Bodrum Gündem

MERAKLA BEKLENEN “2017 PAŞALILAR TAKVİMİ” ÇIKTI…

MERAKLA BEKLENEN “2017 PAŞALILAR TAKVİMİ” ÇIKTI…

2017-paşalılar-takvimi_haber

2013 yılından bu yana çok özel bir konsept ile hazırlanan ve her yıl merakla beklenilen 2017 Paşalılar Takvimi dağıtımına başlandı. 2017 yılı takviminde Bodrumlu Kadınlar var…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Paşalılar Petrol’ün Kültür Hizmeti olarak her yıl farklı bir konuyu ele alarak hazırlanan takvimleri 2013 yılındaki takvimle ile dikkatleri üzerinde toplamış ve her yıl merakla beklenir olmuştu. 2013 yılında Bodrum’un eski fotoğraflarıyla beraber, kentin kronikleşen sorunlarına dikkat çekmek amacı ile Bodrum’un 5 bin yıllık geçmişini ve yedi kez batışını simgeleyen karikatürlerden oluşan takvim çok ses getirmişti. 2014 yılında, Bodrum Beldelerinin havadan çekilmiş görüntüleri ile birlikte, Bodrum’da iz bırakmış ve neşe kaynağı olmuş kişiler,  Bodrum da yetişen çiçekler ve Bodrum’a özgü sebzelerin tanıtımı yer almıştı. 2015 yılında yine Bodrum’un 60’lı, 70’li yıllardaki eski fotoğraflarıyla beraber, aynı açıdan günümüz fotoğraflarının iç içe geçirilmesi ile çok dikkat çekmiş ve Bodrum’un korkunç dönüşümü gözler önüne serilmişti. Bu yılki takvimde kahraman babalar da yer almıştı.  2016 yılında ise yine çok önemli bir konuya dikkat çekilmiş ve Bodrum’un eski fotoğraflarıyla beraber,
Bodrumlu şehitlerimizin listesi yer almıştı.

Merakla beklenen 2017 takviminde ise usta yazar ve gazeteciler Emel ve Çetin Akant’ın yakın bir zamanda basılarak dağıtılacak olan “Bodrum’un Kadınları” kitabından bir bölüm, fotoğraf sanatçısı Ömer Doğan’ın fotoğrafları ile yer alıyor. Takvimde Bodrumlu kadınlarımızın ve gençlere önerileri de yer alıyor.

mustafa-paşalı-bodrum-belediyesi-bağımsız-meclis-üyesi-22BODRUM’UN DEĞİŞİMİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR…

2017 Paşalılar Takvimi ile ilgili olarak görüşünü aldığımız Mustafa Paşalı “Paşalılar Petrol’ün Kültür Hizmeti olarak üstlendiği sorumluluklardan biri de, 15 yıldır bastırdığı takvimlerdir. Bodrum’un çarpık gelişimine ve sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan takvimlerin içeriğinde kimilerince gözardı edilen ama büyüklerimizim hafızalarında canlılığını koruyan, arşivlerde de yerini almış eski Bodrum fotoğraflarıyla günümüzdeki değişim gözler önüne serilmekte.” dedi.

ÇARPIK BÜYÜMEYE DİKKAT ÇEKİYORUZ…

Cennetten bir köşe olarak övündüğümüz Bodrum Yarımadası’nın, günbe gün nasıl yozlaştığı ve sorunların gittikçe kronikleştiği, rant uğruna doğanın tüm cömertliğini esirgemediği bu kentin tarihini ve kültürünü sömürmek için tüm doyumsuzlarların nasıl elele verdikleri gözlenmekte olduğunu dile getiren Paşalı şöyle konuştu; “Bodrum’un devasa sorunlarını düşününce, yetkililerin bu sorumluluğu üstlenmek yerine, suçu başkalarına atmak en kestirme yol olarak görülse de çözümsüzlüğün hala ortada durduğu da yadsınamaz. Aslında bu sorunların üstesinden gelmek için; aynaya bakmak, biraz özeleştiri yapmak, birbirimizi sevmesini öğrenmek, birlik ve beraberlik içinde sorunları çözmek çok mu zor? Günümüzde her ne kadar yaygın olan; “sermayenin karşısında durmak zor” söylemi geçerliliğini korusa da, ulu önder Atatürk’ün şu sözü çınlıyor kulaklarda; “Vatan söz konusuysa, gerisi teferruattır.” Paşalılar Petrol olarak biz de diyoruz ki; “Söz konusu Bodrum ise gerisi teferruattır.” Halkımıza duyduğumuz saygı ile sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Paşalılar Petrol’ün bir kültür hizmeti olan bu takvimlerde arşivimizdeki eski fotoğrafları yayınlayarak Bodrum’un bugün geldiği çarpık gelişimine ve sorunlarına dikkat çekmeye devem edeceğiz.”

