Bodrum Gündem

BODRUM MANDALİNASININ NASIL KURTULACAĞI KONUŞULDU…

MANDALİNA ÇALIŞTAYI İNTERNET (2)Bodrum Mandalinasının ekonomik değerine ulaştırılması amacıyla Tasarım Vakfı ve Bodrum Ziraat Odası organizasyonu ile hazırlanan “Mandalina Çalıştayı” Bodrum Ticaret Odası Konferans salonunda gerçekleşti.

Bodrum Gündem Haber

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı destek verdiği organizasyona Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı ile  İl Müdürlüğünden yetkililerin yanı sıra Bodrum’da bulunan Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri ve mandalina bahçe sahipleri katıldı.

Çalıştayın moderatörlüğünü Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz gerçekleştirdi. Çalıştayın açılış konuşmasını Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç yaptı. Melengeç konuşmasının başında çalıştaya destek veren Bodrum belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile diğer kurumlara teşekkür etti. Bodrum Ziraat Odası olarak iyi tarım ve organik tarım ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Melengeç, “Çalıştayın, Bodrum mandalinası konusunda başarılı olacağına ve çiftçilerimize yarar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Üretici Birliği adına bir konuşma yapan BODTO Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç, Bodrum’un turizmden önce geçimini tütün, badem, incir, palamut, zeytin ve mandalina gibi tarım ürünlerinden sağladığını hatırlattı.  Eyinç, ‘Yerel halkımız bugün sebze ve meyve üretimiyle tarımsal faaliyetlerini devam ettiriyor. Ancak elde edilen gelir maalesef kimseyi mutlu etmiyor. Ekonomik şartlar değişti, maliyetler arttı, ancak pazar payı düştü. Bodrum’dan başka İzmir ve Mersin gibi kentlerinde narenciye üretimine başlaması, farklı türler, farklı fiyatlarla piyasaya girdi. Bodrum Mandalinası turizmin de gelişmesi, ticari hacminin değişmesi, buna bağlı olarak üreticiyi farklı ticaret alanlarına kaymasıyla eski popüler dönemini kaybetti. 2005 yılında Bodrum Ticaret Odası yönetiminin Bodrum mandalinasına minnet borcunu ödemek için çalışmalar başlattı.  Bu kapsamda Bodrum mandalina gazozu, lokumu ve kolonyasının üretildi, Bodrum mandalinasının coğrafi işaret tescilinin yapıldı ve mandalina festivalleri organize etmeye başladık. Elbetteki daha fazla ve farklı ürünlerle çeşitliliğimizi artırmalıyız. Turizm politikaları ile tarımsal ürün politikalarımızı, Bodrum Mandalinamızın sürdürülebilirliğini sağlamak adına planlamak ve uygulamak en önemli adım olacaktır.

“GEKA Desteği İle Mandalinanın Yağını Çıkarıyoruz”…

2016’dan bu yana aktif hale gelen ve 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Bodrum mandalin yağı” projesi ile ilgili bilgi veren Deniz Eyinç “Bodrum mandalinamızı kullanıp, suyunu çıkarttıktan sonra, kalan kabuklarımızı distile yöntemiyle damıtarak, kabuklarından yağ elde ediyoruz. Ürettiğimiz bu yağ için karşılaştırmalı analizlerimizi yaptırdık. Çıkan sonuçlara göre elde edilen ürünün anti-oksidan özelliği oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu konudaki geliştirme çalışmalarımız hala devam ediyor. Gıda-kozmetik başta olmak üzere aromatik olarak Bodrum Mandalin yağımız birçok alanda kullanılabilmektedir. İşletmelerimize deneme ürünleri yapılması yönünde teşvik edilmesi amacıyla kullandırılıyor. Bu çerçevede sabun ve kozmetik ürünü, bisküvi ve pastacılıkta güzel sonuçlar elde edildi. “ dedi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum mandalinasının coğrafi işaretinin alınması, bu mandalinanın başka hiçbir yerde bu tatta, bu kokuda ve lezzette yetişmediği anlamına geldiğini belirttiği konuşmasında şunları söyledi “Turizm ve tarımsal ürünler birbirlerini tamamlayıcıdır. Bu bağlamda mandalinanın üretiminin devam etmesi ve ürün çeşitliliği açısından neler yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Bu çalıştayda sorunlar ve çözümler ortaya konacak. Beklediğimiz şu ki, yapılan tespitler burada konuşularak kalmasın. Daha sonra birlik ve beraberlik içinde çözüm için gerekli adımları hep birlikte atalım. “

Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan kırsal kalkınma tasarım projesi ile ilgili,  İsparta Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözügün de İsparta’nın Gül ile Kalkınma Öyküsü’nü anlattı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.