Bodrum Gündem

KALP HASTALARINDA DİŞ TEDAVİSİ…

KALP HASTALARINDA DİŞ TEDAVİSİ…

diş-hekimi-gülnaz-aydın-bodrum-gündem-yazılarıMaalesef ki toplumumuzda çoğunlukla ihmal edilen diş sağlığının , kalbimizi olumsuz etkilediği günümüzde kesinlik kazanmıştır.

Bu konuda bir çok bilimsel çalışma göstermiştir ki;  diş eti iltihabı başta olmak üzere, diş kaybı ve diğer ağız diş hastalıkları birçok tip kalp hastalığının artmasında ciddi risk faktörü oluşturmaktadır.  Ağız içindeki diş ve diş etlerinin iltihabı kan dolaşımı yoluyla  kalbimizi  etkileyebilir. Yapılan çalışmalar neticesinde;

Diş eti hastalıkları nedeniyle bakterilere maruz kalanlarda, kalp damar hastalığı görülme riski artmış olup;  diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi ile  bazı kalp hastalıklarında geri dönüşler gözlenmiştir. Ayrıca  hastaların kalp rahatsızlıklarının, kaybettikleri diş oranında arttığı bir başka çalışmanın  sonucunda saptanmıştır.

Kalp hastalarında diş tedavisi uygularken dikkat edilmesi gereken bazı hususların altını çizmek isterim.  Kalp hastalarının çoğunlukla kullandığı kan sulandırıcı ajanlar , diş tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Diş  çekimi gibi kanamalı cerrahi işlemlerden önce, kanamanın durdurulamaması gibi komplikasyonlara yol açabileceğinden ötürü  bu ilaçları kullanan hastalar için diş müdahalesi öncesi diş hekimi  hastanın kardiyoloğu ile irtibata geçmeli  ve kardiyoloğun önerdiği doğrultuda tedavisini uygulamalıdır. Hastanın kullandığı ajanlara   ve uygulanacak dental tedavinin türüne göre   çoğunlukla 3 ila 10 gün öncesinden kan sulandırıcı ajanların kesilmesi gerekmektedir.  Buradaki en önemli husus  bu kararı diş hekiminin tek başına değil mutlaka bir kardiyolog ile irtibat halinde vermiş olmasıdır. Bir diğer önemli husus ise kullanılacak lokal anestezik seçimidir. Bazı kalp hastalarında  diş doktorunuz  kalbe yükü artırmaması için adrenalin içermeyen lokal anestezikler tercih etmelidir.

Kalp zarı iltihabı gibi hastalık geçirmiş olanlarda  bir çok kardiyolog  kanamalı   diş tedavisi öncesi kalbi korumak için antibiyotik kullandırmaktadır. Fakat şu unutulmamamlıdır ki ağız içindeki  bakterilerin yoğunlukla bulunduğu fokal enfeksiyon odaklarının

( iltihaplı diş  ve diş etleri, çürük dişler, eksik doldurulmuş kanal tedavili dişler, uymu bozulmuş dolgu ve kaplama dişler …vb) kaldırılması kalbi korumanın en önemli yoludur. Ve de iyi bir ağız hijyeninin şart olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.

Kalbi  korumak için yapılası gereken ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır?

  • Dişerimizi günde 2 kere en az 2 dakika boyunca fırçalamalıyız.
  • Diş fırçamızı 3- 4 ayda bir yenilemeliyiz. Uzun süre kullanılan fırçalar üzerlerinde bakteri biriktirir.
  • Normal diş fırçaları diş aralarını temizlemediği için, günde en az 1 kere mutlaka diş ipi kullanmalıyız. Diş araları fazla olanlar ara yüzler için arayüz fırçaları kullanmalılar.
  • Yılda 2 kere mutlaka diş hekimine muayene olup profesyoel diş temizliği yaptırılmalı. Diş hekiminiz sizin fırça ile temizleyemediğiniz alanları temizleyip, diş eti hastalığının en büyük düşmanı olan plak ve tatar temizliğini yapacaktır.
  • Ağız, kalp ve beden sağlığınız için sigarayı bırakın.sigarayı bırakmak sizi   diş eti hastalıklarından, kalp hastalıklarından , ağız kanserlerinden korur.
Yorumlar

  1. guven dedi ki:

    Slm dogustan gelen kalpte delik vsd perim.kucuk mevcut dis tedavisinde riskim cokmu