Bodrum Gündem

3-5 ACENTANIN ÇIKARI İÇİN, KONAKLAMA SEKTÖRÜNÜ BATIRACAKLAR…

boyd basın toplantısı (18)

Booking.com’un mahkeme tarafından kapatılması kararı konaklama sektörü temsilcileri tarafından tepki ile karşılandı. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri yaptıkları basın toplantısında TURSAB’ı sert bir dille eleştirirken, booking.com’un kapatılması ile özellikle küçük otellerin çok etkileneceğini ve bir çoğunun da batacağını iddia etti.  

Bodrum Gündem Haber/FB

Haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan dava sonucu alınan karar ile dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verilmiş ve 29 Mart günü itibarı ile Türkiye rezervasyonları durduruldu. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği başkan ve yöneticileri Delfi Otel’de bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdiler. Basın açıklamasına BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri Sabahattin Duman, Hüseyin Softa, Mehmet Dağoğlu ve Buğra Çetin katıldı.

boyd basın toplantısı (16)3-5 ACENTAYA GELİR SAĞLAMAK İÇİN KAPATILDI…

BOYD Başkanı Karcılıoğlu sert bir dille TURSAB ve Başkan Başaran Ulusoy’u suçlayarak;  “TURSAB’ın başındaki şahıs, 3-5 acentanın çıkarı için kocaman bir sektörü yok etmeyi göze aldı…” ifadelerini kullandı.

BOYD Başkanı Karcılıoğlu “Son 2 yılda Türkiye’de turizm bitme noktasına geldi. Bu konuda en fazla etkilenen sektör otelcilik sektörü. Hayatta kalma mücadelesi verirlerken çok büyük bir darbe ile karşı karşıyayız. Konumuz booking.com’un Türkiye’de yasaklanma hadisesidir. Ben bunu hem Türkiye Devleti açısından hem de hem bu konuya önayak TURSAB açısından bir harakiri olarak nitelendiriyorum. Çok yanlış bir harekettir, olayın vergi ödemiyor noktasına dayandırılarak çıkartılması da ayrı bir ucube noktadır. TURSAB ne zamandan beri bu ülkenin Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı varken vergi toplama ve vergi kaçaklarını önleme gibi bir faaliyet ve Araştırma içine giriyor. Dün açıklamalarından edindiğimiz bilgilere göre sanki bunu en önemli noktasıymış gibi gösteriyorlar. Oysaki biz gerçek nedenleri biliyoruz, ne için böyle bir şey yapıldı; üyeleri olan 3-5 acentaya gelir temin etmek gelir temin etmek adına, güya rekabeti önlüyorlar düşüncesiyle yapıldı. Ayrıca bir kapris olduğunu biliyoruz. 2005 yılında galiba booking.com’un mahkemeye verilişi. Oradaki ana unsur booking.com’un TURSAB üyesi olmamasıydı. Yani 50 bin lira paranın TURSAB kasasına girmemesi ile ilgiliydi. Konunun bu döneme rastlaması da ayrıca düşündürücü. Çünkü booking.com Hollanda firması olsa da uluslararası platformda çalışan dünyanın, 172 ülkesinde faaliyet gösteren bir internet acentası. Sektörde konuşulanlara göre Hollanda ile yaşadığımız sorunlar nedeniyle konunun çabuklaştırıldığını söylüyorlar ama ben hiçbir aklıselim Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve yöneticilerinin kendi kendilerine böyle bir harakiri yapacak kadar akıl yoksunluğu içine girebileceklerini düşünmek de istemiyorum ihtimal de vermek istemiyorum. Bunu bir tesadüf olarak görüyorum ama buradaki gerçek suçlunun TURSAB olduğunu açıklamak durumundayız…” dedi.
boyd basın toplantısı (10)TURSAB ACENTALARI KÜÇÜK OTELLERİ DEĞERLENDİRMEYE BİLE ALMIYORLAR…
Türkiye’de çeşitli büyüklüklerde 15 bin otelin booking.com ile çalıştığını bilgisini veren Karcılıoğlu, “Bu noktada küçük oteller özellikle oda sayıları düşük kapasitede olan oteller, ne yazık ki bu TURSAB’ın üyeleri olan bu acentalar tarafından değerlendirmeye dahi almıyorlar. Kapısından bile geçmiyorlar. Ne yapsın bu küçük oteller? Türkiye’de bir buçuk milyona yakın bir yatak kapasitesi var. Belki bunun bir milyon 200 bini küçük otellerden oluşuyor…” dedi.
DİĞER ONLİNE REZERVASYON SİTELERİ DE KAPATILABİLİR…
Online rezervasyon yapan diğer internet sitelerinin de kapatılmasının da an meselesi olduğuna dikkat çeken Karcılıoğlu  “Artık iyice boğazımızı sıkma gibi bir durum ile karşı karşıyayız. O nedenle bu konu nasıl düzeltilir nasıl geri alınır bilmiyorum ama alınmadığı takdirde çok büyük facialar yaşayacağımızı hepinizin şahit olmasını istiyorum. Özellikle bu küçük oteller bu konudan daha fazla etkilenirler, büyük oteller de etkilenirler. Bu nasıl düzeltilir bilmiyorum. Ama çok ciddi sorunlar yaşayacağımızı şahit olmanızı istiyorum. Çok ciddi batışlar olur…” dedi.
boyd basın toplantısı (19)ALAN DA RAZI, SATAN DA RAZI…
TURSAB Başkanına sahıs diye hitap ederek “TURSAB’ın yönetimi ve onun başındaki kişinin şahsi ve bugüne kadar yaptıkları yanlış uygulamaların bir diğer halkası olarak görüyorum…” dedi.

Karcılıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şuradan dışarı çıkalım, yoldan geçen 10 kişiye soralım. Bu 10 kişinin 9’u bu online rezervasyon mecraları ile otel rezervasyonu yaptırdıklarını söyleyeceklerdir. Burada alan da razı satan da razı. Bizim konaklama sektörü olarak ne booking.com, ne de diğer internet acentalarıyla hiçbir sorunumuz yok. Biz odalarımız satılsın istiyoruz. Otelciler içinde çok avantajlı. Otelin doluluğuna göre fiyat ayarlaması yapma imkanına da sahip oluyor. TURSAB bizi koruyacakmış. Gülerim buna. Otelcileri koruyayım derken, sektörü bitirecekler farkında değiller. Yurt dışından gelecek milyonlarca turist bu yasaklama ile de engellenmiş oldu. Burada koruyacağım dediği otelci bir felaket ile karşı karşıya. Koruyacağım dediği tüketici booking.com’u kullanamadığı için belki de seyahatini erteleyecek ve belki de Türkiye dışına gidecek…”
boyd basın toplantısı (22)BOOKİNG.COM TÜKETİCİYİ DE KORUYAN BİR SİSTEM…
BOYD yönetim kurulu üyesi Sabahattin Duman ise booking.com’un referans alınan bir site olduğuna işaret ederek “Normalde bir otel fahiş fiyat istediğinde, müşteri bakın bu booking.com’daki fiyatlar daha düşük diyerek hakkını savunabiliyor. Yani bir sigorta anlamına geliyor. Tüketicinin lehine bir hareket…” dedi.
boyd basın toplantısı (23)OTELCİNİN KASASINA SICAK PARA GİRİYOR.
BOYD yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Dağoğlu da booking.com’un otelcileri mağdur etmediğini aksine çok büyük avantajlar sağladığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı: “Booking.com’un kolaylığı oteller için özellikle pazar payında pazarladığı fiyatı belirlemesinde otellere bırakması ve gelen hasılatı yada geliri direk otel tarafından alınmasıdır. Geçmiş tarihlerde birçok acentanın otelcilere para ödemediği acentaların battığından dolayı çok otelcinin mağdur olduğunu biliyoruz. Bunların içinde bodrum çok var ama booking.com’un sistemi çok kolay. Önce müşteri rezervasyon yapıyor otel parayı alıyor ve booking.com’a komisyon ödüyor. Tabi ki bu komisyonun mali vergilenmiş bir kısmı olmak zorunda ama bu otelcinin işi değil bu başka bir konum mali bir konum bunu devletin bu bir şekilde düzenlemesi lazım ki booking.com burada para kazanırken devlete vergisini ödesin. Ama otelci tarafından baktınız zaman, otelci bunu sattığı zaman hemen parasını sıcak olarak alıyor ve komisyon ödüyor. Böyle bir şeyin kapanması çok otelci özellikle küçük oteller dediğimiz küçük oteller bundan zarar görecektir maalesef…”

Hem konaklama sektöründen, hem de tüketiciler tarafından büyük bir tepki ile karşılanan bu karar ile ilgili öncelikle hükümetin de bir önlem alması isteniyor. Diğer taraftan konaklama sektör temsilcileri, tüketiciler ve BOYD tarafından sert bir dille eleştirilen TURSAB’ın da, önümüzdeki günlerde konu ile ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

Yorumlar

  1. Adnan Türkeri dedi ki:

    Türk turizminin bacağına sıkılan kurşun, Türk turizminin bir ayağı, küçük otel/motellerin belini kırmış…
    Türk turizmi göçerken TURSAB ayakta kalacağını mı zannediyor?

  2. mehmet baki dedi ki:

    konaklama sektörüne darbe.anlamak mümkün değil.