Bodrum Gündem

BODRUM’DA 4 BİN YILLIK TÜRK GELENEĞİ” NAR TUGAN” ATEŞİ …

IMG_7164Bodrum’da bu yıl yedincisi düzenlenen Nar Tugan Kültür Etkinlikleri, Gündoğan Halk Plajı ve Kumbahçe’de kutlandı.
Bodrum Gündem Haber
Peynirçiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği ve Bodrum Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 7’nci Nar Tugan Kültür Etkinlikleri, bugün öğleden sonra Gündoğan Plajı’nda şenlik ateşinin yakılmasıyla başladı. 4 derece soğukta ve rüzgarlı havada yapılan şenlikte dilek tutmak isteyenler, Akçam ağacının renkli çaputlarla donattı,
dilek tuttu. Soğuk havaya rağmen yaklaşık 600 kişinin izlediği etkinlikte bale ve dans eğitmeni 38 yaşındaki Şanda Karhanlı’nın otantik şaman kıyafetleri ve müziğiyle
yaptığı şaman dansı büyük ilgi gördü. Ateşin etrafından dans eden Karhanlı’ya, şenliğe katılanlarda destek verdi. Şenliğe katılanlara mandalina ve sahlep ikram edildi. Şenlikte renkli görüntüler ortaya çıktı.
4 Bin Yıllık Türk Geleneği Ateşi Yakıldı…
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Peynirçiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, şenliğin 4 bin yıl önce Altaylar’da yaşayan Türklerin inançlarına göre başladığını, günün gecesinde ışığın karanlığı yendiğini ve günlerin uzamaya başlaması nedeniyle düzenlendiğini söyledi. Unutulmaya yüz tutan bir Türk geleneğinin tekrar canlandırıldığını söyleyen Höcek, “Amacımız binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelen ve unutulmaya yüz tutan bir geleneği yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak. Türkler güçlü dönüşünü, Nartugan’ı Akçam ağacı çevresinde kutlarlardı. Nar Tugan şenlikleri günümüzde halen kuzey halklarında kutlanmaktadır. Şenlik ateşi kokteyl, konser ve Orta Asya’ya bizi götürecek dans performansının sergilendiği etkinlikler yeni yıl öncesinde ilçemize renk ve heyecan getirdi. Soğuk havaya rağmen katılımında yüksek olması çok sevindirici. Geleneksel değerlerimizi kültür ve sanat etkinlikleri ile unutturmamaya çalışıyoruz” dedi.
Nar Tugan etkinlikleri Bodrum Merkez’de de devam etti. Kumbahçe Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlamada Nar Tugan ateşi yakılarak dilek ağacına dilek bezleri bağlandı.  Çeşitli dans gösterilerinin de sunulduğu kutlamada çeşitli ikramlar yapıldı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.