Bodrum Gündem

BODRUMLU ŞOFÖRLER UKOME İLE SEFER SAATİ POLEMİĞİ YAŞIYOR…

ŞOFÖRLER-VE-UKOME-SEFER-SAATİBodrum Otogarında Turgutreis  hattında çalışan minibüs şoförleri UKOME’nin yolcu dolu araçların zamanı dolmadığı için kalkmasına izin vermemesini gerekçe göstererek Muğla Büyükşehir Belediyesine tepki gösterdiler.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Öğlen sularında Turgutreis hattında çalışan bir gurup minibüs şoförü, araçların yolcu ile dolmasına rağmen kalkış zamanı gelmediği için UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi)’nin kendilerine kalkış için izin vermediğini belirterek konuya tepki gösterdiler.

Bodrum Otogarında Turgutreis hattına sefer yapan şoförler UKOME’nin uyguladığı sefer saati nedeniyle hem kendilerinin hem de taşıdıkları yolcuların mağduriyet yaşadığını iddia ettiler.

“Minibüs Yolcu Doluyor Ama Saati Gelmediği İçin Kalkamıyoruz”…

Bodrum Şoförler Odası Başkan vekili Hüsnü Altaç ve beraberindeki şoförler; Büyükşehir belediyesinde görev yapan zabıta memurlarının bugün kendilerine şifahen araçları yolcu ile dolsa bile kalkış saatinden önce hareket edemeyeceklerini, aksi takdirde araç başına 219 lira ceza yamak zorunda kalacaklarını bildirdiklerini ve bu durumda en çok yolcuların mağduriyet yaşadığını iddia etti. Altaç konuşmasına şöyle devam etti “ Şoför esnafı olarak mağdur durumdayız Büyükşehir dönüşüme geçmeyen bütün araçlara yarım saatte, 45 dakikada bir kalkış veriyor. Arabada dolsa, içeride müşteriler olsa dahi çıkışı izin vermiyor. Çıkan arkadaşlara ceza yazılıyor. Keyfi bir uygulama, Ali kıran baş kesen olmuş.  Kimse buna hiçbir şekilde müdahale edemiyor. İlçede kaymakamımıza, ilde Sayın Valimize bu şikayetlerimizi dile getiriyoruz. Çok mağduruz, yolcu olmayan saatlerde araçlara birer dakika arayla çıkış veriliyor. Araçlar mağdur olsun, boş boş gitsin, boşuna mazot yaksın diye. Bu şoför esnafı şuan evine ekmek götüremiyor. Dönüşüme geçmeyen her yer için durum bu. Dönüşüme geçirmek için baskı olarak kullanıyorlar. Vatandaşın elinden aracı alıp otobüse çevirmek istiyorlar. İki sene sonra da bunları ihale edecekler. Artık bundan nasıl bir rant çıkar onu da bilemiyorum. Zabıta yazılı evrakta da gösterse bu yapboz tahtasına dönüşmüş vaziyette. Önceden emir geliyor, uygulanıyor. Sonradan yazı çıkıyor. Yani öyle bir şey ki Muğla’daki şahsın ruh haline göre durum değişiyor. Oradaki durum iyi ise zabıtalar bir şey yapmıyor. Arkadaşın ruh hali kötü ise zabıta elinden geleni yapıyor” iddiasında bulundu.

Bu uygulamanın yaklaşık 4 aydırdır devam ettiğini iddia eden şoförler, müşteri ile kendilerinin muhatap olduğunu bu kurala uymadıkları takdirde de 219 lira gibi bir ceza ödemek zorunda kaldıklarını dile getirdiler.  Daha önce aynı anda dolan iki aracın da aynı zamanda kalkmasına kimsenin itiraz etmediğini iddia eden şoförler “Ama artık bu kalkışı yapamayacağımızı zabıta söyledi. Büyükşehir zabıtası. Bu bize şifahen söylendi. Yazılı herhangi bir şey bize tebliğ edilmedi. “dedi.

Ali Karabıyık, kendisinin bir çalışan olduğunu herkesin buradan ekmek kazanmaya çalıştığını fakat yapılan uygulama ile bunun mümkün olmadığını aktardı. Karabıyık “Belediye araçlarının para kazanması için dolmuşlara yolcu olmayan saatlerde 5er dakika, üçer dakika araba sürdürüyor. Kendi belediye araçlarına 40 dakika süreyle araç kullanıyor. Yolcular de biz de mağduruz. Herkes bu işten ekmek kazanıyor. Sizin aldığınız gibi biz yakıtları ucuza almıyoruz. Bizim aldığımız yakıtların arasında dağlar kadar fark var. Biz burada vergimizi sigortamızı ödeyemiyoruz. Ben burada bir çalışanım, evime bakamıyorum. Yapabilecek başka bir işim de yok. Bu konuda acil bir çözüm istiyoruz” dedi.

“Sadece Gümbetli Minibüsçüler Sefer Saatlerinin Düzenlenmesini Talep Ettiler”…

Telefonla görüşlerine başvurduğumuz konu hakkındaki yetkili şu ifadeleri kullandı “Toplu taşıma denilince dünyanın her yerinde kalkış saati belli olan taşıma şekli akla gelir. Ülkemizin tüm şehirlerindeki toplu taşımalarda da durum böyledir. Sefer saati bellidir yani. Eğer minibüsçü arkadaşlar araç dolunca kalkmaktan bahsediyorlarsa bunun adı toplu taşıma değil taksi dolmuş sistemidir ve bu da bildiğim kadarıyla Balıkesir ve Taksim’de uygulanıyor. Minibüslerin belirli saatlerde kalkması yeni bir uygulama değildir. Hep böyleydi. Bu kanunu biz değil devlet çıkartmıştır ve bizler de vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde uygulamaya çalışıyoruz. Dönüşüm yapan 123 araca yıllık 9 bin lira araç başına maddi destek sağlanıyor. Bu bedel 65 yaş üstü vatandaşı ücretsiz taşımaya yönelik destektir. Üç milyon vatandaşın 4 yüz binini de ücretsiz taşıdık. “ dedi.

Gelen sezonla birlikte kendilerine sefer saatlerinin değişmesini talep eden minibüsçülere vatandaşın mağdur olmayacağı şekilde bir düzenleme yapılması için UKOME bünyesinde çalışma yapılabileceğini belirten yetkili “ UKOME bünyesinde emniyetten, jandarmaya, kara yolları genel müdürlüğünden demiryollarına kadar pek çok kurumdan temsilci yer alıyor. UKOME sadece büyükşehir belediyesi birimlerinden ibaret değildir. Bugüne kadar kurumumuza Gümbet hattı dışında sefer düzenlemesine yönelik bir talep olmamıştır.  Bu hatta belediyemizin 2, kooperatifin 18 aracı bulunmaktadır. Gümbetli şoförlerden gelen talebi UKOME toplantısında değerlendireceğiz ve vatandaşımızın mağdur olmayacağı bir çözüm bulacağız.  Ayrıca büyükşehir zabıtası hiçbir yerde sözlü bir tebliğde bulunamaz. ” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.