Bodrum Gündem

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ BODRUM’A DA ZARAR VERECEKTİR…

besiad mayıs perşembe toplantısı 20

Bodrum Esnaf Sanayici İş Adamları Derneği (BESİAD) geleneksel Perşembe Toplantısına ünlü bilim insanı Prof. Tolga Yarman konuk konuşmacı olarak katıldı.  Prof. Yarman “Enerji konusunun olduğu her yerde mutlaka siyaset vardır, hatta kirli ve kanlı bir siyaset vardır…” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Esnaf Sanayici İş Adamları Derneği (BESİAD) geleneksel Perşembe Toplantıları dikkat çeken konu ve konukları ile devam ediyor. BESİAD Mayıs ayı Perşembe toplantısında da Prof. Tolga Yarman enerji savaşlarının gerçekleştiği ve Türkiye’nin de bulunduğu bölgenin stratejik önemi konusunda değerlendirmelerde bulunarak, görüşlerini iş insanları ile paylaştı. Bodrum LVZZ Otel’de gerçekleştirilen Perşembe toplantısının sonunda da iş insanları Prof.Yarman’a konuya dair sorular sordular ve yine konuya dair görüşlerini katılımcılar ile paylaştılar.

Prof. Tolga Yarman’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı BESİAD Perşembe toplantısı, adeta küçük çaplı bir bilim kongresine dönüştü.

besiad mayıs perşembe toplantısı 5BAŞARILI BİR ZİRVE GERÇEKLEŞTİRDİK…

Toplantının açış konuşmasını yapan BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu BESİAD’ın Mayıs ayında yaptıkları faaliyetlerin kısa bir özetini katılımcılar ile paylaştı. Köroğlu “Mayıs ayı içinde gerçekleştirdiğimiz 6.İş Dünyası Zirvesi” Bodrumlu sektör temsilcilerini İstanbul, Ankara, Denizli, Aydın ve İzmir’deki inşaat bilişim ve hizmet sektörü temsilcilerini buluşturduk. Oldukça verimli geçen zirvemizde üyeler birbirlerini tanıyarak, somut iş bağlantılarına ve sözleşmelerine imza attılar. 6.Dünya İş Zirvesine katılan konuklarımız da başarılı bir iş zirvesi gerçekleştiğini ifade ettiler. Diğer taraftan Besiad’ ın katkılarıyla, Ted Bodrum Koleji’ nin  gençlerimizin modern dünyanın etkin bireyleri olacak şekilde gerçek hayata hazırlanmalarına destek olacak “Yaşam Deneyimi ve Meslek Gözlemi Programı”nı hayata geçirdik. KOSGEB Girişimcilik eğitimlerimizde devam ediyor. “Kendi İşinin Patronu Ol” sloganı ile düzenlediğimiz eğitimlerimiz 5-6-7-8 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir…” dedi.

BESİAD Başkanı Emre Köroğlu konuşmasını Bodrum, Türkiye ve Dünya ekonomisinin gidişatı ve durumu ile ilgili değerlendirmeler ve analizler yaparak tamamladı.

besiad mayıs perşembe toplantısı 17PROF.TOLGA YARMAN, BAŞARILI VE ÜNLÜ BİR AİLENİN FERDİ…

Yarman ailesi, tüm kardeşlerin ve onların da çocuklarının bilimsel çalışmalarıyla yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da isimlerini duyurmuş bir aile. Neredeyse hemen hepsinin eğitimci kimliği bulunuyor ve bilimsel çalışmalarıyla pek çok ödülün sahibi olmuşlar. Hepsi piyano çalıyor, İngilizce, Fransızca biliyor. Hemen hepsi öğrenimlerini Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla yapmışlar.

