Bodrum Gündem

Namı Diğer Gatır Mustafa / Fatih Bozoğlu “BG DERGİ” Söyleşileri…

Hamallıktan kazandıkları ile Bodrum’a okul, cami çocuk parkı yaptıran hayırsever…

Mustafa Kızılağaç,

Namı Diğer Gatır Mustafa…

Halil oğlu Mustafa Kızılağaç. Hayırsever insan. Okul yaptırmış, çocuk bahçesi, cami tefrişatı ve söylemediği birçok hayrı yapan koca yürekli adam. Şimdilerde vaktinin çoğunu Denizciler Kahvesinde geçiriyor. Eski dostları ile hasbıhal ederek geçiriyor günlerini…

Söyleşi:Fatih Bozoğlu

Mustafa Kızılağaç ile birçok söyleşi yapılmış. Her biride başta yaptırdığı Güler-Mustafa Kızılağaç İlköğretim Okulu ve yaptığı hayırları ile ilgili. Lakin ben onun bir başka tarafını anlattırdım sizler için. Bodrumlular bilir Mustafa Kızılağaç’ı, Namı diğer “Gatır Mustafa”yı.

Babası Halil iki metreye yakın boyu ile babayiğit güçlü bir adammış. Rençber, yani çiftçi. O döneme göre varlıklı bir aile. 200 keçi, 25-30 kocabaş hayvan ve yağhane sahibi. Lakin eli pek açıkmış Kızılağaçlı Halil ağanın. Bir misafir geldi mi her bir şeyini paylaşırmış. Askerliğe Yemen’de başlamı, Çanakkale’de bitirmiş. Baba Halil ağa tam 107 yaşında ölmüş. Dört evlilik yapmış, 18 çocuğu var Halil ağanın. Neredeyse Kızılağaç’ın yarısı bu ailenin. Her birinden 3’er 5’er çocuk olsa düşünün artık.

Mustafa Kızılağaç gülerek babası ile ilgili bir anısını paylaşıyor bizimle;

-“Bir gün anam geldi yanıma, kavga etmişler babamla. Ne oldu dedim. Kızgın kızgın burnundan soluyarak; ambarda iki çuval buğday kaldı, onu da gelen misafirlere ver diyor. Biz ne yapacağız? Dedi. Bende babam ver diyorsa vereceksin. Yapacak bir şey yok dedim. Nasılsa harman zamanı aldığını getirir dedim.”

Varlıklı bir ailenin çocuğu Mustafa Kızılağaç’ta babaya çekmiş, eli açık, kazandığını paylaşmayı seviyor. Kocaman elleri var Mustafa Kızılağaç’ın. Belli ki gençliğinde dalyan gibiymiş şimdi de kocaman bir adam. 1937 yılında Kızılağaç köyünde doğmuş. 14 yaşında hafızlık eğitimi almış. Üç kere hatim indirmiş.

Bunu anlattıktan sonra lafı yapıştırdı;

-“Şimdiki hocalar yüzünden camiye bile gitmiyorum artık. Hep yanlış şeyler söylüyorlar, yanlış yerlere yönlendiriyorlar.”

Anlaşılan 80 yaşına gelmiş ve hafızlık eğitimi almış Kızılağaçlı Mustafa’nın ne hacılara, ne de hocalara güveni kalmamış. Bunu söylüyor ama Yokuşbaşı’ndaki 90 metrekare arsasını cami yapımı için bağışlıyor. Caminin hemen arkasında yer alan çocuk bahçesini de Kızılağaçlı Mustafa bağışlamış. Gerçi biraz kızgın ve kırgın bu konuda. Zira o çocuk parkında gençler bira içiyorlar, sevgilileri ile buluşup cilveleşiyorlar diye kızıyor. Orası çocuk parkı ve çocukların olmalı diyor. Denetlemek lazım diyerek Kaymakama ve Belediyeye de mesajını gönderiveriyor arada…

-“Ben yaptım yapacağımı. Herkes benim kadar yapsa hiçbir eksiği kalmaz şu Bodrum’un. Şimdi huzurevi yapmak var gönlümde. Tuncay Karakaya 5 dönüm yer veriyor, Malla İbrahim ve ağabeyi de 5’er dönüm yer veriyor. Etti mi sana 15 dönüm bedava yer. Ben de binayı yapacaktım. Ama işi zor sokuyorlar. Bir ön açmıyorlar. Şimdi vazgeçtim artık yapmaktan.”

