Bodrum Gündem

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNDEN DEPREMLER İLE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR…

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNDEN DEPREMLER İLE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR…

imo-17-ağustos-2017-deprem-açıklamaTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilciliğinde 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümü nedeni ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Muğla İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit  “Deprem bir doğa olayıdır, afeti ise çoğu zaman insanlar yaratır! Bu nedenle “kader”  değildir…” dedi.  

Bodrum Gündem Haber/FB

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilciliğinde 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümü nedeni ile düzenlenen basın açıklamasının başında Ülke tarihinin en büyük ve sonuçları itibariyle en acı depremlerinden biri olan Marmara Depreminin üzerinden 18 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli Doğu Marmara depremi binlerce insanımızın ölümüne ve yaralanmasına, milyarlarca liralık ekonomik kayıp ortaya çıkardı…” ifadeleri yer aldı.

Basın açıklamasına TMMOB İMO, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilcisi İnşaat Mühendisi İlhan Özyiğit, İnşaat Mühendisleri Nilgün Cangır, Şenol Altuntaş, Metin Soylu, Mahmut Deniz, Makine Mühendisleri İlmi Cumhur Geçin, Hüseyin Cahit Cengiz ve Mimarlar Odası Muğla Şubesi Bodrum Temsilcisi Mimar Cevat Kalfa katıldı.

ÜLKEMİZ TOPRAKLARIMIZIN %92’SİNİN DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA

TMMOB İMO, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit  Bu yıl da, 17 Ağustos Depremi’nin yıldönümü nedeniyle bir kez daha depremi hatırlayacağız. Topraklarımızın büyük bir kısmının deprem tehlikesi altında bulunduğunu kısa bir süre sonra unutacağız. Oysa uzunca bir süredir Çanakkale, Manisa, Adıyaman ve İzmir ilimiz, son olarak da Muğla ilimiz ve ilçeleri depremden nasibini aldı. 6.6 büyüklüğünde olan deprem aynı zamanda bir tsunamiye de neden oldu. Bodrum ve Datça’da yapılar hasar gördü. Deniz kıyısında bulunan tekne ve otomobiller üst üste yığılarak çalışamaz hale geldi. Can kaybı olmasa da panik ve korku ile koşuşan ve pencerelerden atlayarak yaralanan insanlar oldu…” dedi.

Ülkemiz topraklarımızın %92’sinin deprem tehlikesi altında; % 66’sının ise birinci ve ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer almakta olduğunun bilgisini paylaşan Özyiğit,  ülke nüfusumuzun yüzde 70’inin deprem tehlikesi altında bulunduğuna dikkat çekti.

imo-17-ağustos-2017-deprem-açıklama (3)MESLEK ODALARINI GÜÇSÜZLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR…

TMMOB İMO, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilcisi İnşaat Mühendisi İlhan Özyiğit “Meslek Odalarının toplumsal yaşamda büyük bir öneme sahip olmaları göz ardı edilemez. Mesleki alanımıza ilişkin mevzuatta kabul edilemez köklü değişikliler yapılmıştır. Meslek Odaları; üyelerinin denetlenmesini, sicillerinin tutulmasını, mesleki faaliyetlerini kayıt altına alarak etik ve ahlaka uygun bir hizmet yapmalarını sağlamak çabası içindedir. Oysa meslek Odası ile üyeler arasındaki bağın koparılması hizmet kalitesini oldukça düşürmüştür.

İlgili bakanlık özerk bir yapıya sahip olan Meslek Odaları üzerinde mali ve idari denetim kurarak vesayet ilişkisini hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bu değişiklikler Meslek Odalarını güçsüzleştirecek, Oda-üye ilişkisini zayıflayacaktır. Mevzuat değişikliklerinin yapı üretim sürecini denetimsizliğe ve bilgisizliğe mahkûm edecek hükümler içermesi, yapı üretim sürecini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu durum ülkemize ve halkımıza oldukça pahalıya mal olmaktadır…” dedi.

