Bodrum Gündem

“BODRUM’DA İNSANLAR İNTİHARIN EŞİĞİNE GELDİLER”

ecrimisil-toplantısı-manşetMuğla İl Defterdarı Veysel Sezgin, Bodrum Ticaret Odasında ecrimisil konusunda düzenlenen toplantıda,  Bodrumlu iş adamlarını ve esnafların sorunlarını dinledi.  Sezgin, Bakanlığa konu ile ilgili bir rapor hazırlamak için birkaç gün daha ilçe genelinde incelemelerde bulunacak.

Çiçek Bozoğlu / Bodrum Gündem

Ak Parti Bodrum İlçe Başkanlığının girişimleri ile Bodrum Ticaret Odasında yapılan toplantıya Muğla İl Defterdarı Veysel Sezgin, BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, BODER Başkanı Halil Özyurt, Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı İbrahim Macit Gündoğdu, otel ve  restoran işletmecileri ile tersane sahipleri katıldı.

ecrimisil toplantısı bodto (34)Gelir Vergisinden Daha Fazla Ecrimisil Ödüyoruz”…

Toplantının açılış konuşmasını BODTO (Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon yaptı. Kocadon “Biliyorsunuz Bodrum’un kanayan bir yarasıdır ecrimisil. Göreve geldiğimiz 2005 yılından bu yana bunun mücadelesini veriyoruz. Gitmediğimiz, çalmadığımız kapı kalmadı ama sonuç alamadık. Ama mücadelemizden de vazgeçmedik.  Bizim derdimiz şu; gelin bu ecrimisilleri düşürün. Çünkü ödediğimiz gelir vergisinden daha fazla ecrimisil ödüyoruz. Bu da bizlere ciddi bir yük getiriyor. Ecrimisillleri ötelediler amam yine ödeyeceğiz biz o rakamları. Son zamanlarda turizmin kötü olmasından dolayı ödemeler yine üst üste gelecek. Biz diyoruz ki; gelin kriz zamanlarında bunları iptal edelim. Oturup tekrar konuşalım ve ileriye dönük bu rakamları indirelim. Türkiye’nin en yüksek ecrimisilini ödüyoruz. Ayrıca bunu ödemek için de bankalardan kredi çeker hale geldik. Bugün sıkıntısı olan herkes burada Bodrum’a yakışan bir şekilde dertlerini anlatacak. Deftarımız da Maliye Bakanlığımız ve Milli Emlak Müdürlüğümüz de gerekeni yapacaktır diye düşünüyoruz. “ dedi.

Toplantının moderatörlüğünü yapan BODTO Yönetim Kurulu başkan yardımcısı İbrahim Akkaya, “Biz hangi makama gittiysek bizi haklı buldular. En son Maliye Bakanlığındaki toplantıdan umutlu çıktık fakat toplantı sonrası Bodrum’un ecrimisil değeri düşeceğine Antalya ve diğer bölgelerin ecrimisil oranı arttı.” Diyerek toplantıyı açtı.

IMG_5352“Bakanlık Aleyhine Açılan Davalardaki Kararların %97’si  Hazine Lehine Çıkıyor”…

