Bodrum Gündem

“NE KADAR YERELSEK, O KADAR EVRENSELİZ…” foto galeri

karaova bağbozumu şenlikler 10 eylül 2017 cumartesi (49)

3.Karaova Bağbozumu Şenlikleri resmi açılışı Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk ve Yöneticilerin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk’ün örnek bir kalkınma modeli olarak değerlendirilen bu projenin bölge halkının ekonomik yapısına önemli katkı sağlayacağını ifade ederek “Ne kadar yerelsek, evrenseliz…” dedi…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

3.Karaova Bağbozumu Şenlikleri kapsamında Mumcular Mustafa Kalem Parkında yerel üreticilerin ürettikleri üzümden, şaraba, kaşıktan, halıya kadar birçok ürün sergilenerek satışa sunuldu. Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk “Hiç kimse, atasından miras kalan malını satarak, yaşamını sürdürmek zorunda kalmasın diyerek başladık bu yolculuğa. Bölge ekonomisinin desteklenmesi, üretim ve ürün çeşitliliğinin arttırılması, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği, sürdürülebilir bir tarım ekonomisinin yaratılması ve adil bir gıda anlayışının yaygınlaştırılması için bölgede geleneksel şenlikleri yapıyoruz. Bodrum turizminin çeşitlendirilmesinin de amaçlandığı bu organizasyonda, yörede tarım turizm entegrasyonunun da sağlaması hedeflenmektedir…” dedi. Ali Öztürk doğduğu köy olan Yeniköy İlköğretim okulunun tadilatının tamamlandığını ve şenlikler kapsamında da okulun açılışının hizmete açılacağını da ifade ederek “Ne kadar yerelsek, evrenseliz…” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

karaova bağbozumu şenlikler 10 eylül 2017 cumartesi (39)Açılışa Muğla CHP Milletvekilleri Akın Üstündağ ve Ömer Süha Aldan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Muğla CHP geçmiş dönem milletvekili Fevzi Topuz, Hava Kuvvetleri eski Komutanı E.Orgeneral Mehmet Ertem, BESİAD Başkanı Emre Köroğlu, Karaova bölgesindeki köy muhtarları, yöre halkı, yerli ve yabancı turistler ile çok sayıda yurttaş katıldı.

karaova bağbozumu şenlikler 10 eylül 2017 cumartesi (41)HALİKARNAS BALIKÇISININ MERHABASI İLE SELAMLADI…

3.Karaova Bağbozumu Şenliklerinin açılışında ilk sözü alan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon “Merhaba” diyerek selamladı. Kocadon “Bodrum’un nereden, ne şartlar ile ve ne zorlukları aşarak nereye geldiğini görüyoruz. Bu gün burada Bodrum Belediye Başkanı olarak konuşabiliyorsam eğer buraların bereketli topraklarının sayesindedir. Çünkü bende geçmiş dönemlerde tarım ile uğraşan bir ailenin çocuğuyum. Bodrum tarım, hayvancılık, süngercilik ve balıkçılık ile geçinen bir kasabaydı. Bodrum bu gün bir dünya şehri oldu. Ancak bizler aslımızı inkar etmeden, değerlerimize sahip çıkıyoruz. İşte bu şenlikte bunun bir göstergesidir. Değerlerimize sahip çıkan, emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve yanlarında olmaktan da son derece gururlu ve mutluyum…”

karaova bağbozumu şenlikler 10 eylül 2017 cumartesi (42)BU ŞENLİKLER BİRLİK ve DAYANIŞMA SAĞLIYOR…

Muğla CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan da Bağbozumu şenliklerinin geçmişinin 2 bin 600 yıl öncesine dayandığına dikkat çekerek şöyle konuştu; “Bağbozumu bu güne kadar bu topraklardaki en eski, en geleneksel şenliğidir diyebiliriz. Bence doğanın iki tane mucize ürünü var. Birisi zeytin, diğeri de üzüm. Bağbozumu şenlikleri üretimi ve üretmenin hazzını gösteriyor. Asıl önemlisi de insanlar arasında birlik ve dayanışmayı sağlıyor…”

karaova bağbozumu şenlikler 10 eylül 2017 cumartesi (43)KIRSAL ve KIYISALI BULUŞTURMAK LAZIM…

