Bodrum Gündem

DENİZ TİCARET ODASI “ÇALIŞTAYIN YAPILMASI ZARURİYDİ”…

DENİZ-TİCARET-ODASI-YAT-ÇALIŞTAYI--MANŞETDeniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi, Ulusal Yat ve Yatçılık Mevzuatını dünya ve bölge standartlarıyla eşleştirerek rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen 3 günlük çalıştayı bugün başladı.
Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem
Yat ve Yatçılık Mevzuatı’ konulu çalıştaya; DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, Bodrum Liman Başkanı Türker Kutlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Tuncay Kuleli, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdi Kükner, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Kpt. Selçuk Nas, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı İlker Civelek,  Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Yörür, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Melengeç ile sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
DENİZ TİCARET ODASI YAT ÇALIŞTAYI (5)“Burada Alınan Kararlar Bakanlıkta İlgili Birimlere Sunulacak”…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Tuncay Kuleli’nin moderatörlüğünü yaptığı çalıştayda açılış konuşmasını DTO Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu yaptı. Nalbantoğlu “Yatçılık sektörünün gelişebilmesi ve rekabet gücünün artması açısından önem taşıyan konuların başında gemi ve yat tanımı ayrımının bölge ve dünya kriterlerine göre yapılması; yat kaptanı ve yat personeli eğitimlerinin bölge ve dünya ile entegre olması gereği ortaya çıkmıştır. Deniz Ticaret Odası tarafından Bodrum Şubesi koordinesinde bu çalıştayın düzenlenmesi ihtiyacı doğmuştur. Konusunda uzman akademisyen ve sektör temsilcileri, pazar günü sona erecek çalıştayda mevzuatta yapılması gereken düzenlemeleri ele alınacak ve ortaya çıkan kararlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki ilgili kurumlara öneri olarak sunulacak” dedi.
DENİZ TİCARET ODASI YAT ÇALIŞTAYI (17)DTO Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, yıllardır yat ile geminin ayrılması için çaba harcadıklarını ama bir türlü sonuca ulaşamadıklarını ifade etti. Yılmaz “Şu an dünyada geleneksel yatlarımız konusunda ciddi bir filoya sahibiz. Ama hızla kan kaybetmeye başladık. Baktık ki durum çok ciddi böyle bir çalıştay yapılmasının zaruriyeti doğdu. Umarım burada bulunan tüm temsilcilerle bir takım kararlar alır ve gerekli değişiklikleri yaparız. Bu çalıştay katılımcılarından oluşturulacak 3 grubun, ‘Yat /Gemi Ayrımı’, ‘Gemi Adamları Yönetmeliğinde Yat Personeli’ ve ‘Yat Personelinin Eğitimi’ konularında çalışmalar yapacak. Bugün yapılacak soru cevap bölümü ile de pek çok sorunun tespiti yapmaya çalışacağız.” Dedi.

DENİZ TİCARET ODASI YAT ÇALIŞTAYI (10)Toplantının amacı ile ilgili bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Tuncay Kuleli, toplantının ana konularını şöyle sıraladı ;

  • Gemi ve Yat tanımı ayrımlarının bölge ve dünya kriterlerine göre tanımlanması

-Yat Kaptanı yeterliliklerinin ve belgelendirmelerin bölge ve dünya kriterlerine göre

tanımlanması

-Yat Kaptanı eğitimlerinin bölge ve dünya kriterlerine göre kademelendirilmesi

-Yat inşaası ve geleneksel yatlarımızla ilgili uluslararası muafiyetlerimiz

konularından oluşmaktadır.

Çalıştay Programı :

Birinci Gün

-Yat Kaptanı yeterlilikleri ve belgelendirmeleri,

-Yat Kaptanı eğitimleri,

Konularında tespit edilen ya da karşılaşılan en az üç adet problemin yazılması istenecektir. Çalıştayın hazırlık aşamasında her ne kadar sorunlar genel olarak tespit edildiyse de, siz katılımcıların tespitleri, son derece önem taşımaktadır.

-Ardından bu sorunlar sınıflandırılarak, her bir sorunun çözümüne yönelik çalışma masaları-çalışma grupları oluşturulacaktır.

İkinci Gün, sadece uzmanların katılımı ile grup çalışmaları tamamlanarak nihai öneriler belirlenecektir.

Üçüncü gün ise, yine bugün burada bulunan katılımcılarımızın katılımı ile sonuç önerileri sunulacak ve ilgili bakanlığımıza iletilecek.

Çalıştayın bugün ki bölümü katılımcıların sunumlarıyla sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.