Bodrum Gündem

BODRUM’DA SARNIÇLAR İÇİN KORUMA ATÖLYESİ

bodrumda su sarnıçları koruma altına alınıyor (1)Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Atölye Muğla Bir, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEB birimi işbirliği ile Bodrum’da Sarnıçlar için koruma atölyesi düzenledi.

Bodrum Gündem Haber

Mimarlık, şehir planlama ve tasarım disiplinlerinden, Muğla’dan ya da farklı şehirlerden, Muğla için üretmek isteyen  21 katılımcı, beş gün boyunca Kızılağaç Mahallesinde Sarnıçlar için yaşatma stratejileri geliştirdiler. Atölye yürütücülüğünü Oya Pakdil, Deniz Çiler Erkan ve Hasan İlkay Cebeci’nin yaptığı atölye, Bodrum Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşti.

KUDEB biriminin, Sarnıç envanterinin dijitalleştirilmesi çalışmasına göre Bodrum’da yer alan 474 Sarnıcın 268’i Yalı ve Çiftlik Mahallelerinde bulunuyor. Sarnıçları tehdit eden üç temel sorun; yoğun yapılaşma nedeniyle sarnıçların suyollarının kapanması,  yaz aylarında turizm nüfusunun artmasından kaynaklanan su sıkıntısı ve deprem kaynaklı hasarlar.

Atölye kapsamında, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’in konuşmacı olduğu söyleşide kültür envanteri genel başlığının altında birçok konu tartışıldı,  Kızılağaç-Yalı rotasındaki sarnıçların yapım tekniği ve güncel durumları incelendi, sarnıç ustalarımız Ömer Balcı ve Yahya Balcı ile görüşüldü ve sürdürülebilir yapılar hakkında Çelik Erengezgin tarafından yapılan paylaşımlar ile sarnıç sisteminin yeni yapılarda yorumlamaları tartışıldı.

Sarnıçları nasıl yaşatırız  sorusuna cevap olarak, özellikle farkındalık çalışmaları ve orman yangını gibi acil afet durumlarda veya sulama amaçlı şebeke suyu yerine kullanılmasına ilişkin düşünceler tartışıldı. Sarnıçların değeri üzerine önerilen festival ve “sarnıçtan sesler” isimli koro albümü, akustik üzerine TRT Koro Şefi Serdar Kaşıkçılar yönetiminde sarnıç içinde akustik performansı yapıldı. Tarihi niteliği ve mekânsal özellikleri ile ön plana çıkan Kara Sarnıç üzerinden başlayan araştırmalar ve sarnıçların genel kullanımına yönelik kesit varyasyonları, sarnıçları odağına alan bir çocuk kitabı ve sarnıçları kültürel buluşma mekanına dönüştüren video-mapping uygulamaları, bölgede yaşayanlar ve ziyaretçilerin ilgisini çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.