Bodrum Gündem

BU BİR MEYDAN OKUMADIR! KABUL EDİLEMEZ…

BU BİR MEYDAN OKUMADIR! KABUL EDİLEMEZ…

çydd_müftülere_nikah_yetkisi_tepki

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada “Müftülüklere Nikâh Yetkisi, Medeni Kanun’a ve Laikliğe Meydan Okumadır; Kabul Edilemez! denildi. 

Bodrum Gündem Haber

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 22. maddesindeki “Evlendirme yetkisi bulunan görevliler” arasına il ve ilçe müftüleri de eklenecek. Bu maddenin gerekçesinde, “Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmektedir…” deniliyor. Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 50 TL para cezası öngören madde ise yürürlükten kaldırılıyor. Bu madde TBMM Genel kurulunda görüşülerek kabul edilmesinin ardından bir çok STK gibi ÇYDD’de tepkilerini sert bir şekilde dile getirdi.

ÇYDD tarafından yapılan yazılı açıklamada;  “İçişleri Bakanlığınca Müftülüklere evlendirme memurluğu yetkisi veren Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda Değişiklik tasarısı Türk Medeni Kanunu’nun laik ruhuna, Anayasa’nın 174. maddesine aykırıdır…” ifadesi yer alırken, Evlenmenin dini makamlarca yapılması Medeni Kanun’un ve evlenmenin laik niteliğiyle bağdaşmaz. Medeni Kanun’un en çarpıcı özelliği olan aile hukuku ve kadın hakları devrimine aykırı olan tasarı, evlenmenin şekli ve evlenmeye ehliyet açısından büyük yara alıyor. Evlenmenin resmi evlendirme memurunca yapılması, Anayasa’nın 174. maddesi 4. bendine göre Türkiye Cumhuriyetinin laiklik niteliğini koruma amacını güden devrim kanunlarından biri olarak kabul edilmiştir…” deniliyor.

ÇYDD tarafından yapılan yazılı açıklamanın devamında ise Medeni Kanun’a ve laikliğe meydan okuma anlamına gelir, kabul edilemez…” denilerek şu ifadeler yer veriliyor; “İmamlar, dini konularda bilgi ve donanıma sahiptir. Medeni Hukuk’a uygun evlenmenin şartları olan, örneğin ayırt etme gücü, tek eşlilik, yaş sınırı, yakın hısımlık vb. teknik ve hayati şartlar müftüler ve imamlar tarafından hakkıyla değerlendirilemez. Ehliyet şartları yerine getirilmeden yapılan bu evlendirme miras ve nesep (soydanlık) hukukuyla ilgili sorunlar ortaya çıkarır, evlilik geçersiz ya da iptal edilebilir bir evlenme olur. Din adamlarına böyle bir yetki verilmesi Medeni Kanun’a ve laikliğe meydan okuma anlamına gelir, kabul edilemez…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.