Bodrum Gündem

ZEYTİNLİNA; BİR RESTAURANT’TAN ÇOK DAHA FAZLASI…

zeytinlina mustafa sarıhan yalıkavak (1)

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum yaz sezonunun başında birçok işletme faaliyet başlar. Son yıllarda İstanbul, Ankara başta marka olmuş işletmelerin Franchise ‘ları yada taklitleri ve Anadolu’nun bir çok şehrine özgü markalar da yine Bodrum’un her yanını adeta sarmış durumda. Elbette bu markalar da Bodrum’a zenginlik verecek, Anadolu’da ki kültürlerin kaynaşmasına katkı sağlayacaktır. Ancaaak Bodrum lahmacun ile yada çeşitli kebaplar ile anılmaya ve gündeme gelmeye başlar ise işte o zaman bir sorun var demektir. Zira o zaman Bodrum gibi çok değerli ve önemli bir markanın zarar görmesi içten bile değildir.

Aslında bir açılış haberi yazmak için masaya oturmuşken, sadece Yalıkvak’ta herhangi bir restaurant açılışının haberini yapmak içimden gelmedi. Çünkü Zeytinlina, bir restaurant’tan biraz daha fazlasıydı.

Gözüme ilk çarpan noktaları paylaşayım önce.

Zeytinlina 2 dönümlük bir zeytinlik. Yapım aşamasında hiçbir zeytin ağacı kesilmemiş yada sökülmemiş. Arazi içinde bulunan bina restore edilerek işlevsel bir hale getirilirken, arazinin arka tarafı bostan haline getirilmiş ve sebze yetiştirilmeye başlanmış. Bir tavuk kümesi dikkat çekiyor. İçindeki tavuklar ve horoz açılış hediyesi olarak Saruhan ailesinin dostları tarafından getirilmiş. Tavukların yumurtaları müşterilere servis edilirken, yumurta dışındaki ürünlerin tamamı köylülerin ürettiği doğal ürünler. İkram edilen şaraplar bile Bodrumlu. Zeytinlina müşterilerine Bodrum sevdalısı Füsun ve Erhan Yürüt ile sevgili kızları Biyokimyager ve Fermantasyon konusunda yüksek lisans yapmış güzel kızları Duygu DenizYürüt’ün Bodrum Kızılağaç’ta yılların emeği ile üretikleri VinBodrum markalı şarapları sunuyor. Otlu börekleri, kabak çiçeği dolmasını, sarma dolmayı kim yapıyor dersiniz? İşte Bodrum’a özel bu ürünleri ise Mustafa Saruhan’ın annesi  kendi elleri ile yapıyor. Burası adından da anlaşılacağı üzere Saruhan’ın zeytin sevdasının bir ürünü. Doğal olarak burası da zeytin ve zeytinyağının öne çıktığı bir işletme olacak.

zeytinlina mustafa sarıhan yalıkavak (5)En önemli ve en dikkat çeken noktayı da sona bıraktım. Her ne kadar Yalıkavak eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan’ın adı öne çıkıyor olsa da, onu en zor dönemlerinde bile yalnız bırakmayan, yanında dimdik duran, evlatlarının annesi Hülya Saruhan hanımefendi işletiyor. Yani Zeytinlina’nın işletmesi bir kadının elinde. Evlatları Oğuzhan ve Mahmut ise büyük bir ciddiyet ile müşteriler için adeta hizmet yarışındalar.

Tohum Derneği, Zeytin Dostu Derneği ve üretici köylüler ile birlikte çeştli etkinlikler de düzenleyecekler bu restaurant’ta. Dedim ya burası bir restaurant’tan çok daha fazlası.

Unutmadan söyleyelim; hemen deniz kıyısında olan Zeytinlin’ya sabahtan başlayıp, gece yarısına kadar bütün gününüzü geçirebileceğiniz bir aile işletmesi.

zeytinlina mustafa sarıhan yalıkavak (6)Yalıkavak eski Belediye Başkanı ve Bodrum Belediyesi Meclis üyesi Mustafa Saruhan başkanlık döneminde gazeteciler ile hep iyi ilişkiler içinde olmuş, gazetecilerin eleştirilerini dikkate almış, eleştirilerimizden dolayı hiçbir zaman küsmemiş bir siyasetçiydi. Böyle bir aile işletmesi açınca da Yalıkavak Mahallesi, Plaj Caddesi’ndeki Zeytinlina Restoran’da Bodrum’da görev yapan gazetecilere kahvaltı da misafir etti. Zeytinlina’yı övünerek anlattı; “Burası bir zeytin bahçesiydi, zeytin bahçesinde de ancak zeytin ağırlıklı bir restoran olması gerekirdi. Zeytine olan sevdamız ve vefamızdan dolayı bizim düşüncemiz bu yönde. Zeytinlerimizi köylerimizden toplanmış, doğal, kostik görmemiş, çok işlem görmemiş zeytinler. Börekleri, çörekleri, ekmekleri, kendi mutfağımızda annemle ablamla birlikte imal ediyoruz. Bizim üretene de katkı vermek gibi bir misyonumuz da var. Bu düşüncelerle yola çıktık. Akşamları da Vinbodrum’un şaraplarını burada sunacağız, Bodrum Tohum Derneği ile işbirliği içinde olacağız, dernek üyeleri bazen arka bahçede bazen de restoranımızın önünde stantlarını açacaklar. Buradaki yaşayan vatandaşlar da doğal ürünler alabilecekler. Üretene destek olmak için kurulmuş bir işletmeyiz biz…” dedi.

Gazeteciler ile birlikte kahvaltıya katılan Zeytindostu Derneğinin Muğla il temsilcisi Eczacı Atilla Totoş’un da söyledikleri gerçekten çok etkileyiciydi; “İlk defa bir işlemeci bize gelip ‘bu yağ kaç para’ demeden, “Bu yağın kalitesi ne? “Bunun kalitesini nasıl anlayabiliriz? “Nasıl bundan emin olabiliriz? sorusunu soran çok değerli bir anlayış bu işletmede. Kusursuz zeytinyağını sizlere ulaştırma çabalarını ben biliyorum. Ama sadece zeytinyağı değil, kapı kapı gezip, en iyisi, en lezzetlisi, kimde diye bütün Muğla’yı taradıklarını da biliyorum. Ben bu çabalarından dolayı onları kutluyorum…”

zeytinlina mustafa sarıhan yalıkavak (8)Bodrum’un yerel değerlere sahip çıkan ve yerel kültürün devam etmesi için çaba harcayan işletmelere ihtiyacı var. O nedenle Zeytinlina çok değerli bir aile işletmesi.

Son olarak bir noktayı da özellikle paylaşmak istiyorum. Zeytinlina’ya tekerlekli sandalye ile gelen engelli bireyler hiç zorluk çekmeyecekler. Çünkü Mustafa Başkan ve Hülya hanımefendi işletmenin girişine engelli rampası koymayı da unutmamışlar.

Diliyorum uzun ömürlü bir işletme, kazançları da bereketli olsun…

Yorumlar

  1. Aysun Öztürk dedi ki:

    Biz de kahvaltı diye gittik, akşama kadar kaldık, çıkamadık, evimiz gibi bir işletme🥰 Herşey için çok teşekkürler ZEYTİNLİNA ,
    Önceki dönem Belediye Başkanının işletmeciymiş, helal olsun, herkes kendine yakışan hizmeti verir👏👏👏👏👏 2 yıllık Bodrumluyum, görüşmek dileğiyle Aysun Öztürk