Bodrum Gündem

EROL MANİSALI DİBEKLİHAN MÜDAVİMLERİNE, YOLUNUN KESİŞTİĞİ ÜNLÜLERİ ANLATTI…

erol manisalı dibeklihan 24 ağustos 2017 söyleşi (1)

50 yıllık Akademisyen, bitmez tükenmez enerjisi ile bu güne kadar 600’den fazla söyleşi ve konferans vermiş, tahminen 30 binden fazla öğrencisi olmuş, bilim insanı Prof.Dr.Erol Manisalı  Dibeklihan’da “Yolumun Kesiştiği Ünlüler” adını verdiği kitaptan bazı bölümleri Dibeklihan Müdavimleri ile paylaştı. Özellikle 28 Şubat darbesi ile ilgili söyledikleri çok tartışılacak…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Prof.Dr.Erol Manisalı tarafından Dibeklihan’da “Yolumun Kesiştiği Ünlüler” adını verdiği kitaptan bazı bölümleri anlattığı söyleşiye ilgi oldukça yoğundu. Son yılların en çok okunan ve takip edilen gazeteci Yılmaz Özdil’inde izlediği söyleşi yaklaşık 50 dakika sürdü. Lakin dinleyenlerin ve Dibeklihan Sanat ve Kültür Köyü kurucusu Cenap Tezer’in ısrarı ile Manisalı söyleşisini 20 dakika daha uzattı.

erol manisalı dibeklihan 24 ağustos 2017 söyleşi (15)Dibeklihan kurucusu Cenap Tezer, Prof.Manisalı Söyleşisi öncesi Dibeklihan Müdavimlerine bir sürpriz yaptı.  Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil’in Sözcü gazetesinin 30 Ağustos 2015 tarihli nüshasında yayımlanan, “30 Ağustos” başlıklı yazısını, Halk Arenası programında okumuş, Uğur Dündar ve Müjdat Gezen ile birlikte salonu dolduran herkes gözyaşlarına boğulmuştu. Yılmaz Özdil dahi okurken sesi titremiş, gözyaşlarına zor hakim olmuştu. İşte o herkesin gözyaşları içinde dinlediği, 30 Ağustos başlıklı kendi yazısını okuduğu o programı Dibeklihan Müdavimlerine tekrar izletti. Bu yazının okunmasının sonunda ise her zaman olduğu gibi Dibeklihan Müdavimleri gözyaşları ve alkışlar eşliğinde İzmir Marşı okundu. Daha sonra kürsüye davet edilen Prof.Erol Manisalı çok ilginç ve çok tartışılacak söyleşisine başladı.

erol manisalı dibeklihan 24 ağustos 2017 söyleşi (23)RAUF DENKTAŞ ve TANSU ÇİLLER İLE İLGİLİ ANLATTIKLARI ŞAŞKINLIK YARATTI…

Çoğu hiç yayımlanmamış ya da kamuoyu tarafından bilinmeyen gerçeklerden oluşan söyleşide kitapta yer alan bazı isimleri siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutları ile ele aldı. Özellikle Tansu Çiller ve Rauf Denktaş ile anlattıkları oldukça dikkat çekerken Manisalı; “Türkiye siyasetinde öne çıkan bütün isimler ile aynı masada yemek yedik, sohbet ettik. Kimi zaman evlerine ve ofislerine davet edildim, uluslararası toplantılarda yoğun beraberliklerimiz oldu. Seminerlerde ve televizyonlarda tartıştık. Bir tek askeri darbe yapanlar hariç. Onlar ile hiç birlikte olmadım. Birde nedendir bilmiyorum Devlet Bahçeli ile bir araya hiç gelmedik…” dedi.

erol manisalı dibeklihan 24 ağustos 2017 söyleşi (25)28 ŞUBAT DARBESİ İLE İLGİLİ SÖYLEDİKLERİ ÇOK TARTIŞILACAK…

“Toplam 31 insanla olan kimi özel anılarımı, ilginç sohbetlerimizi kitapta topladım…” diyen Prof.Manisalı “Bazıları hiç bilinmeyen veya Türkiye’de az kişinin bildiği şeylerdi. Yakın tarihimize bir not düşmek istedim. Ben yazmasam, belki hiç bilinmeyecek, saklı kalacak şeylerdi bunlar. Kimileri trajikomik, çok önemli bazı olaylara göre seçimimi yaptım…” dedi.
Söyleşide en çok dikkat çeken ve tartışma yaratacak olan birkaç konu oldu. Özellikle 28 Şubat darbesinin dincilerin önünü açan bilinçli bir darbe olduğunu iddia ederken, Kıbrıs denildiğinde ilk akla gelen isim olan Rauf Denktaş’ın yerine, Kıbrıslı işadamı Asil Nadirin getirilmek istenmesi ve Asil Nadir’in bu girişimi Türk Dışişleri yetkililerine iletmesinin ardından İngilizler tarafından çökertildiğini söyledi. Asil Nadir’in İngiltere’de hapsedilmesinin, tamamen Kıbrıs sorununa bağlı siyasi bir olaydan kaynaklandığını da sözlerine ekledi.
Yine Abdullah Gül ve Tansu Çiller’le olan kendi tabiri ile “inişli-çıkışlı” ilişkilerini, 15 Temmuz 1974’te Atina Albaylar Cuntası ve ABD destekli, Makaryos’a karşı faşist darbe sürerken Samson’un Rauf Denktaşa götürdüğü hangi önerinin Denktaş tarafından nasıl reddedildiği gibi pek bilinmeyen gerçekleri Dibeklihan Müdavimlerine anlattı.
İlgiyle izlenen söyleşi sonunda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan Prof.Manisalı “Kendimi biraz da, ev ödevini yerine getirmiş bir izci gibi görüyorum, ekşisi ve tatlısı ile birlikte…” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.