Bodrum Gündem

BODRUM’DA DENİZ DİBİ TEMİZLENMEDİK YER KALMADI…

Untitled-1İlki 2015 yılında gerçekleştirilen ve sonraki yıllarda da devam eden etkinlikler kapsamında bu yıl, 1 Şubat’ta başlatılan çalışmalar, haziran ayının ilk haftasında sona erdi.
Bodrum Gündem Haber 

Bodrum Belediyesi’nin “Denize en çok MAVİ yakışır” sloganıyla düzenlediği Deniz Dibi Temizlik Kampanyası bu yıl da tüm hızıyla devam etti. Her hafta Bodrum Yarımadasının bir koyunda gerçekleştirilen çalışmalar, 13 kişilik Bodrum Belediyesi Dalış Ekibi’nin ile birlikte Turgutreis Denizciler Derneği’nin katkılarıyla sürdürüldü. Deniz dibinden çıkarılan atıklar, kıyıda ayrıştırıldıktan sonra Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne nakledildi.
Deniz Dibi Temizlik Kampanyası’nın son etabı yerli yabancı turistlerin de sıklıkla denize girip güneşlendiği Kumbahçe’de başlayarak Bodrum Kalesi’ne kadar olan bölgede devam etti. Daha sonra ise Bodrum Belediye Meydanında çıkan atıkların sergilenmesi ile son buldu.
Bu yıl 1 Şubat’ta Yalıçiftlik’te başlatılan çalışmaları sırasıyla Güvercinlik, Mazı, Gümbet, Ortakent, Akyarlar, Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Küçükbük, Türkbükü, Torba, Gölköy, Bardakçı ve Kumbahçe koyları izledi. Ayrıca ilk kez gerçekleştirilen Ortakent Yahşi Bahar Festivali (OYFEST) için de özel bir etap yapılarak Yahşi’de de deniz dibi temizlendi.
Kumbahçe’deki dalışlarda denizden; 164 kg plastik, 49  kg cam, 12 kg tekstil, 62 kg metal, 32 kg ahşap ve 50 kg evsel atık olmak üzere 369 kg atık çıkarıldı.
bodrum denizlerinin dibi temiz (6)Etkinliklerin son etabında Bodrum Belediye Meydanında dalgıçlarla buluşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ da eşlik etti. 2017 yılı deniz dibi temizlik kampanyasının değerlendirmesini yapan Başkan Mehmet Kocadon şunları söyledi: “Şubat bu temizlik kampanyasını başlattık, biliyorsunuz bu üçüncü sezonumuz. Bodrum’un bütün koylarını temizleyerek bugün de Kumbahçe ile Bodrum limanı arasını temizleyerek artık son noktayı koyduk. Biliyorsunuz, burada önemli olan halkın bilinçlendirilmesi, çocuklarımıza daha iyi bir şekilde temizlik eğitiminin verilmesi. Ama en önemlisi denizlerden ekmek yiyen denizci kardeşlerimizin biraz daha dikkatini çekmek. Çünkü, dönüp şöyle baktığımızda kolay yolu seçip hep denize teknelerden atılan çöpleri görüyoruz. Bu da tabii Bodrum’a yakışmıyor. Şu anda şu gördüğümüz arkadaki görüntüler, Bodrum gibi medeni bir şehre yakışmayan görüntüler. Ama sevindirici bir şey de var. Bu kampanya sayesinde arkadaşlar, her yıl yüzde elli denizlerimizde çöp azalıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Demek ki yaptığımız kampanya doğru bir kampanya. Bilinçlendirme kampanyası olarak buna denizci arkadaşlarımız da Bodrumseverler de katıldılar ve bu kampanya sayesinde özellikle dalış takımımız devamlı antrenmanlı olduğu için biliyorsunuz, en son yarışmada derece getirdiler Bodrum’a. Onun için ben emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu, sadece şubat ayıyla mayıs arasında olan bir kampanya olmasın. 24 saat 12 ay olan bir kampanya olsun. Çünkü bizim en büyük görevimiz yaşayan nesiller olarak bizden sonraki nesillerimize güzel bir doğa ve çevre bırakmak. Onun için çevre gününü sadece 5 Haziran’da kutlamayalım, çevre günü her gün kutlansın her gün çevre günü olsun. Çünkü yaşayabilmemiz için bu oksijeni alabilmemiz için bu çevreye ihtiyacımız var. Çevreyle doğayla barışık yaşayan ülkelerin geleceği her zaman garanti altındadır. Onun için bu temizlik kampanyası bize birçok ödül de kazandırdı, sosyal proje ödülleri de kazandırdı. Bir defa daha emeği geçen, bize yardımcı olan tüm sivil toplum kuruluşlarına, belediye ekibime ve dalgıçlarıma çok teşekkür ediyorum.
Kampanyayı kendi ilçelerinde yapmak isteyenler bizden yardım istiyor

Bir de şöyle güzel bir şey daha oldu. Şu anda Bodrum’un çevresindeki diğer ilçelerimizden olsun Türkiye’nin birçok yerinden olsun aynı kampanyayı yapmak isteyenler bizden yardım istiyorlar. Bizim çok güzel profesyonel bir dalgıç ekibimiz var. Arkadaşları da oraya görevlendireceğiz. Çünkü sadece Bodrum’un temiz olması değil bütün Türkiye’nin ve dünyanın temiz olması lazım. Onun için elimizden gelen desteği bu yapılacak kampanyalara vermeye Bodrum Belediyesi olarak hazırız.” dedi.
Bu sene 18 koyda yapılan Deniz Dibi Temizlik Kampanyası, Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ekiplerinin ortak planlama ve destekleriyle gerçekleştirildi. Kampanyaya sivil toplum kuruluşları ile okullar da destek verdi.
“Denize en çok MAVİ yakışır” Deniz Dibi Temizlik Kampanyası geçtiğimiz yıl İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından Yılın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ödülünü almıştı.
 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.