Bodrum Gündem

SAĞLIK TURİZMİ/Dr.Kerim Cangır BG yazıları…

SAĞLIK TURİZMİ/Dr.Kerim Cangır BG yazıları…

kerim-cangır-bodrum-gündem-yazıları

Sağlık Turizmi tedavi amacıyla başka bölgeye yapılan seyahatler olarak tanımlanabilir. Özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon gereksinimi olan hasta potansiyelinin kullanılarak, sağlık kuruluşlarının büyümesine olanak sağlayan bir önemli bir alternatif turizm türüdür. Sağlık Turizmi temel olarak hastaların tedavileri ve onlarla beraber hasta ailelerinin de rahatlığını sağlamayı hedefler. Gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin pahalı olması, yaşlı nüfusun artan sağlık ihtiyaçları ve sağlık giderlerinin payı sosyal güvenlik kurumlarını zorlamaktadır. Bu sıkıntıları aşmak için gelişmiş ülkelerdeki sosyal güvenlik kurumları ve özel sigorta şirketleri kaliteli hizmet sunan ülkelerle paket anlaşmalar yaparak büyük oranda maliyetlerini düşürmeyi öngörüyorlar. Bu açıdan bizim ülkemiz bu konuda Avrupa ülkeleri için iyi bir seçeneklerden birisi olarak görülüyor.

Son yıllarda Türkiye, gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleri ile rekabet edecek düzeydedir. Özellikle 1990’lı yıllar sonrasında ülkemizde kamu sağlık hizmetleri ile birlikte özel sağlık kuruluşları da ciddi yatırım yaptılar. Bu gelişmeler sonucunda Türkiye sağlık sektörü, Avrupa standartları ile yarışabilecek düzeyde ve en önemlisi ekonomik bir seçenek olarak kabul ediliyor. Ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücümüz de ülkemizi sağlık turizminde avantajlı hale getirmektedir.

Sağlık Turizmini; Medikal, İleri Yaş ve Engelli, Termal, SPA ve Wellnelss olarak çeşitlendirebiliriz.

Medikal Turizm; genel tıbbı hizmetleri, kanser tedavileri, estetik girişimler, diş tedavileri ve diş protezlerini kapsar. İnsanlar bu hizmetleri almak için başka bir ülkeye giderler. Siyasi durum, güvenlik sorunu ve komşularımızdaki iç savaşlar, Türkiye’nin bu konuda büyük ataklar yapmasını engelliyor. Ülkemizin demokratik yapısının düzelmesi sonucunda, her konuda olacağı gibi sağlık turizminde de, büyük atılımlar yapabileceği kanısındayım.

İleri yaş ve engelli turizmi; Daha çok fizik tedavi ve fizyoterapi hizmetleri öne çıkar. Fizik tedavi hizmetleri uzun süreli ve süreklilik gerektirir. Bu yüzden bu konudaki gelişmeler sağlık turizmimize çok büyük katkı koyabilir.

SPA ve Welless; Latincede Selus Per Aqua” yani “Sudan Gelen Sağlık” veya “Su ile Gelen Sağlık” anlamına gelmektedir. Romalılardan bugüne uygulanan su terapilerine verilen isimdir. Her türlü su ve çamur uygulaması SPA kapsamına girer. Wellness ise fiziksel ve psikolojik esenliği geliştirmeyi ve sürdürmeyi kapsar.

Termal turizm; termo mineral su banyosu, soluma, içme, çamur banyosu gibi etkinliklerin yanında fizik tedavi, iklim kürü, egzersiz, rehabilitasyon, diyet ve psiko terapi gibi tedavi türlerinin birleştirmesi ile oluşan bir tedavi çeşididir. İlaveten termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm bu çerçevede değerlendirilir.

Bölgemizde kaplıca ve ılıcalar “Girme” olarak adlandırılır. Bodrumumuzda termal kaynaklar açısından zengindir. 70’li ve 80’li yıllarda Karaadada ki ılıcamız turizmimize hizmet verirken, günümüzde maalesef atıl durumdadır. Gelecekte ne olacağı da muamma durumundadır. Özellikle Karaada’daki ılıcamızın alternatif sağlık turizmi açısından çok değerli bir yer olduğunu düşünüyorum…

Sağlıkla Kalın,

Sevgi ve saygılarımla…

Dr.Kerim Cangır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.