Bodrum Gündem

DEPREMİN ARTÇILARI 3 HAFTA SÜREBİLİR…

DEPREMİN ARTÇILARI 3 HAFTA SÜREBİLİR…

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan,İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bodrum’da yaşanan depremin artçılarının 3 hafta boyunca devam edebileceğini ve bu artçıların büyüklüklerinin 5.2 şiddetine varabileceğini açıkladı.

Bodrum Gündem Haber

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bodrum’da yaşanan depremle ilgili yaptığı açıklamada yaşanan depremin 3 ile 4 atom bombası gücünde olduğunu belirtti.

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın Bodrum-İstanköy depremine dair değerlendirmeleri şu şekilde;

Türkiye’nin birinci önemde gezginci yerlerinden biri olan güney-batı ucu, Bodrum-İstankoy, Egenin en etkin deprem kuşağı olan Güney Ege yayı ile Gökova kırıklarının kesim yerlerindedir. İlk belirlemelere göre deprem M=6,3 büyüklüğünde, 21 Temmuz 2017, 01.31’de, çapraz atımlı Gökova Kırığı üzerinde olmuştur.  Deprem yaklaşık 3  ile 4 atom bombası gücündedir. Yıkım gücü ise I=5 dolayında olmuştur.

İlk belirlemelere göre deprem 5 ile 7 km derinde olması, kısacası sığ olması nedeniyle Ege Bölgesinin güçlü olarak sarsılmasına neden olmuştur.

Bu bölgeyi gerek baskılar; Güney Ege Dalma Batma Kuşağı (Hellenic Arc) ile Gökova Kırığında biriken gerginliklerdir. Türkiye’nin en derin depremlerinin oluştuğu bu yay dalma – batma kuşağıdır. Bu kuşağın güneyindeki Afrika kabuğu 10 milyon yıldır, yılda 3 santimlik tezlikle, Ege denizi ile Batı Anadolu altına dalmaktadır. Deprem bilgilerine göre dalma uzunluğu 700 km ye varmış olup yukarıdaki izdüşümü üzerinde Bursa ile Balıkesir altına dek uzanmaktadır. Bu bölgede düz ile düşüntü , ayrıca çapraz kırıklar baskındır.

Depremin süresi 16 saniyedir.

Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Ardçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5,2’ye dek varabilir.

Bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremler;Finike 1926  M=6,9, Muğla 1941 M=6,0, Muğla 1941 M=5,7, Fethiye M=1957  7,1,Köyceğiz 1956  M=5,7, Marmaris 1961 M=6,5,Fethiye M=1969  M=6,2.,Gökova(Bodrum) 2004 M=5,5, 5,4, 5,0

Bu bölgede daha büyük bir deprem beklemiyorum. Bodrum bölgesi yer yapısı olarak sağlamdır. Yapı güvenliği de yüksektir. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için büyüklüğünün en az M=6,6 olması beklenir.

Bu depremle birlikte süpürtü (tsunami) olması beklenmez. Betonarme, sağlam yapılarda yaşamı sürdürmenin bir çekincesi olmadığı kanısındayım.

Tüm bölge yerleşikleri ile gezginlerin kaçışmasına gerek yoktur. Daha yıkıcı bir deprem olma olasılığı yok denecek düzeyde azdır.

Yorumlar

  1. Barkin dedi ki:

    Neden 3hafta süre bilir aciklarmısiniz