Bodrum Gündem

BODRUM ANTİK TARİHİNE BÜYÜLÜ BİR YOLCULUK…

Prof.Dr.Adnan Diler Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı 4

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından organize edilen ve Bodrum Belediyesinin destekleriyle hayata geçirilen Akademia Vakfı Konferansları dizisinin ikincisinde konuk, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler oldu. Prof.Diler katılımcıları Bodrum’un antik tarihinde adeta büyülü bir yolculuğa çıkardı…

Bodrum Gündem Haber/FB

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler tarafından yaşadığımız bu coğrafyayı kendilerine yurt edinen Leleg’leri anlattı. “Kar Kimliğinde Leleg İzleri” adlı konferansa 100’e yakın seçkin konuk katıldı. Prof.Diler katılımcıları Bodrum’un antik tarihine büyülü bir yolculuk yaptırırken, Leleg yerleşmelerinin bitki yayılımı şeklinde olduğunu ve yapıların kayrak taşlarından inşa edildiğini söyledi. Leleglerin hem savaşçı, hem de çok iyi taş ustası bir halk olduğunu kaydeden Prof. Dr. Adnan Diler, Leleg kentlerinde savunma amaçlı olarak yerleşim alanlarının etrafına sur inşa ettiklerini de ifade etti.  Ölülerin çok azının gömüldüğünü, çoğunun yakıldığını ifade eden Adnan Diler, küllerin mezarlıklardaki ölü külü sandıklarına konulduğunu ve ölü odalarında saklandığını da sözlerine ekledi.

özay kartal 3AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı’nın Herodot tarih konferansları dizisinin ikincisini gerçekleştirdiklerini kaydederek şöyle konuştu; “Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler hocamız yarımadadaki “Kar Kimliğinde, Leleg İzleri” konulu konferansı için geldi. Hocamız bugün gerçekten ezber bozan bir konferans verdi, emimim ki konuyla ilgilenenler çok şaşırdı. İzleyemeyenler ise çok önemli şeyler kaçırdı. Yarımadanın tarihinin tunç çağı ve demir çağına kadar giden izlerini bizlere görsel olarak sundu, bir kez daha dünya üzerinde ne kadar büyük bir tarihi zenginliğin mirasçıları olduğumuzu anladık. Akademia Vakfı’mızın önümüzdeki günlerde yine çok değerli hocalarımız ile Bodrumluları buluşturmaya devam edecek…”

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde 2007 yılından beri Pedesa antik kentinde kazı çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Adnan Diler’in “Kar Kimliğinde, Leleg İzleri” adlı konferansı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Konferans katılımcılar tarafından büyük bir dikkat ve merakla izlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.