Bodrum Gündem

YAŞAMIN ve ÜRETİMİN İÇİNDE EĞİTİM…

TED Koleji uygulamalı ve yaşamın içinde eğitim anlayışı (19)

TED Bodrum Koleji 5. Geleneksel Zeytin Hasadı okul kampüsü içerisinde yer alan on dönümlük alana yayılmış zeytinlik alanda öğrenciler tarafından yapılan hasatla başladı. TED Koleji öğrencileri bölgenin en önemli yerel değerleri olan zeytini tarlada, zeytinyağı üretimini de yağhanelerde öğreniyorlar.

Bodrum Gündem Haber

TED Bodrum Koleji öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde önce okul arazisi içinde yer alan 10 dönümlük zeytinlikte, zeytin hasadı yaptılar. Hasat Şenliğinin son günü minik elleri ile topladıkları zeytinleri zeytinyağı fabrikasına götürdüler. Zeytinin soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini yaşayarak öğrenmelerinin hedeflendiği bu eğitimde, öğrenciler zeytinlerden nasıl zeytinyağı çıkarıldığı uygulamalı olarak gördüler.

TED Koleji uygulamalı ve yaşamın içinde eğitim anlayışı (25)Zeytinyağı fabrikası ziyareti sırasında öğretmenlerin verdiği genel bilgiler dışında, Zeytin Dostu Derneği Bodrum Temsilcisi Feridun Kaykı ve zeytinyağı tadım uzmanı Nurdan Nimet Kaykı tarafından zeytine ve zeytinyağına özgü ilginç ve özel bilgiler verildi.

Toplanan zeytinlerin çuvallardan makinelere dökülmesini, bir sonraki aşama olan zeytinlerin öğütülmesini büyük bir ilgi ile izlediler. Son aşamada ise zeytinin baskı makinalarında sıkılarak zeytinyağının nasıl elde edildiğini deneyimlemiş oldular. Kendi elleri ile topladıkları ve zeytinyağı olana kadar olan tüm aşamaları yerinde görerek öğrenen öğrenciler, kendi elleriyle topladıkları zeytinlerden elde edilen zeytinyağını tatma fırsatı da buldu.

Zeytin Hasadı Şenliği ile yaşadıkları yöreye özgü ömür boyu unutamayacakları bir deneyim kazanan TED Bodrum Koleji öğrencileri, zeytin yerken ya da zeytinyağı tüketirken, bu ürünlerin sofralarına nasıl geldiğini kendi emekleri ile üreterek, yaşamın içinde öğrenmiş oldular…TED Koleji uygulamalı ve yaşamın içinde eğitim anlayışı (9)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.