Bodrum Gündem

2 TEMMUZ KORDUR, KORDAN DOĞAR İNSAN…

bodrum-2-temmuz-anma-etkinliği-1Bodrum Alevi Bektaşi Derneği tarafından Belediye Meydanında Sivas’ta ki Madımak Otelinde 2 Temmuz 1993’te yakılan canlar için anma töreni düzenlendi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri sırasında gericiler tarafından Madımak Otelinde yakılan 35 can için Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından yapılan etkinliğe başta Bodrum’da yaşayan Alevi vatandaşlar olmak üzere CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, CHP Muğla İl Gençlik Kolları Başkanı Tufan Erkan Yakar, CHP’li belediye meclis üyelerinden Cafer Doğan, ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı ile üyeler, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği  sözcüsü Figan Erozan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

madımak anması 2 temmuz 2017 (38)Dernek adına basın açıklamasını derneğin gençlik kolları üyelerinden Mehmet Can Kösedağı ve Melisa Temiz birlikte okudular.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi “ Geçen bu 24 yıl boyunca yüreğimize düşen acı hiç dinmemiş; maalesef bu acıyı dindirmek için gerekenler de yapılmamıştır. Sadece Alevilere karşı değil, insanlığa karşı işlenmiş olan bu insanlık suçu unutturulmaya çalışılmış, arkasındaki zihniyet gerektiği gibi sorgulanmamış, ortaya çıkan katillerin bir kısmı bulunmamış, bulunan katillerle ilgili açılan davalar da zaman aşımına uğratılmıştır.” denildi.

Yapılan açıklamada ayrıca dünya ölçeğinde yükselen muhafazakarlığın, ırkçılığın ve faşizmin kaygı verici boyutta büyüdüğüne de dikkat çekilirken FETÖ terörö örgütünün gerçekleştirmiş olduğu hain darbe girişimi de lanetlendi. FETÖ terör örgütü ile ilgili şunlar söylendi “Bir örgütlenmenin devleti bu derece sarmasına nasıl müsamaha gösterilmiştir anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu tarz bir örgütlenme devlet yapısı içerisinden temizlenmelidir. Ancak bu temizleme de hukuk kuralları içerisinde yapılmalıdır.Ayrıca ülke genelinde devam etmekte olan OHAL durumunun da bir an evvel sonlandırılması talep edildi.  OHAL dönemi içerisinde ciddi oranda hukuk dışı uygulamalarla karşılaşıldığı ve bu durumun da sürdüğü belirtildi.  Açıklama şu ifadelerle devam etti “OHAL uygulaması insanlar üzerinde 12 Eylül dönemindekine benzer bir korku ortamı yaratmıştır. İnsanlar her an gözaltına alınabilirim, haksız yere yıllarca cezaevlerinde yatabilirim, işimden-aşımdan olabilirim kaygısı yaşamaktadırlar. Bu hukuksuz uygulamalara direnen 116 gündür açlık grevinde olan Nuriye ve Semih’e yapılan haksızlığa hukuksuzluğa isyan ediyoruz. “

madımak anması 2 temmuz 2017 (66)Adalet Yürüyüşünün, adalete, hak ve hukuka dikkat çekmesi açısından önemsendiği dile getirilirken “ Bu topraklarda huzur ve barış içerisinde yaşamanın yolu evrensel değerlere ve insan haklarına dayalı demokratik laik hukuk sistemidir” denildi.

 Yapılan basın açıklamasının ardından Madımak’ta katledilen 33 canın isimleri tek tek söylenerek her biri adına yakılan mumlar etrafında eller kalplerde saygı duruşunda beklendi.

Daha sonra dernek üyelerinden İlhan Özçelik’in sazı eşliğinde seslendirdiği gülbenklerde yaşları 10 ile 13 arasında değişen 5 kız, 5 erkek çocuktan oluşan İrmene Köyü  Semah Gurubu semah döndü.

Dernek üyesi Hıdır Çam yaşanan vahim olayı lanetlerken olayın bir numaralı suçlusunun 18 yıl boyunca yakalanmamasını eleştirerek Dönen Döndün Ben Dönmezem yolumdan isimli şiiri okudu.

Madımak anma etkinliği Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği üyesi İlhan Özçelik ile eşi Fatoş Özçelik ile Mehmet Can Kösedağ’ın seslendirdiği türkülerle sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.