Bodrum Gündem

DÜNYADA ÇÖZÜLMEMİŞ 3 KONUDAN BİRİSİ KIBRIS!

DÜNYADA ÇÖZÜLMEMİŞ 3 KONUDAN BİRİSİ KIBRIS!

emekli büyükelçi tugay çevik kıbrıs uzmanı 2

Herodot 3. Yaş Akademisi ve BESİAD tarafından düzenlenen Günbatımı Söyleşilerinin 4’üncüsünde Türkiye’nin en önemli konularından birisi olan Kıbrıs ele alınıyor. Kıbrıs’ta Çözüm (mü)? Başlıklı konferansa Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik konuk oluyor. Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik “Son günlerde Kardak’ta ve diğer adalarla ilgili yaşanan olaylarda Rum, Yunan tarafının bilinen uzlaşmaz ve tahrikkar tutumlarının yeni bir örneğidir…” dedi.

Bodrum Gündem Haber
Bu ay dördüncüsü gerçekleşecek olan Hamdi Topçuoğlu ve Selçuk Şahin ile Günbatımı Söyleşileri ülkemiz için çok önemli bir konu olan ve gündemden hiç düşmeyen Kıbrıs’ta Çözüm konusu ele alınıyor. “Kıbrıs’ta Çözüm (mü)?” başlıklı konferansa konunun en önemli uzmanlarından birisi olarak kabul edilen Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik konuk olacak.

Dışişleri Bakanlığındaki görevine Kıbrıs-Yunanistan Dairesi’nde başlayan ve görev süresi boyunca Kıbrıs konusunda çalışan Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, 8 Şubat Çarşamba Günü saat 17.30’da Karia Princess Otel’de gerçekleştirilecek söyleşiye katılacak.
fazil-kucuk-ve-rauf-denktasMİLLİ KIBRIS DAVASINDA DENKTAŞ İLE BİRLİKTEYDİK…
Söyleşi oldukça dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Kıbrıs sorunu ve son günlerde gündemden düşmeyen Kardak ve Ege adaları konusunda görüşlerini dile getirdi.

1967 yılında Dışişleri Bakanlığında göreve başladığını anlatan Emekli Büyükelçi Uluçevik “Milli Kıbrıs Davamızın bütün aşamalarına sayın Denktaş’la beraber tanıklık ettim. 15 seneye yakın sayın Denktaş’la New York’da müzakereleri yürüttük” dedi.
emekli büyükelçi tugay çevik kıbrıs uzmanıKIBRIS DÜNYADA ÇÖZÜLMEMİŞ 3 SORUNDAN BİRİSİ…

Kıbrıs meselesinin Dünya’da çözülememiş olan 3 konudan bir tanesi olduğuna işaret eden Tugay Uluçevik, tarihi süreci şöyle anlattı; “Birincisi Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir sorunu, İkincisi Filistin ve Ortadoğu’ya ilişkin sorunlardır. Üçüncüsü de Kıbrıs Sorunudur. 1968 yılında Kıbrıs’taki iki toplum arasında müzakerelerle çözüm bulmak amacıyla çalışmalar başladı ve 1968 yılında başlayan müzakere süreci çeşitli aşamalardan geçti. 10. Dönem yaşanmaktadır ve şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anatasiadis arasındaki görüşmelerle de sürdürülmekte. Bu müzakare sürecinde 6 gündem başlığı vardır. En sonuncu madde güvenlik ve garantilerdir. Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği usul ve kurallara göre güvenlik ve garantiler konusu Kıbrıs’taki taraflar arasında anlaşmaya varıldıktan sonra garantör devlet olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla bir konferansta görüşülmesi yolundaydı. İşte bu aşama geçtiğimiz 12 Ocak’ta Cenevre’de başladı. Konferans sadece bir gün sürdü. Konferans ucu açık olarak düzenleniyor. Ne zaman biteceği belli değil. Fakat ilk konferansta yapılan konuşmalardan da anlaşılacağı gibi taraflar arasında diğer konularda da henüz anlaşma yok…”

rauf denktaş ve klarides 2MÜZAKERELERDE ÖNEMLİ GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR…

