yaşayan ve yaşatılan yılların özlemiyle kutluyorum…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.