Muğla İl Defterdarı Veysel Sezgin, Bodrum’a özellikle ecrimisil konusunda sıkıntı yaşayan vatandaşları dinlemeye geldiklerini ve bu toplantı sonrasında konu ile ilgili bir rapor hazırlayarak Maliye Bakanlığına gönderip konunun takipçisi olacaklarını kaydetti. Sezgin “Bugün buraya üç kişi ile geldim. Bu üç kişi konuyu bütün yönleri ile inceleyecek.  Gerekirse mevzuat değişikliği önereceğiz. Bakanlıktan gelecek cevaba göre konuyu ele alacağız. Çok fazla itirazlar oluyor ama bizlerin uygulamakla yükümlü olduğumuz kanun ve yönetmelik  var. Bugüne kadar Bakanlık aleyhine açılan davalardaki kararların %97’si  hazine lehine çıkıyor. Sizlerin ödeme kabiliyetlerini zorluyorsa tabii ki ona göre ele alacağız. Tek taraflı olarak devlet her türlü haklıdır ve  bu ödemeyi tahsil eder gibi bir anlayışımız yok.  En fazla itiraz Bodrum’dan geliyor. Toplu itiraz sadece bu ilçeden geliyor .Marmaris, Fethiye’den kişisel bazlı itirazlar geliyor ama toplu bir itiraz yok. Bu rapordan sonra bizzat ben kendim bakanlığa gidip takipçisi olacağım. Biz buraya konuşmaktan çok sizleri dinlemeye geldik.  Her şeyi dinleyip notlarımızı alacağız. Umarım ki bakanlık buradan çıkacak rapora itibar eder ve ona göre bir çalışma yürüteceğiz. Biz bu çalışmaları Maliye Bakanlığı için yapıyoruz, Çevre Şehircilik Bakanlığının aldığı ecrimisil ile ilgili rapor hazırlamayacağız. Bizim  uygulamalarımız arasında bir tutarlılık yok. Bunun da bir an önce giderilmesi lazım. Bu işlemler tek bir kamu birimi tarafından takip edilmeli. Bodrum’da iki yılda bir ecrimisil gönderecek duruma geldik. Ama geçmişteki borçlarınızı ödeyemediğiniz için biz de onları gönderemedik. Ortam fazla gerilmesin ve insanları daha da zor bir duruma düşürmeyelim diye düşündük.  “ Dedi.

ecrimisil toplantısı bodto (20)“İnsanlar Neredeyse İntihar Edecek Duruma Geldi Bodrum’da”…

Toplantıya katılanlar Maliye Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bodrum için belirlenen ecrimisil birim bedelleri ile ilgili bir komisyon oluşturulması gerektiğinin altını çizdiler. Türkiye’deki ekonomik durumun her geçen gün kötüye gittiği ve önümüzdeki sezonda turistin gelip gelmeyeceğinin dahi belli olmadığı böylesi durumlar söz konusu iken yapılacak en doğru çözümün Bodrum yarımadasının her bir köşesinin kendi içinde değerlendirilmesi ve içinde bulunduğu konumuna göre ecrimisil oranı belirlenmesinin doğru olacağı verilen birkaç örnekle anlatıldı.

Ayrıca Bodrumlu hiçbir esnafın ecrimisil ödemekten kaçmadığının altı çizilirken, bu oranların makul rakamlara düşürülmesi gerektiği vurgulandı.  BODER Başkanı Halil Özyurt  “Kimin ne kazandığını Ankara’dan göremezsiniz. İnsanlar nerdeyse intihar edecek duruma geldi Bodrum’da. Bu yönetmelik değişmediği sürece problemleri halının altına atmış oluruz. Kemer ve Antalya’da iskelenin metrekaresinin en fazlası yüz lira. Biz bunu ancak yerelde çözeriz. Yönetmelikle bunu düzeltebilirsiniz. Devletin bunu ötelemesi de çözüm değil. Ülkenin durumu düzenlenen kadar ecrimisil alınmasın.” önerisinde bulundu.

ecrimisil toplantısı bodto (37)“Başımıza Ne Geldiyse Lahmacun Hadisesinden Geldi.”…