Müzakerelerde özellikle güvenlik ve garantiler konusunda büyük görüş ayrılıkları olduğunun altını çizen Uluçevik dikkat çeken açıklamalarına şöyle devam etti; “Özellikle güvenlik ve garantiler konusunda Türkiye ile Kıbrıs Rum toplumu, Yunanistan ve İngiltere arasında büyük görüş farklılıkları var. Biz garanti ve ittifak antlaşmalarının devam etmesini, Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik etkin ve fiili garantilerinin devam etmesini istiyoruz. Halbuki diğer taraf bu sistemin değiştirilmesini, kaldırılmasını istiyor. Bu sebeple de toplantıya ara verildi. Önümüzdeki 15 Mart’ta tekrar toplanması yolunda düşünceler var. Durum bu merkezde şimdilik…”

kardakKARDAK YUNANLILARIN TAHRİK EDİCİ TUTUMUNUN BİR SONUCUDUR…

Son günlerde gündemden düşmeyen Kardak ve Ege adaları konusunda da “Rum, Yunan tarafının bilinen uzlaşmaz ve tahrikkar tutumlarının yeni bir örneğidir…” değerlendirmesini yapan Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, “Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki Rum ve Yunan tarafı kendileriyle antlaşma yapmak için güvenilir muhatap değillerdir. Son günlerde Kardak’ta ve diğer adalarla ilgili yaşanan olaylarda Rum, Yunan tarafının bilinen uzlaşmaz ve tahrikkar tutumlarının yeni bir örneğidir. İşin garip tarafı odur ki, Rumların ve Yunanlıların Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için bir dostluk nişanesi göstermemiş olmasına rağmen, bir güven ortamı eğiliminde olmamalarına rağmen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir an evvel Kıbrıs’ta bir çözüm peşinde koşmaktadır. Herhangi bir konuda bir çözüm olabilmesi için her şeyden önce ilgili taraflar arasında bir dostluk havasının, bir anlayış havasının ortaya çıkması lazım. Fakat Yunan savunma bakanının Kardak’ta ortaya koyduğu tavır, keza FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde Yunanistan’a kaçan askerleri iade etmemesi, Yunanistan’ın Türkiye’ye dostluk duyguları beslemediğini ortaya koymaktadır. Bunun çeşitli misalleri vardır. Bunlar da en son somut misallerdir. İşte Kıbrıs sorununa bulunacak çözümü de bu şartlarda düşünmek lazımdır” dedi.

1974 kıbrıs barış harekatıKIBRIS TÜRKİYE’NİN MİLLİ BİR DAVASIDIR…

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, konuşmasını “Türkiye’nin bir Milli Dava olarak benimsediği Kıbrıs konusuna böyle gergin bir ortamda alelacele bir çözüm bulunması beyhudedir…” diyerek şu şekilde tamamladı; “Bana göre böyle bir gergin ortamda çözüm aranması, abesle iştigaldir. Belki çözüm bulunur, taviz verirsiniz çözüm olur ama adada kalıcı bir barış yaratılacak mıdır? Önemli olan bu soruya cevap vermektir. Kıbrıs’ta 1960 yılında varılan antlaşma Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir devir açacağına inanılmış, Türk-Yunan dostluğu yaratılacağına inanılmış, oysa söylediğim gibi 3 yıl 4 ay sonra her şey 0 ile çarpılmış. Değil dostluk yaratmak, iki ülke savaşın eşiğine birkaç defa gelmiştir. Yunan tarafındaki aynı duygular ve tavırlar devam etmektedir. Bu şartlarda Türk-Yunan dostluğundan bahsetmek gerçekçi değildir. Kıbrıs sorununa çözüm aramak da bir uğraştır diye düşünüyorum…” dedi.

Herodot 3. Yaş Akademisi ve BESİAD tarafından düzenlenen “Kıbrıs’ta Çözüm (mü)?” başlıklı Günbatımı Söyleşisi 8 Şubat 2017 Çarşamba Günü saat 17:30’da başlıyor…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.