Mustafa Kızılağaç bu kadar hayır yaptığına göre, bu varlığı nasıl yaptı dersiniz?

Hamallık yaparak…

Bildiğiniz hamal işte. Hamallık yaptığı dönemler adeta bir efsaneymiş. Bodrum’un Herkül’ü neredeyse. Hem çok çalışkan, hem de çok güçlü, kocaman bir adam Mustafa Kızılağaç.

Gatır Mustafa adını nasıl almış ondan dinleyelim;

-“Belediye Başkanı Derviş Görgün zamanında bir para kasası gelmiş belediyeye. 210 kilo. Zabıta Nuri Çavuş vardı, bize geldi; ‘Şu kasayı bir çıkartın, 10 lira para vereceğiz’ dedi. O günün yevmiyesi 2 lira, 2 buçuk lira en çoğu. Tamam dedik. Belediyenin 17 basamağı var. İnanmıyorsan şimdi de git say. Bizim semer vardı, tek başıma yüklendim ve o 17 basamağı da çıktım. Aldım tabi 10 lirayı da.”

Gevrek gevrek gülüyor Mustafa Kızılağaç. O gün 210 kiloluk kasayı tek başına taşımanın ve 10 lira kazancın tadını hala yaşıyor. Beki Derviş Görgün mü bu lakabı verdi diye sorunca;

-“Yok. Kel İsmail derler biri vardı, Ördek Mehmet’in babası, Gatır Mustafa ismini yakıştırmış bana. Ondan sonra lakabımız Gatır Mustafa olarak yürüdü gitti.”

Bodrum’da önemli bir sektörmüş hamallık. Mustafa kızılağaç ile birlikte 6 kişi daha var hamallık yapan. Esas sermayesini nasıl kazandığını ise şöyle anlatıyor Mustafa Kızılağaç;

-“Biz Han kahvesinde beklerdik. Arayan, işi olan bizi orda bulurdu. Ali Ziylan’ın yanında çalışan bir Recep amca vardı. O geldi. ‘Tersaneye gelen 40 metrelik tekneden 150 ton kömür, karaya taşınacak’ dedi. Neyse pazarlığa oturduk. Ben dedim ki 10 bin lira isteriz bu kömürü boşaltmak için. Sonra 8 bine anlaştık. Bir iki taşımaya başladık. Bizim arkadaşlar Arap çocuğu gibi oldular, ondan sonra da vazgeçtiler. Ben de gittim Kızılağaç’a. O zaman 2,5 lira yevmiye. Ben dedim 5 lira yevmiye, yeme içme de bana ait. 8 tane adam buldum. Dördü çalışıyor, dördü yatıyor. Vardiyalı yani. Bir giriştik, 67 saatte bitirdik. Ben hiç uyumadan çalıştım. Eve gittim. Temizlenip uyumak için. Hanım tarhana pişirmiş, kaşık ağzımı bulamıyor. O kadar yorulmuşum demek. Recep amca eve geldi neredesin seni arayıp duruyorum dedi. Gel dedi seni bir öpeyim, banyoda yapmışsın dedi. 10 bin lira para daha verdi. 8 bini zaten iş başladığında aldıydık. Benim sermayem de bu oldu işte. İş sahibi demiş ki dünyayı gezdim bu kadar çalışan bir adam görmedim. Anasının ak sütü gibi helal olsun demiş.”

Mustafa Kızılağaç bir kamyonet alıyor ve tuğla taşıyor. Sonra 7 kamyon ve Allah yürü ya kulum demiş. Mustafa Kızılağaç nam-ı diğer Gatır Mustafa varlıktan dolayı şımarmamış, yeri gelmiş tuğla taşımış, yeri gelmiş çimento torbası taşımış Çalışmaktan hiç vazgeçmemiş. Bu güne kadar hep alın teri ve tonlarca yükün altında kazanmış ekmeğini. Fazlasını da hayır işlerinde kullanmış, kullanmaya da devam ediyor. Bir önünü açsalar, bir işi zora sokmasalar huzur evini de yapıp bitirecek Gatır Mustafa.

80 yaşına gelmiş bu koca yürekli koca elli, koca vücutlu adam hala memlekete bir yararım olur mu diye düşünüyor. Darısı onun gibi “Memlekete bir yararım daha olur mu?” diye kendine sormayan, Bodrum’un markasını kullananların başına…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.