cetin_akantTAKVİMDE USTA GAZETECİLER EMEL ve ÇETİN AKANT KİTABINDAN ALINTILAR YER ALDI…

2017 Paşalılar Takviminde yer alan Bodrumlu Kadınlar ile söyleşi yaparak “Bodrum’un Kadınları” adlı kitabının pek yakında basılıp, dağıtılacağı müjdesini veren Çetin Akant şunları söyledi; Bodrumhaber2000  Gazetesi için köşe yazısı olarak kaleme alınan “Bir Bey” söyleşileri,  dostlarımızın ısrarı üzerine 2004  yılında Bodrum Belediyesi ve Mustafa Paşalı sponsorluğunda, kitap olarak basılıp ücretsiz dağıtıldı. “Bir Bey” kitabının özelliği, söyleşi yapılan kişilerin, kendi anlatımlarının ses bandına kayıt edilip, DVD de eski Bodrum fotoğrafları eşliğinde bir araya toplanması ve kitapla beraber verilmesiydi. “Bir Bey” kitabı dağıtıldıktan sonra, beğeni bildiren pek çok teşekkür mesajı alındığı günlerde, sayın Hatice Yücel’in  telefonla arayıp; “çok güzel bir kitap olmuş, kutlarım. Ama Bodrum’un sadece beyleri mi var, kadınları yok mu?” serzenişi bizi yeni bir projede biraraya getirdi. “Bodrum’un Kadınları” adlı kitap hazırlığı  böylece başlamış oldu. “Bodrum’un Kadınları”  kitabı için, fotoğraf sanatçısı Ömer Doğan gönüllü olduğunu ve bu projede yer almak istediğini söyleyince  kolları sıvadık. Kurulması düşünülen Bodrum Kent Müzesi için de güzel bir proje olabileceği inancıyla çalışmalara başladık. “Bodrum’un Kadınları” adlı kitap için bu kez ses kayıdı yerine, videoya kayıt yapmanın daha uygun olduğunu düşündük.”

çetin-ve-emel-akant4 YILDAN BU YAN SÜREN PROJENİN SONUNA GELİNDİ…

“Bodrum’un Kadınları” projesine gazeteci eşi Emel Akant ile birlikte 4 yıl önce başladıklarını dile getiren Çetin Akant, “Önemli bir gecikme olarak karşımıza dikilen bu engeli  Paşalı Petrol Şirketi tarafından  “biz projeye sponsor oluruz” demesiyle aşabileceğimiz umudu doğdu.  Bu umutla karşımıza iki fırsat birden çıktı. Biri yeni yıl olması nedeniyle basılacak takvim içinde duyuru niteliğinde yer almak, diğeri de “Bodrum’un Kadınları” adlı kitabının pek yakında basılıp, dağıtılacağı müjdesini vermekti. Takvim basıldı, dağıtımına başlandı. “Bodrum’un Kadınları” adlı kitabın hazırlığında  ise son aşamaya gelindi. Amaç; Bodrum’un yakın geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak isteyene, gerek  “Bir Bey,” gerekse “Bodrum’un Kadınları” adlı kitablar  içinde yer alan insanların birebir anlattıklarının  ses ve görüntüleriyle  kaynak olması.” dedi.

2018 Paşalılar Takvimi için de şimdiden meraklı bekleyiş başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.