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise kendilerini bir araya getiren Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk’e peşinen teşekkür ettiğini ifade ederek konuşmasına başladı. Gürün; “Buraya Mumcular ismi verilmesine karşın, bizler buraya Karaova demeye devam ediyoruz. Evlerde, küçük üretim alanlarında yapılan geleneksel yöntemler ile üretilen yerel ürünleri şimdilerde tanıtmaya ve halkın huzuruna çıkarmaya başladık. Bizler tohum bankası kurduk ama esas banka evler. Çiftçilik yapan hemşerilerimiz esas banka. Bu tür şenlikler ile bu değerlerimizi geliştirerek, ekonomik değer haline getiriyoruz. İki Muğla var, biri kırsal, diğeri kıyısal Muğla. Fakat kırsal ile kıyısal Muğla bu güne kadar entegre olamadı. Kırsal ile kıyısal arasında ekonomik bağ maalesef kurulamamıştır…” dedi.  Başkan Gürün “Bizim kırsal üretim ile kıyısal tüketimi buluşturmamız lazım…” diyerek sözlerini tamamladı.

lale-aytaman-1TÜRKİYE’NİN İLK KADIN VALİSİNDEN MEKTUP…

Rahatsızlığı nedeni ile 3.Karaova Bağbozumu Şenliğine katılamadığı için bir mektup gönderen Muğla geçmiş dönem Valisi Lale Aytaman’ın mektubu okundu. Aytaman’ın mektubu şu şekilde; “Karaova yöresinde antik dönemlerden bu yana üzüm bağlarının yaygın olduğu biliniyordu. Ayrıca Bodrum müzesindeki anforalardan da anlaşılmaktadır. Yerel turizmin gelişmesi için, yöresel zenginliklerin desteklenerek, geliştirilmesini arzu ediyordum. Halıcılık, dokumacılık, bağcılık, zeytincilik, aromatik bitki üretimi gibi değişik konuları belli projeler ile tekrar yaşatma kararı aldık. Bağcılığın üzerinde özellikle duruyordum. Zira gerek Kaliforniya, gerekse Fransa ve İtalya’nın pek çok bölgesinde iyi bağcılığın yöre halkının ekonomik yaşamına nasıl olumlu katkılar sağladığını bizzat gözlemlemiştim. Neden benim ilkemde, görev alanımda böyle bir atılım başlamasın? Sorusundan yola çıkarak, ilk etapta gerekli toprak analizlerinin yapılması için Muğla’da bir Toprak Analiz Laboratuvarı kurmuştuk. 50’li yıllarda çıkan bir hastalık nedeni ile halk bağcılıktan vazgeçmişti. Oysa doğru fidanların seçimi ve bilinçli bakım sayesinde bu muhteşem gelenek tekrar hayata geçirebildi. Ben Muğla’da geleneksel değerlere, kadının emeğine sahip çıkarak, ekonomik kalkınmanın sağlanacağına ve turizmin gelişeceğine samimiyetle inanıyorum. 93 yılında başlayan projenin 19 köyü kapsayarak, 2000 yılında tamamlanmasını planladık. Hastalığa dayanıklı fidanları getirdik, özel idareden destek sağladık. Üniversiteler ile işbirliği yaparak yetiştiricilere eğitimler verdik. Öyle heyecanla başlamıştık ki Muğla’yı ziyaret edenlere de bu projeden etkileniyorlardı. Canlı örneklerinden birisi de Selia Çiftliğidir. 1993 yılından bu yana benim bağcılığın canlanması hayalim gerçekleşmiş, 2017 yılında da sadece Karaova’da değil, Muğla’nın farklı yörelerinde de bağcılık tekrar geleneksel yerini almış, çeşitli üretimler yapılmış, uluslararası standartlar hedeflenir hale gelmiştir. Artık ödüller kazanılma aşamasına gelinmiştir. Karaova yöresi yerel halkın candan katılı ile bir bütün olarak, bağcılık, slow-food, bunlarla bağdaşan, ufak ama üstün kaliteli turistik tesisleri ile inanıyorum ki, dünya turizminde çok özel bir yer alacaktır. Önemli olan uluslararası dostluk ilişkileri kurarak yöresel gelenek ve göreneklerimi yaşatarak uluslararası standartlara ulaşarak, ekonomik zenginliğimizi yükselmektir. 24 yıl öncesinden bu günleri hayal ederek ilk asma fidanını dağıtırken, böyle başarılı bir gelişmeyi göremeden ayrılmak durumunda kalmıştım. Ne mutlu yıllar sonra bu mutluluğu sizler sayesinde yaşayabiliyorum. Bu nedenle projede emeği geçen herkesi, ama en başta Karaova-Dernek başkanı Ali Öztürk’ü, dernek üyelerini ve Karaova halkını candan kutluyorum…”