İnteraktif bir şekilde iş insanları ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak konferansını gerçekleştiren Prof. Yarman, iş insanları tarafından dikkatle dinlendi. Bölgemiz ve Türkiye üzerinde gelişen askeri ve siyasi girdapları, teknik girdiler itibariyle, derinlemesine tahlil eden ve çıkış yolları dokuyan, bir konferans veren Prof.Tolga Yarman 1963’de Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Üniversite öğrenimini Fransa’da gördü; Institut National des Sciences Appliquées de Lyon Mühendislik Okulu’ndan, 1967’de mezun oldu. “Doktora çalışmasını” ABD’de yaptı; Massachusetts Institute of Technology’den, 1972’de “Bilim Doktoru” ünvanını aldı. İTÜ’de, 1982’de Profesör oldu. İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, California Institute of Technology, İ.Ü. Mühendislik Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi, Brüksel Özgür Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Ünivertsitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim görevlerinde bulundu. Halen, T.C. Okan Üniversitesi öğretim üyesi.

besiad mayıs perşembe toplantısı 19ENERJİ SAVAŞLARI YÜZYILLARDIR SÜRÜYOR…

Konferans öncesi sorularımız yanıtlayan Prof.Yarman Nükleer Enerji Santrallerinin gereksiz ve çok riskli olduğuna dikkate çekerek güneş ve rüzgar enerjisinin geleceğin enerjisi olduğunu ve Türkiye’nin bu enerjiler açısından en zengin ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Prof.Yarman “Enerji savaşları başlamadı. Zaten ziyade yıllardır var. Bu savaş yüzlerce yıldır var. Enerjinin olduğu yerde mutlaka siyaset vardır. Hatta kirli ve kanlı bir siyaset vardır. Biz bu öyküyü çevremizde, nerdeyse son 40 senedir, yani  80’li yıllardan bu yana daha da belirgin bir şekilde görüyoruz. Hatta görülmeyen boyutlarını da artık açık ve net olarak izliyoruz. Tamamen şekle indirgenmiş, sözde inanç sistemi ile tamamen şekil olarak takdim edilmek istenen, başka bir inanç sistemi ile arasında gerilim yaratmak sureti ile petrol için bütün bölge vuruldu. Diğer yerler gibi İran’da vurulmak isteniyordu. Biz yetkilileri yıllar öncesinden beri uyarıyoruz; biraz anladılar ama çok ağır ve büyük bedeller ödedik. O yüzden Suriye Savaşı’nda bizim işimiz yoktu. yeni Osmanlıcılık adı altında bir yapı tesis edilip petrol ve doğalgaz için İran’ın vurmak istediler.  Bölgede büyük bir savaş ve kan var. Fakat hiç kimsenin ağzından petrol ve doğalgazı duymuyoruz. Yaşanan bu kavga, bu savaş, bu kan petrol ve doğalgaz içindir…”

besiad mayıs perşembe toplantısı 1AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ BODRUM’A DA ZARAR VERECEKTİR…

Akkuyu Nükleer Santralinin gereksiz olduğunu ve çalıştırılamayacağını iddia eden Prof.Yarman “Nükleer enerji Türkiye açısından bir zorunluluk değildir. Teknik bir mecburiyet de değildir. Bu siyasi tercihtir. Akkuyu’ya kurulacak olan nükleer enerji santrali kurulursa çalışamayacak. Orası dünyanın en pahalı nükleer müzesi olacak. Turizme de zarar verecek. Çok muhtemel parasını da tıkır tıkır ödeyeceğiz. Fakat ondan yararlanamayacağız diye düşünüyorum. Nükleer teknoloji böyle gelmez. Ayrıca bugünkü Teknoloji çok riskli bir teknoloji, her 100 nükleer santralden bir tanesi hiç akla gelmemiş sebeplerden dolayı elden kaçabilmiş oluyor. Akkuyu nükleer santraline hiçbir şekilde sıcak bakmıyorum. Tam tersine soğuk bakıyorum. Akkuyu’ya kurulacak olan santral Borum’a ve turizmine bile zarar verebilir diye düşünüyorum…” dedi.

Prof.Tolga Yarman’ın “Çok Kanlı, Çok Gaddar, Hiç Bitmeyen, Enerji Savaşları : Bölge ve Türkiye…” konulu konferansı yaklaşık iki saat sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.