Bodrum Gündem

BODRUM’DA SEZON ÖNCESİ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ TOPLANTISI…

işkur-bodto-valilik-manşetBodrum Ticaret Odasında, Muğla Valisi Amir Çiçek’in katılımıyla istihdam seferberliği ve değerlendirme konulu bir toplantı yapıldı. Toplantıda işverenler, 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkartılan yeni İstihdam Teşviği hakkında bilgilendirildi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Amir Çiçek’in yanı sıra Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü İlyas Sarıyerli, Muğla SGK İl Müdürü Ahmet Ekecan ile BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon konuşmacı olarak katıldı.

bodto işkur valilik (41)Bodrum’daki işverenler de yoğun ilgi gösterdiği toplantıda Muğla İl Jandarma Yavuz Özfidan, Muğla İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş ve daire amirleri, BODER Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, Bodrum Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı, TURSAB Bodrum Şube Başkanı Sevinç Gökbel, Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Barış Erdoğan, Bodrum Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Cemil Gündüz ve muhtarlar hazır bulundu.

bodto işkur valilik (3)Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon yaptı. Kocadon “ 2016 yılında turizm gelirlerinde yüzde 40’lara varan bir düşüş yaşandı ve bu zor süreçte işverenlere sağlanan destekler, geçmişten bu yanan işletmelerin yükünü hafifletmek en önemli teşvik mekanizmasıdır.” Dedi. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli’yi yoğun çabaları ve gayretlerinden dolayı  teşekkür eden Mahmut Kocadon,  “BODTO olarak temennimiz ülkemizin ekonomik gelişmesini hızlandırma yönündedir. Devlet, özel sektör ve STK’larımız işbirliği ile çalışmaya devam edecektir.” Dedi.

bodto işkur valilik (18)Daha sonra kürsüye gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, devletin her zaman hem işvereni hem de işçisini düşündüğünü belirterek şunları dile getirdi: “Devlet, hem üretimini düşünür, hem de ekonomisini düşünür. Devlet her şeyden önce milletiyle vatanıyla ve ekonomisiyle güçlüdür. Biz biliyoruz ki, hizmet yapan, iş yapan her insanımız devlet için önemlidir, değerlidir. Turizmde kötü gittik, batacağız değil, batmamak için ne gerekiyorsa onu yapmak için kararlı olalım. İşveren dünyanın hiçbir yerinde moralini bozmamıştır. Sağlıklı bir yolda yürüyorsa, rotası ve ekibi iyiyse, sürdürebiliyorsa kararlı olmuştur.”

İstihdam seferberliği konusunun önemine de değinen Vali Çiçek, 31 Aralık 2016 tarihinde işverenler 687 sayılı kanun hükmünde kararname ile çıkartılan yeni istihdam teşviği hakkında da bilgilere vererek şunları kaydetti: “Niçin seferberlik yaptık. Çünkü işveren işçisini bulacak, hem de işçisi sokakta boş gezmeyecek, çalışacak ve üretecek. Bu işe hep beraber destek olalım. Başta Cumhurbaşkanımız bu işin seferberliğini başlattı. Hükümetimiz, bakanlarımız bu işe devam edelim dedi. Bütün ilçelere gidiyorum ve tek tek görüşüyorum. Kaç işçi çalıştırsan kardır diyorum. Niye? Sizim bütçenize devletin katkısı olacak. Biliyorsunuz bir kanun hükmünde kararname çıktı. Biz bundan herkes yararlansın istiyoruz, işçimiz de çalışsın istiyoruz. Bir işverenimiz eğer bir işçi çalıştırırsa ve o işçimiz evine akşam giderken ‘Allah razı olsun, çok çok teşekkür ediyorum patronuma, bana iş sağladı’ diyorsa, inanın onun teşekkürü de sizin kazancınızı bereketlendirir. Çıkarılan kanun hükmünde kararnamede şu avantajlar sağlanıyor; eğer bir işverenimiz, belirli şartlarda, belli bir süre içinde bir işçi alıyorsa ve artıyorsa o işçiye ödeyeceğinizin asgari ücretin yüzde 50’sini devletten alacaksınız. Yani asgari ücret bin 404 liramı, bunun yüzde 50’si 773’e rast geliyor. Bu 773’ü siz ödemeyeceksiniz, bunun karşılığı çalıştırdığınız işçinin sosyal güvenlik kurumundan primlerin karşılığı olarak ödenecek. Bu bir avantajdır ve bunu değerlendirmemiz lazım.”

bodto işkur valilik (17)Geçtiğimiz günlerde Bodrum Ticaret Odası’nın, üçüncü defa girdiği akreditasyon belge yenileme denetiminde, A kategorisinde Odalar arasında belgesini En Yüksek Puanla yenilediğini de hatırlatan Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Ticaret Odası’nı bu başarısından dolayı kutladı.

bodto işkur valilik (24)Vali Amir Çiçek’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, katılımcılara yeni istihdam teşviği hakkında detaylı bilgiler aktardı.  Sarıyerli “ 687 sayılı kanun hükmünde kararnamemiz kapsamındaki teşvikler konusunda Valimizle birlikte çalışıyoruz. Bu kararnamemiz çok açık; Birincisi,  alınacak işçinin geriye dönük 3 ay işsiz olması. Aslında bu ilimiz için bir şans. Biz çünkü çıkışlarımızı kabaca kasım ayı gibi verirdik. Dolayısıyla geriye dönük 3 ay işsiz olma şartını kabaca tamamlamış oluyoruz. İkincisi de İŞKUR’a kayıtlı olmak. İşçimiz internetten, bir dakikada kendisi kayıt olabilir. Herhangi bir kontenjan şartı yok. Bir de aralık ayındaki sosyal güvenlik kurumuna bildirdiğiniz bildirgenin üzerine ek istihdam olacak. Bu da bizim ilimiz için büyük bir şans, hele de böyle bir daralmanın olduğu dönemde. Çünkü o dönemde bizim çalışan sayımız minimum düzeydedir, dolayısıyla her alınan işçi artı istihdam kapsamına girecektir.” Dedi.

Toplantıya katılan işverenler, yeni istihdam teşviği hakkında merak ettikleri soruları yönelttiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.