Protokol ve yurttaşlar hep birlikte Mumcular Mustafa Kalem Parkı’nda, festival açılışını yaptılar. Açılışta kurdele yerine asma dalları kesildi.

karaova bağbozumu şenliği eylül2017 Mehmet Karan fotoları 5YENİKÖY İLKOKULU İMECE USULÜ İLE YENİLENDİ…

Karaova-Der Başkanı ve Bodrum belediyesi Meclis Üyesi Ali Öztürk 3.Karaova Bağbozumu şenlikleri kapsamında, Karaova-Der ve Yeniköylüler ile birlikte imece usulü ile tadilatı yapılan Yeniköy İlk Okulunun açılışı da yapıldı. Burada yapılan törende kürsüye ilk öğretmeni Mehmet Ekim’de yanına alarak konuşmasını bu şekilde yaptı. Mehmet Kocadon ve Osman Gürün’ün de konuşmalarının ardından, Yeniköy İl Okulu hizmete açıldı. Protokol üyeleri okulu gezerek yapılan tadilat çalışmalarını incelediler. Başkan Kocadon Bodrum Belediyesi olarak eğitime en çok destek veren belediyelerden birisi olduğuna dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl Pınarlıbelen İlkokulu, bu sene de Yeniköy İlkokulu için destek verdiklerini söyledi. Kocadon eğitim söz konusu olduğunda her zaman destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

3.Karaova Bağbozumu şenlikleri kapsamında, Bağ Ürünleri ile çocuklarla tatlı atölyesi, Köyler Arası Yemek yarışması, Mustafa Kalem Parkı halı sahada Halk Eğitim Temel Devren Defilesi ve akşam da Mustafa Kalem Parkı’nda Halil Çokyürekli Zurna Konseri gerçekleştirildi.

karaova bağbozumu şenliği eylül2017 engin başol fotoları 7ŞENLİKTE BİR ÇOK ETKİNLİK ve KONSER…  

3.Karaova Bağbozumu şenliklerinin son gününde de; Mumcular Mustafa Kalem Parkı’nda yerel ürünlerin tanıtım ve satışları devam ederken, Mumcular Sanat Evi’nde panel tadında Karaova Söyleşileri, Senem Diyici ile doğada akustik caz konseri, Yemek Yarışması ödül töreni ve ödüllü yemeklerin satışa sunulması, Mustafa Özcan ve Karaova Halk Korosu  Yöresel Konseri yapıldı. Akşam ise Kurtalan Ekspress konseri ile şenlik sona erdi.

3.Karaova Bağbozumu şenliğine katılan yöre halkı ve protokol üyeleri ile turistler çok başarılı bir şenlik olduğu yönünde görüş birliğine vardılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.