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı (BOYD)  Serdar Karcılıoğlu, söz alarak bireysel müracaatlarda kişilerin kazanamayacağı gibi bir durumla karşı karşıya kalındığını ifade ederken sözlerine şöyle devam etti “Başımıza ne geldiyse lahmacun hadisesinden geldi. Türkbükü’nden elli liraya lahmacun satıldığını duyan Bakanlık bunun yirmi beş lirasını da devlete ödesinler diye bir çıkarımda bulundu. Devletin tahsisinde olan araziler var. Devlet bir yeri kiraya veriyor ama sahil buna dahil değil diyor. Böyle bir saçmalığın düzeltilmesi lazım.  Kira ve kar payı aldığı tesisten bir de bunun üzerine sahilden ecrimisil alıyorlar. Üstelik bunu da ikiye böldüler. Turizmci Ankara’dan görüldüğü gibi para kazanmıyor. Bunun sorumlularından biri de biziz. TUİK’ten bazı rakamlar söylendiğinde biz buna itiraz etmedik. Yurt dışındaki verilere göre Turizm tesisi on bir yılda geri dönüşüm gösteriyor ama bizim ülkemizde bu yirmi beş yıla gerilemiş durumda. Haksız ve fahiş fiyatlarla kiralamalar söz konusu. Ceza evlerinin kapıları açılacak ve iflaslar kapıda görünüyor. Bize makul rakamlara  kiralayın.”
Bitez sahilde oteli bulunan Zeki Köylü, kendi mülkünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çok ciddi rakamlarda ecrimisil ödemek zorunda kaldığını dile getirdiği konuşmasında “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inanılmayacak rakamlar ifade ediliyor. Sahile şezlong koymak 93 lira,  masa sandalye 58 lira. Bu alanları halka ayırmak durumundayız. Devletin atması gereken şezlongu biz atıyoruz ve hiç bir şekilde buradan faydalanan vatandaştan para almıyoruz. Para kazanmadığımız şezlonga ödediğimiz para ortada ama buralara masa atarak bundan para kazananlar 58 lira ödüyor. Bu adaletsizlik, insafsızlık. Bizler sahilde işletmesi olan kurumlarız. Bize toptan geliyor bu rakamlar. Dört yılda bir geliyor. Müşterinin bu yıl gelip gelmeyeceği belli değil. Dört yıllık ertelenmiş ecrimisili nasıl ödeyeceğiz.  Bir de bu oranları koy koy belirleyin” dedi.

ecrimisil toplantısı bodto (26)“Bodrum’u Değerli Kılan Bunca Yıldır Buraya Yatırım Yapan Bodrumlulardır”…

Yaklaşık dört saat süren toplantıda söz alarak konuşan işletmeciler şu ifadeleri kullandılar;

Türkbükünde Atılay Balık isminde restoranı bulunan işletmeci, 30 yıldır hizmet sektörünü içinde yer aldığını,  yılda sadece iki ay hizmet verebildiğini ve ortaya çıkan kazançla sadece çocuklarının eğitimin masraflarını karşıladığını ve talep edilen ecrimisil rakamlarını ödemesinin mümkün olmadığını kaydetti.
İçmeler Özyurt Tersanesi adına konuşan Numan Özyurt “ Bulunduğumuz alan hazine arazisi. Tüm müracaatlarımıza rağmen 13 yıl boyunca resmi kiralama gerçekleştiremedik. Kanuna göre Cironun binde birine kiralamamız gerekiyorken bizden beş yüz otuz beş bin lira  ecrimisil ödememiz isteniyor. Altı yıldan beri hiç bir tekneyi denize indiremedik, İçmeler’deki tersanelerin yarısı iflas etti. İstanbuldakiler binde biri kadar ödüyor  biz  cironun binde onu kadar ödeyelim.   İmar durumumuz netleşmediği için iflas mı edelim. “  dedi.

