Bodrum Gündem

“SADECE BUTİK BİR MARİNA YAPACAKLARMIŞ !!! “…

“SADECE BUTİK BİR MARİNA YAPACAKLARMIŞ !!! “…
BUTİK-BİR-MARİNA-YAPACAKLARMIŞ-MEĞERYalıkavak Tilkicik koyunda, Aksoy Holding tarafından yaklaşık iki yıldır yapımı devam eden  proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğinin 9’ucu maddesi gereğince halkı bilgilendirmek görüş ve önerilerini almak bir toplantı yapıldı.
Bodrum Gündem Haber 
Yalıkavak Mahallesi Tilkicik Koyunda yapımı devam eden “Epique Island” adlı süper lüks konut projesinde bulunan Marina projesi ile ilgili “ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile çevre sakinleri projeye karşı çıkma sebeplerini anlattı. Toplantıdan elde edilen görüş ve öneriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak.
Yalıkavak Mehmet Bayzit Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, ÇED raporunu hazırlayan kuruluş olan Nazka Mühendislik firmasının yetkilileri, bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ile bölgede ikamet eden çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya katılan bazı vatandaşlar, ellerinde, “Tilkicik koylarında marinaya hayır” yazılı dövizler açarak, projenin yapılmasına tepki gösterdi.
“154 yat Bağlama Kapasiteli Butik Bir Marina Yapılacak”…
Toplantının başında bir açıklama yapan Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi Sami Salim, vatandaşların toplantı süresince dilekçe yazıp verebileceklerini belirterek şunları dile getirdi:  “Bu dilekçeleri ben sizin adınıza götürüp kurumuma kayda alıyorum ve bu taleplerinizi bakanlığa iletiyorum. Daha sonra da bize ya da bakanlığımıza doğrudan dilekçe yazabilirsiniz. Dilekçeleriniz hemen incelenir, yani bu iş burada bitmiyor, anca başlıyor” dedi.
Daha sonra projenin ÇED başvurusunu hazırlayan Nazka Mühendislik firması adına konuşan Gökhan Öztürk, katılımcılara proje hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “154 yat bağlama kapasitesi ile bölgede “butik” olarak nitelendirilebilecek bir marina projesi olarak öne çıkmakta ve değer arz etmektedir. Proje, bölgedeki tekne trafiğinin düzenlenmesine katkısının yanı sıra, günübirlik teknelerden bölgede yerleşik kullanıcılara kadar geniş bir yelpazede hizmet verecektir. Gerekli izinler alındıktan sonra 18 ay içerisinde inşaat işlerinin bitirilmesi planlanmaktadır. Ancak Bodrum’da Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan 4 aylık yaz sezonunda inşaat faaliyetleri yürütülemediği için inşaat süresi fiili olarak 14 ayda tamamlanacaktır” dedi.  Gökhan Öztürk, tesisin çevreye zarar vermeyen modern bir yer olacağını belirtti. Tilkicik Koyları Girişimi üyesi Murat Kaynar da, bölgede yaşayanlar olarak projeyi istemediklerini anlattı. Kıyıların halka ait olduğunu ifade eden Kaynar, “Bu alanların elimizden alınmasını ve kirletilmesini istemiyoruz. Sadece hukuksal olarak değil, bilimsel olarak da kabul edilemez marina projesiyle ilgili başlatılan ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
BUTİK MARİNA“Bu Koyda Marina Yapılması Çevresel Bir Katliamdır”…
Bölgede faaliyet gösteren bir turizm tesisinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Ergüder Tırnova adlı vatandaş ise, turizm sezonuyla birlikte inşaat yasağının başlamasına rağmen çalışmaların sürdüğünü belirterek itirazını şu sözlerle dile getirdi:  “Şu anda inşaat devam ediyor. Geçen akşam yurt dışından gelen 40 üyemiz rahatsız oldu, aşağı götürmek zorunda kaldım. Bu bir dayatmadır. Bu marina yapıldığı zaman karşı kıyıyla burası birleşecek. Aşağıdaki bölümler göl olacak. Burası marina olmaz” dedi.
Bölgede yaşamını sürdüren bir başka vatandaş ise “2007 yılında Ege Üniversitesi’nin bu koyda bir marina yapılmasının bir çevre katliamı olacağına dair bir raporu var. Bunun gerekçesi olarak da bu koyda denize oksijen sağlayan poseidon çayırları denilen denizaltı bitki örtüsünün olması. Poseidon çayırları Türkiye’de koruma altındadır. Raporun bir örneği de elimizde mevcut. Kuzeydeki akıntı kesildiği takdirde denizaltı yaşamı ve poseideon çayırlarının yaşayamaz hale geleceği konusunda Ege Üniversitesi’nin raporu. Bu koyun önünü kapatarak burayı bir foseptik haline getirmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
Bir başka Yalıkavak sakini ise marina yapılması halinde Tilkicik Koyu’nun Bitez koyu gibi bir bataklık haline döneceğini ve içinde kurtların yüzeceğini savunarak, marina projesinin ise asıl projedeki sıkıntılar üzerindeki dikkatin dağıtılması için gündeme getirildiğini iddia ederek şunları dile getirdi:  “Burada hiçbir türlü su döngüsü olma ihtimali yok. Denizlerin temizlenme sistemi üstten dalga gelir, aşağıya doğru geri gider. Siz üstten gelen dalgayı keserseniz alttaki pisliği nasıl çıkartacaksınız? Bence bu inşaatlarda yapılanları saklamak için yapılmış bir proje. Hepimizin marinayı düşünmesini istiyorlar, inşaatlardaki gerçeği saklamak istiyorlar. Kaya mezarlarında olduğu gibi.”
Yaklaşık üç saat süren ve bölge halkının görüşlerini sunduğu değerlendirme toplantısında, projeye karşı çıkan vatandaşlar ile yetkililer arasında zaman zaman sözlü tartışmalar da yaşandı.   Toplantıdan çıkarılan görüş ve öneriler ise bakanlık tarafından kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak. Bazı kurumlardan alınacak görüşler ve incelemeler de değerlendirilerek proje için ÇED olumlu veya olumsuz raporu verilecek.
Öte yandan marina için gerekli izinlerin alınması halinde, bölgeye kara alanı düzenlenmesi, kıyı alanı düzenlemesi ve rıhtım inşaatı, dalga kıran ve yüzen iskelelerin yapımı ve peyzaj düzenlemesi yapımı gibi çalışmaların yapılacağı öğrenildi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.