YAPILARIMIZIN ÖNEMLİ BİR KISMI KAÇAK ÜRETİM…

“Ülkemiz toprakları büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunuyor…” diyerek açıklamalarına devam eden İlhan Özyiğit bilgi ve beceriye dayalı yöneticilerin yerini şirket ve cemaat ilişkilerinin aldığını iddia ederek oldukça dikkat çeken ve tartışma yaratacak şu sözleri söyledi; “Nerede ise her gün ülkemizin bir yerinde bir deprem yaşıyoruz. Yapılarımızın önemli bir kısmı kaçak ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. 17 Ağustos Depremi yapılarımızın %25’ini oturulamaz duruma getirmiştir. Orta ölçekli depremler de bile yapılarımız hasar görüyor can kayıpları oluyor. Bilimin tekniğin ve mühendisliğin gerekleri yapılmıyor. Deprem yönetmelikleri uygulanmıyor, yapı denetim mekanizması işlemiyor. Her yıl çok sayıda mühendislik diploması verilmesine rağmen kaliteli bir eğitim yapılmıyor. Oldukça fazla yüksek yapı yapılmasına rağmen bu yapılarla ilgili bir yönetmeliğimiz bile yok. Profesyonel mühendislik yaşamının düzenleyicisi olması gereken meslek Odalarının yetkileri giderek budanıyor. Ticari kaygı, teknik kaygının önüne geçiyor. Bilgi ve beceriye dayalı yöneticilerin yerini şirket ve cemaat ilişkileri alıyor, liyakat yok sayılıyor. Üniversite, meslek odası ve endüstri arasında olması gereken işbirlikleri önemsenmiyor…”

imo-17-ağustos-2017-deprem-açıklama (2)KİŞİ ve GRUP ÇIKARLARINA DAYALI BİR YAPILAŞMA VAR…

Açıklamasında “Bilimin, tekniğin ve insan yaşamının dikkate alındığı bir kentleşme ve yapılaşma yerine, kişi ve grup çıkarlarına dayalı bir yapılaşma anlayışı kentlerimizi yaşanmaz bir hale getiriyor…” ifadelerine yer veren Özyiğit;  “Ormanlar, ağaçlar, yeşil alanlar, su havzaları, park ve bahçeler yok edilerek kentlerde boş alan bırakılmıyor. Kentlerimiz, küresel iklim değişikliklerinin etkisi altına sokularak afetlere açık hale getiriliyor. Güvenli yapı ve yaşanabilir bir çevrenin yaratılması önceliklerimiz arasında yer almıyor. Afet, bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Doğanın kendi kuralları her zaman işleyecektir. Önemli olan yaşanacak olayları afete dönüştürmeyecek yapıların üretilmesi ve sağlıklı bir çevrenin yaratılmasıdır…” dedi.

TMMOB İMO, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit açıklamasını şu sözler ile tamamladı; Biz İnşaat Mühendisleri Odasının ve Odaya bağlı şubelerin yöneticileri olarak geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istiyor ve bu isteğimizin her zaman arkasında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Çünkü toplumsal duyarlılığımız, yaşamın kutsallığına olan inancımız, bilimsel ve mesleki gerçeklikler bunu gerektiriyor. Bunlar yapılmadığı takdirde sürekli olarak acı çekmeye devam edeceğiz…”

YETKİLİ KURUMLARIN DIŞINDAKİ SÖYLEMLERE KULAK ASMAYIN…

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özyiğit sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaların büyük bir kısmının bilgi kirliliği yarattığını, yetkili olmayan hiçbir kurum, kuruluş veya kişilerin yorumlarından dolayı endişe duymamalarını kaydetti. Özyiğit “Yetkili kurumlardan yapılan bilimsel açıklamalar ışığında söylüyorum; Bodrum şu anda Türkiye’nin en güvenli yerlerinden birisidir. Çünkü 6,6 şiddetli deprem ile büyük bir enerji boşalması olmuştur. Bu durumda bölgemizde artık 5’in üzerinde bir deprem beklenmiyor. Şu ana kadar devam eden sarsıntılar ise 2 ay boyunca devam edecek. Bu sarsıntılarda anormal bir durum yoktur…” dedi.

imo-17-ağustos-2017-deprem-açıklama (1)DEPREMDE ZARAR GÖREN YERLER, GENELDE KAÇAK BÖLÜMLER…

Sürekli sarsıntılar sonucu binalarda bir metal yorgunluğu olabileceğini de kaydeden Özyiğit, binaların sağlamlığı ile ilgili kuşku duyan Bodrumluların TMMOB İMO, Muğla Şubesi, Bodrum Temsilciliğine başvurmalarını istedi. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra binanın durumu ile ilgili net bilgiyi kendilerine sunacaklarını söyledi. Bodrum genelinde büyük bir yıkımın meydana gelmediğini söyleyen Özyiğit, hasar gören veya yıkılan yerlerin genelde kaçak olarak binalara yapılmış eklerde olduğunu da sözlerine ekledi.

imo-17-ağustos-2017-deprem-açıklama-(4)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.