Bodrum Gündem

GÜLSİN ONAY RESİTALİ DİBEKLİHAN’DA….

GÜLSİN ONAY RESİTALİ DİBEKLİHAN’DA….

gülsin-onay-adnan-saygun-anısına-dibeklihan-köy-enstitüsü-günleri-resitali

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde 1 Temmuz’da başlayıp, 14 Temmuz’a kadar sürecek olan “Köy Enstitüleri Günleri” kapsamında, Köy Enstitüleri Marşının Bestecisi Ahmet Adnan Saygun anısına, muhteşem bir konser düzenleniyor. Konseri; ünü 5 kıtada 56 ülkeye yayılmış olan ve Ahmet Adnan Saygun’un öğrencisi Piyanist Gülsin Onay verecek…

Bodrum Gündem Haber/FB

Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı kabul edilmekte olan Gülsin Onay, Köy Enstitüleri Marşının Bestecisi Ahmet Adnan Saygun anısına, bir resital verecek. 5 Temmuz Çarşamba Saat: 21:30’da Orhan Kemal Meydanında gerçekleşecek olan konserden elde edilen gelir ise; 2004 yılından bu yana büyük bir emek ve fedakârlıklar ile devam eden ve klasik müzik dünyasında 13 yıl içinde önemli bir yere gelerek, dünya müzik otoritelerinin yakından tanıdığı ve müzisyenlerce rağbet gören bir festival olma özelliğiyle ülkemizi ve Bodrum’u tüm dünyada tanıtma misyonunu sürdürmekte olan “Gümüşlük Klasik Müzik Festivali” yararına kullanılacak.dibeklihan gülsin onay konseri afiş

GulsinOnay-bodrum-gündemGÜLSİN ONAY KİMDİR?

Ünü 5 kıtada 56 ülkeye yayılmıştır ve Venezüella‘dan Japonya‘ya kadar her yerde konser vermiştir. Gülsin Onay, 12 Eylül 1954 tarihinde İstanbul’da Erenköy’de bir köşkte doğmuştur. Alman bir baba ile Türk bir annenin kızıdır. Anne Gülen Erim piyanist, baba Joachim Reusch ise kemancıdır. Annesi Almanya‘da konservatuar eğitimi sırasında tanıştığı eşiyle evlenebilmek için müzik kariyerini bırakan ve Türk uyruğuna geçen Joachim Resuch, Türkiye’de ticaretle uğraşmakta idi. Müzisyen bir aileden gelen Gülsin Onay’ın ilk piyano hocası annesidir. İlk konserini altı yaşında TRT İstanbul Radyosu’nda verdi. İki yıl Mithat Fenmen ve Ahmet Adnan Saygun tarafından Ankara‘da özel eğitim verilerek 12 yaşında Ulvi Cemal Erkin vasıtasıyla harika çocuklardan biri olarak, yasayla Paris Konservatuarı’na gönderildi. Ailecek Paris’e yerleştiler. On altı yaşında konservatuarını piyano ve oda müziği dallarında birincilikle bitirdi.

Avrupa’da ilk konserini 18 yaşında verdi. Paris yıllarında amatör olarak tiyatro ile de ilgilendi. Konservatuar öğrenimini tamamladıktan sonra bir kaç yıl Almanya‘da Hannover Yüksek Müzik Okulu’nda Bernard Ebert ile çalışarak repertuarını ve üslubunu zenginleştirdi.

8 yıl Fransa‘da, 10 yıl Almanya‘da, 10 yıl İngiltere‘de yaşadığı için dolayısıyla üç dili de ana dili gibi aksansız konuşmaktadır.

AHMET ADNAN SAYGUN HOCASIDIR…

Gülsin Onay, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği Ahmet Adnan Saygun eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirmiştir. Sanatçı, kendisine adanmış olan Saygun’un 2. Piyano Konçertosu ile Stuppner ve Tabakov’un konçertolarının dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi. Saygun’un yanı sıra Hubert Stuppner 2. Piyano Konçertosunu, Jean-Louis Petit Gemmes ve Muhittin Dürrüoğlu-Demiriz Bosphorus isimli piyano eserlerini Gülsin Onay’a ithaf etmişlerdir. Ünlü virtüöz Marc-Andre Hamelin Gülsin Onay için Prelude ve Denis Dufour ise Avalanche’ı bestelemiştir.

Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan piyanist Gülsin Onay, Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Sanatçı Berlin, Varşova Sonbaharı, Granada, Würzburg Mozart Festivali, Newport, Schleswig-Holstein, İstanbul gibi dünyanın önemli müzik festivallerinin de eleştirmenlerce beğenilen, aranan bir ismidir.

Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Frederic Chopin icracısı kabul edilmektedir. Polonya Hükümeti Gülsin Onay’ı Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile 1988 yılında da Boğaziçi ve 2007 yılında Hacettepe Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile onurlandırılmıştır.

BODRUM SEVDALISI…

Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinin de Sanat Danışmanlığını yapmaktadır. Gülsin Onay ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi‘nin de Sürekli Sanatçısıdır. Yurtiçi ve dışında pek çok yardım konseri veren Gülsin Onay, 2003 yılında UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından “İyi Niyet Elçisi” seçilmiştir. Sanatçıya ayrıca Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası ve Donizetti 2011 Klasik Müzik Ödülleri Yılın Piyanisti ödülü, 42. İstanbul Müzik Festivali’nin 2014 “Onur Ödülü” Gülsin Onay’a verilmiştir.