ecrimisil toplantısı bodto (16)Ömer Tengiz  “Halk plajından ecrimisil alınabilir mi alınamaz mı? Benim kendi müşterim zaten bu plajdan yararlanamıyor. Emlak değerleri yeniden değerlendirilmeli. Hem ilde hem de  ilçede bir komisyon oluşturulsun ecrimisil değeri belirlenirken.”
Ak Yalı Otel, Mustafa Özbaş “Ecrimisili her sene ödeyelim ve yeni bir fiyat uygulaması yapılsın. Kiracım sözleşme süresi dolunca  çekip gidecek ecrimisil kim ödeyecek?  Biz vergi vermekten kaçmıyoruz. Vergi kutsaldır ama adaletli verelim. Güvercinlik en fazla şikayet gelen yerler arasında. Burada İmar yok. Buradaki büyük oteller sorunlarını çözüyor ya diğerleri ne olacak. Ecrimisil oranı belirlenmesini ve tahsilatını belediyeye devredelim. Onlar gelip bizi denetlesin”.
Hotel Castello Di Akyarlar adına Sefa İbrahim Pulat “Biz toprağımızı devlete bıraktık. Devlete bıraktığımız toprağımız için şimdi devlete vergi veriyoruz. Burada her yerin senelik çalışma süresi değişkendir. Çalışma süremiz yüz günü bulmuyor.  Ecrimisil hesap edilirken çalışma süremiz göz önüne alınarak ve bölgemiz göz önüne alınarak lütfen göz önüne alınız.
Deniz Eyinç “Tarafımıza tahakkuk ettirilen rakamlar yüzünden benim babam borçlu gidecek ve ben de muhtemelen reddi miras yapacağım.  Bizim işlettiğimiz plajda her şey ücretsiz. Mavi bayraklı. 1300 metrekare güneşlenme terasını kaldırdık, ecrimisil ödememek için. Müşteri şimdi sizden kalite bekliyor. Ankara’da bulunan yetkililerin unutmaması gereken bir şey var; Bodrum’u değerli kılan bunca yıldır buraya yatırım yapan ve kaliteli hizmet verenler Bodrumlulardır. Gidip neden aynı oranları Didim veya başka bir sahil kentinden almıyorlar. Sahil sadece Bodrum’da yok ki. Trabzon’un sahili yok mu? Oradan neden ecrimisil alınmıyor. Devlet eğer ecrimisil alacaksa tüm vatandaşları için adaletli bir oran belirlemeli. Bodrumda yıllardır iş ve hizmet üreten, milyonlarca liralık yatırım yapan cezalandırmamalı. Ayrıca o iş adamı otelini kurduktan ve on yıl orada hizmet vererek değerlendirdikten sonra çıkıp da ben buradan şu kadar ecrimisil alacağım dememeli. Madem bir ecrimisil alacaksın en başından bu oranı ifade edeceksin. O zaman da yatırımcı maliyet hesabı yaparak yatırım yapıp yapmayacağına karar verecek. Sonradan ben böyle uygun gördümle yol alınmaz. Nasıl bazı ürünlerin taban fiyatı belirleniyor ecrimisil için de önceden taban fiyat belirlensin. Bir işletme 50 liraya lahmacun satıyorsa devlet o işletmeye de teşekkür etmeli.  O ve onun gibi işletmeler bugün dünyanın en önemli ve en çok para tüketen  insanlarını misafir edebiliyor. İstihdam yaratıyor, vergisini de ödüyor.  Biz bu kaliteyi sunacaksan sahile de onunla ilgili hizmeti vermek durumundayız. Eskiden bir Algida şemsiyesi koyardık, rüzgarda uçardı müşteri de ona razı olurdu. Ama şimdi en iyi hizmeti bekliyor müşteri sizden. Bu işin ekonomik mantığı ortadan kalktı. Biz burada devlet mağduruyuz  ve adalet istiyoruz” dedi.

 

Yorumlar

  1. Adnan Türkeri dedi ki:

    Milleti kazıklamayı marifet sayan işletmeler, karşılarında derdini anlatacak müşteriler olmayınca sallamışlar.

    Verdikleri ecri misili 3-5 günde çıkartıyorlar. Şezlongları 15-150 TL arasında harcama karşılığında veriyorlar. 1 Ayran 1 gözleme veya çiğ börek ile günlük limit doluyor (Ayran+ gözleme fiyatı, şezlong için 15 TL 15 TL, 50 TL isteniyorsa 50 TL). Kalitenin hiç önemi yok, mecburen yiyeceksin.

    Halkın gireceği sahilleri kıyı çigisinin sıfır noktasına kadar işgal etmişler.

    Ecri misil uygulaması tam bir danışıklı dövüş. Sezon sonuna kadar, ne belediye ne kaymakamlık ne de milli emlak görevlileri ortalıkta yok, her türlü iş işgal serbest. Sezon sonunda gelen görevliler ecri misil tebligatını yapıyorlar, ceza oluyor kira…. Vatandaşın şikayetini ilettiği kurum, yetkili kurumun diğeri olduğunu söylüyor…

    Görevlilerin en büyük yalanı da “Kumsallar ve iskelelerden herkesindir, hiç kimse seni engelleyemez, istediğin yerde otur.” Sıkıyorsa gönder çocuklarını otursunlar, vatandaşları keriz yerine koymayın….