Bodrum Gündem

TÜRKİYE MİLLİ DAVASI KIBRIS UNUTTURULUYOR…

 

günbatımı söyleşileri kıbrıs (29)Herodot 3. Yaş Akademisi ve BESİAD tarafından düzenlenen Günbatımı Söyleşilerinin 4’üncüsünde “Kıbrıs’ta Çözüm (mü)?” başlıklı konferansı ile Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik konuk oldu. Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik Türkiye’nin Milli Davası Kıbrıs, son 16 yıldır unutulmuş ve unutturulmaya çalışılmaktadır…” dedi.

Bodrum Gündem Haber
Herodot 3. Yaş Akademisi ve BESİAD işbirliği ile düzenlenen Günbatımı Söyleşilerinin dördüncüsünde Kıbrıs konusu ele alındı. Kıbrıs’ta Çözüm (mü)? Başlıklı konferansa Emekli Büyükelçi Naci Akıncı, Türk Sanat musikisinin önemli isimleri Prof.Dr.Nevzat Atlığ ve Sadun Aksüt, 1974 Kıbrıs Barış Harekatına katılan gazilerinden Emekli General İhsan Beriş ve yaklaşık 50 kişi katıldı.

günbatımı söyleşileri kıbrıs (9)Günbatımı Söyleşilerinin 4.sü  Aspat Müzik Topluluğu Şefi Mustafa Köker’in piyano resitali ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Herodot 3. Yaş Akademisi Derneği geçmiş dönem başkanı Selçuk Şahin, Günbatımı Söyleşilerinin Hamdi Topçuoğlu’nun önerisi ile başladığının bilgisini vererek, her ayın ikinci Çarşamba günü bu toplantıları sürdürmeye kararlı olduklarını kaydetti. Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü “Dernekler yada kurumlar büyüdükçe problemler artıyor. Heredot 3.Yaş Akademisi Derneği 100-150 kişilik bir dernekken hepimiz birbirimiz tanıyorduk. Şimdi 500’e yakın bir sayıya ulaştık. Bu gün katılımın alışılagelmişten daha az olması başka bir etkinlikle çakışmış olmasından kaynaklı. Ancak oldukça nitelikli bir katılım söz konusu” dedi. BESİAD Başkan Yardımcısı Neslihan Nazlıoğlu’da BESİAD ile ilgili kısa bir tanıtım yaparak, bu tür nitelikli etkinliklere her zaman destek vereceklerini ifade etti. Daha sonra söz alan Firdevs Şengül’de Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik’in biyografisini katılımcılar ile paylaştı.

günbatımı söyleşileri kıbrıs (24)Daha sonra programın moderatörlüğünü de yapan Hamdi Topçuoğlu, Günbatımı Söyleşilerinin misyonu katılımcılar ile paylaştı. Türkiye’yi ilgilendiren ve gündeminde yer alan bir çok konuyu Günbatımı Söyleşilerinde, konusunda uzman kişilerin katılımı konuk etmeye devam edeceklerini kaydetti. Topçuoğlu “Günbatımı Söyleşileri bireysel bir çabanın ürünü değil; tam bir ekip çalışmasının ürünüdür. Kısa sürede Bodrum Kültür ve sanat çıtasında önemli bir yer edinmesi de bundandır.” dedi.

günbatımı söyleşileri kıbrıs (4)Kıbrıs konusunun en önemli uzmanlarından birisi olarak kabul edilen Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik’i konferansını vermek üzere mikrofona davet eden Hamdi Topçuoğlu, Kıbrıs’ın fethinden bu güne Kıbrıs’ın tarihi sürecini ve Kıbrıs’ın önemi sorularını yöneltti.

Dışişleri Bakanlığındaki görevine Kıbrıs-Yunanistan Dairesi’nde başlayan ve görev süresi boyunca Kıbrıs konusunda çalışan Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, 1967 yılında Dışişleri Bakanlığında göreve başladığını anlatarak “Milli Kıbrıs Davamızın bütün aşamalarına sayın Denktaş’la beraber tanıklık ettim. 15 seneye yakın sayın Denktaş’la New York’da müzakereleri yürüttük” dedi.

Uluçevik konuşmasının başında şunları söyledi; “Türkiye’de Kıbrıs’ın Milli Dava olarak kabul edilişine tanıklık etmiş olan bir kuşağa mensubum. Bu kuşak Kıbrıs Milli Davasının doğuşuna ve bütün gelişmelerine tanıklık etmiştir.”

günbatımı söyleşileri kıbrıs (32)Kıbrıs davasının ilk kıvılcımını Dr.Fazıl Küçük liderliğindeki Kıbrıs Türk Halkı’nın çaktığını kaydeden Uluçevik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Dr.Fazıl Küçük etrafında bir çekirdek kadro oluşmuştu. Bu kadronun içinde 24 yaşlarında genç bir avukat vardı. Adı da Rauf Denktaş. Rumlar Enosis yolunda faaliyet göstermeleri üzerine, Türk halkı da direnişe geçti. 28 Kasım 1948 günü Kıbrıs’ta Selimiye camii avlusunda 10 bin üzerinde Kıbrıslı Türk toplandı. O toplantıda Türk halkına teşkilat adına Rauf Denktaş hitap etmişti. Çok heyecanlı bir konuşma yaptı. Sözlerini de aman Kıbrıs Girit olmasın diye bitirdi. İşte bu ses Torosları aşarak Türkiye’ye ulaştı. Bu ses başta Sedat Simavi’nin başında olduğu Hürriyet Gazetesi başta tüm basında yer buldu. Böylelikle Kıbrıs konusu Milli Dava olarak kabul edildi.”

günbatımı söyleşileri kıbrıs (20)Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, şimdilerde Kıbrıs Davasının gazetelerde yer bulamadığına kaydederek, Kıbrıs konusunda kendi kuşağının daha heyecanlı olduğunu ve sahiplendiğini söyledi. Ancak şimdiki kuşağın Kıbrıs davasını hiç önemsemediğini ve heyecanın olmadığını sözlerine ekledi. Uluçevik “Türkiye’nin Milli Davası Kıbrıs, son 16 yıldır unutulmuş ve unutturulmaya çalışılmaktadır.” dedi.

Kıbrıs meselesinin Dünya’da çözülememiş olan 3 konudan bir tanesi olduğuna işaret eden Tugay Uluçevik, tarihi süreci ve bugün gelinen noktayı katılımcılara anlattı.

Konferans katılımcıların sorularının, Emekli Büyükelçi Uluçevik tarafından yanıtlanmasının ardından konferans sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.