Bodrum Gündem

ÜNLÜ RESSAM BEDİA DİPŞO VEFAT ETTİ…

bedia dipşo vefat etti (3)Türkiye’nin önde gelen ressamlarından Bedia Dipşo, 28 Ocak Cumartesi günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Uzun süredir Bodrum’da yaşayan sanatçı Bedia Dipşo, dün geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ikinci kişisel sergisini Zeynep Resim Galerisinde açan sanatçı Dipşo’nun ani ölümü tüm sevenlerini yasa boğdu.

Bedia Dipşo resim hayatına geleneksel figür çalışmaları ile başlamış, daha sonraki yıllarda bu figürleri parçalayarak oluşturduğu yeni kompozisyon kurgusunu soyut çalışma noktasına taşımıştı.

Ressam Bedia Dipşo’nun cenazesi Pazartesi günü öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası çok sevdiği Dereköy Mezarlığı’na defnedilecek. Bodrum Gündem Gazetesi olarak kendisi ile yaptığımız röportajda “Sanatçı daima arayış içinde olmalı” diyen sanatçıya Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

BEDİA DİPŞO

Bedia Dipşo, resim hayatına geleneksel figür çalışmaları ile başlamıştır. Sanatçı daha sonraki yıllarda bu figürleri parçalamış ve parçalamayla oluşturduğu yeni kompozisyon kurgusunu soyut işler noktasına taşımıştır. Dipşo’nun sanatı, yapılanma süreci içinde şekillenmiş ve kendini bulmuştur. IC Sanat Galerisi’nde yer alan sade ve dingin soyut çalışmalar ulaşılan noktanın ürünleridir. Sanatçı da arayış içinde olduğunu onaylamakta aynı zamanda probleminin plastik öğeler olduğunun da altını çizmektedir. Işık, ritim, hareket önemli üç öğe…
Sanatçının kompozisyonunu güçlü kılmasını sağlayan bu üç eleman, dinginlik içinde kavramsal alt yapısının çarpıcılığını vermek için de idealdir. Dinginlik kullanılan toprak tonlarında, ritmin sağladığı uyumda mevcuttur. Tüm bunlar tesadüfî değildir elbette! Sanatçı figürle yazı arasında kurduğu bağıntı ile ulaşmıştır söz konusu uyuma. Yazı, doğu için önemlidir. Tanyeli ve Dipşo doğunun önemine inanan ve doğuya özgü öğeleri ön plana çıkarmaya özen gösteren iki sanatçıdır. Yazı tüm bunlara ek olarak kavramsal yapıyı ortaya çıkaran göstergeler topluluğudur. Kısaca, yazı, sanatçıya hem resimsel dil hem de alt okuma olarak çok fazla olanak sağlamaktadır. Sanatçı da bu olanakları kendine özgü bir farklılıkla izleyiciye sunmuş, Tanyeli’nin renkli, asi resimleri yanında karşıtlık içinde uyum yakalayacak şekilde galeride yerini almıştır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.