Bodrum Gündem

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE AVUKATLARA  GEREK KALMAYACAK..

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE AVUKATLARA  GEREK KALMAYACAK..

akın-üstündağ-bodrum-milas-yanan-ormanların-yapılaşmasına-karşı-kanun-teklifi

CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ 5 Nisan Avukatlar günü nedeni ile yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Oldukça dikkat çeken ifadelerin yer aldığı bildiri de “Başkanlık sisteminde Avukatlara gerek kalmayacak…” dedi.

Bodrum Gündem Haber/FB

CHP Muğla Milletvekili Üstündağ’ın yayımladığı basın bildirisi şu şekilde;

“5 Nisan 1958 de İzmir’de toplanan baro başkanları tarafından Barolar Birliğinin kuruluş çalışmaları tamamlanmış ve bu tarihin “Avukatlar günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.  O tarihten bu yana 5 Nisan “Avukatlar günü”  olarak kutlanmaktadır. Meslektaşlarımın Avukatlar gününü en içten ve samimi dileklerimle kutluyorum. Toplumda adalet duygusunun yerleşmesinde çok büyük faydası  olan avukatlık mesleği, kimden gelirse gelsin her zaman haksızlığın ve adaletsizliğin  karşısında susmamak, temel hak ve özgürlükleri de savunmak gibi bir tarihi görevi daha vardır. Mesleğin daha  itibarlı ve işlevsel hale gelmesi için çalışılması gerekirken, maalesef ülke gündemine oturan Anayasa değişikliği ile mevcut kazanımların dahi kaybedilmesi tehlikesi ortaya çıkmıştır.Yargı bağımsızlığının kaybedilmesi en çok avukatları, dolayısıyla vatandaşlarımızı etkileyecektir. HSYK nin yapısının değiştirilerek altı üyesinin Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan  -Adalat Bakanı ve Adalet Bakanı müsteşarı da dahil- ataması ve yedi üyesinin de dolaylı olarak partili Cumhurbaşkanı tarafından dolaylı olarak TBMM tarafından seçilmesi ile  Adalet mekanizması  iktidara ve bir tek partiye bağımlı hale getirilmektedir. Getirilmek istenen sistemle Hakim ve Savcıların bağımsızlıkları tamamen ortadan kalkacaktır. Her ne kadar teklifin 1. Maddesinde  Yargı yetkisinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağı belirtilmiş ise de uygulamada tam tersi olacaktır. HSYK’nın yen yapılanması , değişikliğin gerçekleşmesi halinde otuz gün içinde  tamamlanacak ve Kırk gün içinde göreve başlayacaklardır.HSYK üzerinden Yargıtay ve Danıştay da ( Yargıtay’ın tamamı, Danıştay’ın 3/4 ü) HSYK tarafından belirlenmesi ile Yargıtay ve Danıştay’ın da  bağımsızlığı sona erecektir…”

MAHKEMELER PARTİNİN VE TEK BİR KİŞİNİN EMRİNE GİRECEK…

CHP Muğla Milletvekili Üstündağ, “Partili Cumhurbaşkanlığı ile Cumhurbaşkanı  kendi partisinin Genel başkanı olabilmesi de mümkündür.  Bu durumda Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olarak yargıyı istediği gibi dizayn edecek, yargı üzerinde mutlak bir hakimiyet kuracaktır…” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Üstündağ % Nisan Avukatlar Günü bildirine şöyle devam ediyor;

“Şimdiye kadar Efendileri olmamış, emir ve talimatla değil hukuk ve adalet duyugları ile hareket eden Avukatlık Mesleği çok büyük bir zarar görecektir. İnsanlar Avukatının niteliğine değil kararı verecek olan Hakimin siyasi aidiyetine bakacaklardır. Cumhurbaşkanının partisinin il ve ilçe Başkanı yerel mahkemeler üzerinde etki sahibi olabileceklerdir. Hakim ve Savcı karar verirken  tarafların durumlarına ve parti aidiyetlerine de bakmak zorunda kalabilirler. Evrensel hukuk ilkelerinden ve kuvvetler ayrılığından uzaklaştıkça hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünde de uzaklaşılacaktır. Adalet sistemi bağımsız olmayan bir ülkeye dış sermaye gelmez ve ekonomi daha da bozulur…”

ANAYASA MAHKEMESİ CUMHURBAŞKANININ  VESAYETİ ALTINA GİRECEK…

CHP Muğla Milletvekili Üstündağ “Fren ve Denetleme mekanizmaları belirlenmemiş olan değişiklik teklifinde ayrıca Anayasa Mahkemesinin on beş üyesinin on ikisinin dolaylı ve doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi aynı zamanda Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanının  vesayeti altına girmiş olacaktır…” diyerek bildiriyi şu sözler ile tamamlıyor;  “Yeni sistemde Avukatlık Mesleği çok yara alacaktır ve Avukatların kendi görevlerini sağlıklı olarak yapmaları zorlaşacaktır. 2010 Referandumu ile FETÖ’ye teslim edilen Yargı, şimdi de bir partinin ve tek bir kişinin eline verilmek isteniyor…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.