OĞLU DA BAŞKEMANCI…

İlk evliliğini 19 yaşındayken 1973 yılında Paris’teyken Paris’te yaşayan piyanist Türk Ersin Onay (d.1949) ile yaptı. 10 yıl sonra 1983 yılında boşandılar. Erkin Onay (d.1977) adında bir oğlu oldu. Oğlu Erkin Onay (d.1977) ise Ankara Devlet Opera ve Balesi Başkemancısıdır.

İkinci evliliğini matematikçi bir Alman ile 1989 yılında yaptı. 1999 yılında da boşandı.

Daha önce iki kere evlenen Gülsin Onay şimdi Cambridge Üniversitesi Cebir ve Sayı Teorisi Profesörü Tony Scholl ile evlidir.

İstanbul’da evi var, Ankara’da var, Bodrum’da var ama esas evi, Amerika’lı eşi Tony Scholl ile birlikte yaşadığı Cambridge’de. Gülsin Onay’ın 20’yi aşkın albüm kaydı vardır.

ÖDÜLLERİ:
1987- T.C. Kültür Bakanlığı – Devlet Sanatçısı
1988 – Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktorası
2003 – UNICEF Türkiye Milli Komitesi İyi Niyet Elçisi
2007 – Hacettepe Üniversitesi Fahri Doktorası
2007 – Polonya Üstün Hizmet Nişanı
2007 – Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası
2014 – 42. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü

gumusluk-klasik-muzik-festivaliGÜMÜŞLÜK FESTİVALİ HAKKINDA…

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, ilk defa 2004 yılında Bodrum’un tarihi değerleriyle öne çıkan şirin balıkçı kasabası Gümüşlük’te düzenlendi ve o günden beri de her yıl yazın en güzel akşamlarında klasik müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.

2004 yılında Piyanist Eren Levendoğlu, Piyanist Gülsin Onay ve Mesut Pekergin’in önderliğinde, küçük çapta bir piyano festivali olarak, tarihi mekân Eklisia’da başlayan serüven, bir sonraki yıl uluslararası müzik festivali sıfatıyla yoluna devam etti.

antik taş ocağı_gülsin-onayHer yıl yaz mevsiminde 1,5 ila 2,5 aylık bir dönemi kapsayan festival, yurdumuz ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen, birbirinden değerli müzisyenleri çatısı altında konuk ediyor. Dünyanın ve Türkiye’nin en uzun soluklu ve kapsamlı festivalleri arasında yer alan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, her yıl 30 civarında konser ve gösteriyle bugüne kadar 300 civarında etkinliğe ev sahipliği yaptı. 400 yıllık bir tarihe sahip Ortodoks şapeli Eklisia’da gerçekleştirilen konserleri her yıl 10 – 15 bin civarında konuk izleme olanağı buldu. 10. yılda artan talepleri karşılamak ve daha çok izleyiciyle buluşmak amacıyla Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausolleion Anıt Mezarı’nın yapımında kullanılan taşların çıkarıldığı, yine Gümüşlük beldesi sınırları içersinde yer alan ve bin kişinin aynı anda izleyici olarak katılımına imkân sağlayan, “Antik Taş Ocağı”nda gerçekleştirildi. 10. yıl yeniliklere ve sıçramalara sahne oldu. Önceleri Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde gerçekleşen festival, daha spesifik ve daha müzik odaklı bir yapıyı benimsediği için Bodrum Klasik Müzik Derneği çatısı altında düzenlenmeye başladı.

gümüşlük festivali2006 yılında festivalin bir eğitim kurumu olarak hayata geçen Eklisia Summer Music Academy (ESMA), 2013 yılı itibarıyla Gümüşlük Müzik Akademisi (GMA) adını aldı. GMA’da düzenlenen ustalık sınıflarında bugüne kadar usta müzisyenlerle, genç yetenekler bir araya geldi. Festival boyunca konserlere gelen müzisyenler, organizasyon kapsamında masterclasslar açarak, genç müzisyenlere ustalık dersleri verdi. Dünyanın dört bir yanından Gümüşlük’e gelen virtüözlerden ders alma fırsatını yakalayan genç müzisyenler için bu, hem unutulmaz bir tecrübe oldu hem de kursların ardından genç müzisyenler birer konser verdi. Festival kapsamında bugüne kadar 350 civarında genç müzisyen dünyaca meşhur virtüözlerin masterclasslarına katılarak piyano, keman, viyolonsel, flüt, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dallarında sertifika sahibi oldu. Açıldığı yıldan bu yana ESMA/GMA’ya katılan 9 öğrenci yurtdışında tam zamanlı eğitim görüyor.

2012’de Türkiye’de ilk defa Cumhuriyet tarihimizin en önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun için bir Piyano Yarışması düzenlendi. Festival kapsamında gerçekleştirilen bu yarışmada, geçtiğimiz iki yılda birbirinden yetenekli 30’a yakın genç piyanist, Ahmed Adnan Saygun’un adını yaşatmak için tüm hünerlerini sergiledi. Yarışmayı kazansalar da kazanmasalar da bu deneyim kariyerleri için önemli bir dönüm noktası oldu.

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, klasik müzik dünyasında 10 yıl içinde önemli bir yere gelerek, dünya müzik otoritelerinin yakından tanıdığı ve müzisyenlerce rağbet gören bir festival olma özelliğiyle ülkemizi, tüm dünyada tanıtma misyonunu sürdürmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.