Bodrum Gündem

BODRUM ÖDÜLE DOYMUYOR…

BODRUM ÖDÜLE DOYMUYOR…

kirpinin-dansı-vedat-günyol-seçici-kurul-ödülü-hamdi-topçuoğlu

Bodrum’a Bir Ödül de Edebiyat Dünyasından geldi. Hamdi Topçuoğlu’nun “Kirpi’nin Dansı adlı kitabı, Vedat Günyol Deneme Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülüne layık görüldü…

Bodrum Gündem Haber-FB

İstanbul- Kartal Belediyesi tarafından 2004 yılında hayatını kaybeden çevirmen, eleştirmen, öğretmen, yayıncı ve yazar Vedat Günyol’un adını yaşatmak amacı ile düzenlenen Vedat Günyol Deneme Ödülleri’nin sonuçları açıklandı. 74 eser arasından “Anadolu’nun Umudu Aydınlık” isimli yayınlanmamış eseriyle Öner Yağçı ödülün sahibi olurken, Bodrum’dan da Hamdi Topçuoğlu seçici kurul özel ödülüne layık görüldü.
Vedat Günyol Deneme Ödülü yarışması, Kartal Belediyesinin öncülüğünde, İstanbul Barosu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı’nın da destek verdiği Vedat Günyol Deneme Ödülleri’ne katılmak isteyen yazarlar için 15 Temmuz-30 Kasım arasında yapılan başvurularda 74 deneme yazarı yarışmaya başvurdu.
5 MART’TA ÖDÜL TÖRENİ…
Celal Ülgen, Haluk Hepkon, Hüseyin Özbek, Hüsnü Yeşilyurt, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan ve Uğur Kökden’in yer aldığı seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 74 eser içinden “Anadolu’nun Umudu Aydınlık” isimli yayınlanmamış eseriyle Öner Yağçı, Vedat Günyol Deneme Ödülü’nün sahibi olurken, “Kirpinin Dansı” eseriyle Hamdi Topçu, “Aklımın Söz Kanatları” eseriyle de Ayşe Yamaç seçici kurul özel ödülüne layık görüldü. Dereceye girenlerin ödülleri Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde 5 Mart’ta düzenlenen törenle verilecek.

Kurul adına konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, “Vedat Günyol’ü yaşatmak ve yeni nesillere tanıtmak için Kartal Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen yarışmaya 74 yazar eser göndermiştir. Bir ödülün ilkinde bu kadar başvurunun olması sevindirici. “Anadolu’nun Umudu Aydınlık” isimli yayınlanmamış eseriyle Öner Yağçı Vedat Günyol Deneme Ödülü’nün sahibi olurken, “Kirpinin Dansı” eseriyle Hamdi Topçu, “Aklımın Söz Kanatları” eseriyle Ayşe Yamaç seçici kurul özel ödülüne layık görüldü…” dedi.

USTALAR DA KİRPİNİN DANSI’NI ÇOK BEĞENMİŞ…

can pulak MGCVedat Günyol Deneme Ödülü yarışması, Seçici Kurul Özel Ödülüne layık görülen Hamdi Topçuoğlu’nun Kirpinin Dansı kitabı 2014 yılında Arkeoege yayınevinde basılmış. Kitabın arka kapağında görüşlerini dile getiren Duayen Gazeteci Can Pulak şu ifadeleri kullanmış; “Hamdi Topçu, çok güçlü kalemi ve anlatımıyla, sürükleyici stiliyle, sanatsal vizyonuyla bizi özlediğimiz dünyaya ustaca taşıyor. Bu kitabı dikkatle okuyanlar, sanat okyanusunda yelkeniyle dolaşmanın hazzını ve huzurunu yaşarlar. Yaşamın ve sanatın sevincini solurlar. Herkes Bodrum’u, Bodrumluyu, Karya’yı, Halikarnas’ı, yaşadığı kenti değişik şekillerde anlatabilir, ama Topçu’nun anlatısı çok lezzetli ve farklı…”
haluk şahin (33)Araştırma Gazeteciliğinin ustası Prof.Dr.Haluk Şahin ise yine kitabın arka kapağında görüşlerini “Hamdi Topçu’nun yazılarının bendeki etkisi puantılıst bir resim gibi oldu.harika bir fon üzerine düşülmüş sanat,kültür notları.Tümü bütünleşip bir tablo oluyor.İnsan yazarına gıpta ediyor.Bodrum’un dünya güzeli ortamında çağdaş sanatın izlerini sürmek ama o yerin bir geçmişi olduğunu da hiç unutmamak. Hamdi Topçu’nun değinmeleri ruhumuzun en güzel yerlerine değiyor…” şeklinde dile getirmiş.
vivian jack kohenVivian-Jak Kohen Vedat Günyol Deneme Ödülü yarışması, Seçici Kurul Özel Ödülüne layık görülen kitap ile ilgili “Kirpinin Dansı, usta şair ve yazar Hamdi Topçu, şirrlerle harmanlanmış ve incelikle işlenmiş, “hayatla dans” eden yazıları ile okuyucuyu ta en başından kendi dünyasına çekiyor. Hem yazarın kendi şiirleri, hem de Aşık Veysel’den Nazım Hikmet’e. Lorca’dan Paul Eluard’a yerli ve yabancı şairlerin şiirleriyle anlamları çoğaltılan bu yazılar, kültürlülük sanat faaliyetleri, sanatın gücü, eğitim, dil, şiir, müzik ve çok kültürlülük gibi konularda yazarın düşüncelerini yansıtıyor. Zevkle bir çırpıda okuyacağınız Kirpinin Dansı, geriye belleklerinizde kalıcı bir düşünce tortusu bırakacak…” derken, cenap ağabey 1Cenap Tezer’de tanıtım bülteninde şu ifadelere yer vermiş; “KİRPİ, sanat ve arkeoloji dünyasında, GÕZÜ ile gördüğünü, şiirsel bir anlatımla, zaman zaman eleştirel oklarının hedefine yerleştiriyor. Yıllar içindeki süreçte,okuyucuyu, müzikle,dansla, resimle, heykelle, kitapla ve geleneksel sanatla dolu bir dünyada Dante gibi dolaştırıyor.Cömertçe okuyucuya sunduğu bilgi dağarcığı ile aydınlatıyor…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.