Bodrum Gündem

ALEVİ DÜŞÜNCE SİSTEMATİĞİ …

alevi-düşünce-sitematiği-manşetBodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından “Alevi Düşünce Sistematiği” konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Aysel Kılavuz ananın moderatörlüğünde, dede Piri Er, yazar Süleyman Zaman ve Abbas Tan ile aşık Gani Pekşen’in konuk olduğu söyleşi Bodrum Heredot Kültür Merkezinde gerçekleşti.  Söyleşiye Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen dedeler ile CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın, organizasyonla ilgili şunları söyledi “Bugün hak aşığı olan, aynı zamanda yolu hizmetkârı olan birbirinden değerli konuklarımız aramızda. Bodrumlu canlarımızı onları buluşturduk. Burada hem söyleşi ve hem de müzik dinletisi gerçekleştiriyoruz. Alevi düşünce sistematiği ile ilgili konuşmacılarımız bunun açıklamasını gerçekleştirdiler. Hem Alevi yolu, erkanı  nedir,  hem de geçmişten bugüne bu yolda bu sistematikteki değişimler nelerdir?  Bunlar üzerinde bir söyleşi gerçekleşiyor. Söyleşi sonrasında soru cevap şeklinde devam edecek. Gani Pekşen hocamız da söyleşi sonunda bir müzik dinletisi gerçekleştirilecek” dedi.

alevi düşünce sistematiği (28)“Alevilikte Bilgi Onu Almaya Hazır Olmayana Verilmez”…

İnsanının bir bilinç varlığı olduğunu ifade eden yazar Süleyman Zaman “Bilinç bilgiden oluşur. Bilgi sonsuzluktur.  Alevilik bilimsel değerler üzerine oturmuştur. Nasıl ki insan birçok organın bir araya gelmesiyle bütünlenir, Alevilikte onu meydana getiren değerler toplamının bütünüdür. Aleviliğin hangi sistem üzerine oturtulduğunu çocuklarımıza, gençlerimize aktaramaz istek Aleviliği kendimiz doğal asimilasyona  bırakmış oluruz. Kendi değerlerinden uzaklaştırmış oluruz. Alevilikte Tanrı bilinebilirdir. İki türlü evren düşüncesi vardır. Biri çizgisel, bir diğeri döngüsel evren modeli.  Çizgisel Evren modelinde bir başlangıç  ile bitiş  ve de bir yaratma işlemi vardır. Alevilikteki döngüsel evren modelinde hak vardır ve hiçbir şey ölmez, dönüşür. Ölüm bir başka şeyin başlangıcıdır.  Bu anlamda ‘Ölen Ölür, Canlar ölesi değil’ ilkesiyle yol alır. Hermes bunu matematiksel boyutunu şöyle ifade etmiştir ‘Büyük de ne varsa, küçükte o vardır. Eğer siz küçüğü çözümlenebilir iseniz, yani insanı çözümleyebilirseniz zaten doğayı ve evreni de çözerseniz” Çünkü insan da doğanın bir parçasıdır.

Alevilik aslında görünürün arkasındaki görünmezi bulmaya çalışan bir felsefi öğretidir diyen yazar Süleyman Zaman “Önemli olan görünen değil,  görünmeyenin esas olan özüdür. Bu anlamda Alevilik batınilik üzerine oturur. Görünmeyenin arkasındaki gerçekliğin arayışı içerisindedir. Alevilikte inisiye durumu vardır. Bilgi onu almaya hazır olmayana verilmez Alevilikte.”


alevi düşünce sistematiği (14)“Eşitlikçi, Paylaşımcı, Dayanışmacı, Özgürleştirici Olduğumuz İçin Öldürülüyoruz”…

“Aleviliğin toplumsal anlayış ve düşünce sistematiğini “Eşitlikçi, paylaşımcı, dayanışmacı, özgürleştirici ve insan olduğu için 72 milleti aynı nazarla bakan bir toplumsal algı” olarak açıklayan Zaman “Bunun için yakalıyoruz, öldürülüyoruz ve egemenleri rahatsız ediyoruz. Egemenleri rahatsız ettiği ve Ortodoks inancın asla kabul etmeyeceği düşünce yapıları olduğu için de bu yapıları bozmaya çalışıyorlar. Çünkü, Alevilik toplumsal algıda ütopyasını ortaya koymuştur. Alevilik güruhu Naci anlayışıyla, rıza kenti ütopyası ile toplumsal modelini ortaya koymuştur.  Alevice düşünenler bu yüzden egemenler tarafından hor görülüyor ve öldürülüyorlar.  Oysa insanının yanı sıra, sadece karıncanın bile yaşama hakkının var olduğunu ifade eden, savunan bir anlayış gerçekten de dünyayı kurtaracak bir anlayıştır. ” dedi.

Yaklaşık iki saat süren söyleşi katılımcıların Alevilikle ilgili soruları ve aşık Gani Pekşen’in söylediği gülbenglerle devam etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.