Bodrum Gündem

AŞIK MAHSUNİ ŞERİF BODRUM’DA ANILDI…

aşık mahsuni şerif bodrum Alevi bektaşi ve kültür derneği anma (13)

Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği bir döneme damgasını vurmuş ünlü halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif türküler ile anıldı. 17 Kasım 1940’da doğan ünlü halk ozanı Mahsuni Şerif,  İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım, Durmuş, Nem Kaldı, Yuh Yuh, Ağlasam mı, Kirvem gibi türküleri sesiyle ölümsüzleştirmişti.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber

Aşık Mahsuni Şerif, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı eski ismi Berçenek olan Tarlacık Köyü’nde dünyaya gelmiş, 1964 yılında da ilk plağı ile müzik piyasasına girmiş. Mahsuni Şerif, 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dünya’nın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi.

Halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif’i 17 Kasım doğum yıldönümünde, biraz gecikmeli de olsa türküleri ile yad edildi. Konacık’ta bulunan Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği binasında Alevi dedesi Mustafa Eyidoğan ile birlikte yaklaşık 100 kişi ozanı anmak için bir araya geldi. Birkaç halk sanatçısı tarafından ozanın türkülerini söylerken, Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği korosu da ozanın türkülerinden bir demeti katılımcılar için seslendirdi.

aşık mahsuni şerif bodrum Alevi bektaşi ve kültür derneği anma (5)Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın anma etkinliği ile ilgili şöyle konuştu; “Bugün burada Aşık Mahsuni Şerif’i anmak için toplandık. Kendisini eserleri, yaşamı ve felsefesi ile burada yad ediyoruz. Ona bir ışık göndermeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi geçen ay doğum yıldönümüydü. Biraz gecikmeli de olsa kendisini derneğimizde türküleri ile yad etmeye çalışıyoruz. Derneğimizde kurduğumuz bir müzik grubumuz var. Grubumuz yaklaşık 2 hafta Aşık Mahsuni eserlerini çalıştı. Şimdi de burada bizler ile paylaşıyorlar. Müzik gösterimizin öncesinde de ozanımızın hayatının konu edildiği kısa bir belgesel yayımladık.” dedi.

Bodrum Alevi Bektaşi ve Kültür Derneği Yönetim kurulu üyesi Zafer Ünal ise Mahsuni Şerifi’i anma etkinliği ile ilgili olarak şunları söyledi; “Bu derneğimiz tarafından ikinci defa gerçekleştiriliyor. Bu anma etkinliğini geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bundan sonra her yıl bu anma etkinliğini yapacağız. Bu gecemize gelen kendi camiamızdan olsun, dışardan olsun herkese teşekkür ediyoruz.”

aşık mahsuni şerif bodrum Alevi bektaşi ve kültür derneği anma (16)İlhan Selçuk halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif’i 19 Mayıs 2002 tarihindeki köşesinde şöyle tanımlıyordu; “Her zaman müeddep… Alçakgönüllü… Sakin… Sanki halk ozanı değil de düşünür kimliğindeydi, hikmet üretirdi… Alevi-Bektaşi geleneğindendi… Cumhuriyet göreneğindendi… Ne diyordu: “- Ben bir Cumhuriyet ozanıyım. Ömrüm vefa ettikçe, bu anlayışımı ölünceye kadar koruyacağımı sanıyorum. İnsanı kıble edinmiş, gönlü kâbe olmuş olanlara, bütün halklara saygıyla bakanlara selam olsun!..”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.