Bodrum Gündem

Ali Nesin’den; EĞİTİMİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Ali Nesin’den; EĞİTİMİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Ali_Nesin bodrum gündem

Türk Matematik Profesörü Ali Nesin’in facebook’ta yazdığı ve  Türkiye’de eğitim sorununun teşhisi ve tedavisi ile ilgili bu metni her öğretmen, anne-baba ve yöneticinin okuyup, idrâk etmesi umuduyla yayınlıyoruz…

Serdar Anlağan / Bodrum Gündem

Ali Nesin 19 Eylül 2017

Eğitimin üç temel sorunu vardır. Diğer tüm sorunların kaynağı bu üç temel sorundur:

1) Öğretmenlerin bilgi yetersizliği ve bezginliği.

2) Eğitim birliği, yani eskilerin tevhidi tedrisat dedikleri.

3) Hükümetlerin eğitimi bir beyin yıkama aracı olarak görmeleri ve kullanmaları.

Ali_NesinBu sorunlar için önerilerim:

1) Öğretmenlerin bilgisizliği ve bezginliği. 

  1. Sınıf öğretmenliği ve eğitim danışmanlığı gibi konular dışında, eğitim fakülteleri sadece lisansüstü seviyede öğrenci kabul etmeli. Müstakbel branş öğretmenleri en az üç yıl branşlarının bölümlerinde okumalılar.
  2. Her yıl öğretmenler için çeşitli seviyelerde çeşitli sınavlar yapılmalı ve bu sınavlarda başarılı olanların maaşları artırılmalı, statüleri yükseltilmeli. Bu sınavlar illa öğretmenin branşında olmayabilir, genel kültür ya da İngilizce sınavı da olabilir mesela.
  3. Öğretmenler konu seçiminde, anlatış biçiminde, konuyu ele alışta olabildiğince özgür olmalı. Ancak özgür bir insan işini sevebilir.

2) Eğitim Birliği. 

Eğitim üzerine verdiğim her konuşmada, her söyleşide söylüyorum: 

Türkiye gibi farklı kültürlerin, coğrafyaların, ekonomilerin, iklimlerin, ihtiyaçların olduğu bir ülkede, üstelik 80 milyonluk bir ülkede, tek bir eğitim anlayışı, tek bir müfredat, tek bir sistem ancak felakete sebep olabilir. 

Çözüm önerilerim:

  1. Türkiye bölgelere göre olabildiğince özerk eğitim birimlerine ayrılmalı. 7 birim olabilir mesela. Bu birimler okul öncesinden üniversiteye kadar her eğitim seviyesinde kendi sistemini oluşturmalı. (Akılları varsa her biri altbirimlere ayrılır.) Eğitim bölgeleri arasında rekabet teşvik edilmeli.
  2. 12 yıl eğitim mecburi olmalı, evet, ama herkese aynı eğitim değil. Her türlü ihtiyaç ve her seviye için çeşit çeşit okullar olmalı. (12 yıl mecburi eğitim demek, illa bir lise diploması alacaksın anlamına gelmez, 12 yıl okuyup bir diploma sahibi olamayabilirsin.) 
  3. Bugünkü üniversite giriş sınavları lise bitirme sınavı olmalı. Zaten sorular lise müfredatından seçildiğine göre, bu sınavlar aslında lise bitirme sınavı mahiyetindedir. Ancak bu sınavı başarıyla geçenler bir üniversiteye girebilmeli. Belli bir minimum puan alanlar lise diploması almalılar.
  4. Çeşitli kurumlar farklı üniversiteye giriş sınavları yapabilmeliler. Üniversiteler, bazı koşullara uymak kaydıyla, istedikleri yöntemle öğrenci seçebilmeliler. (Üniversiteye giriş sınavı notları, kendi yapacakları sınavlar, okul notları, dosya, mülakat aklıma gelenler.)
  5. Yukarıdaki iki maddede açıklanana benzer bir yöntem liseye giriş için uygulanabilir.
  6. Müfredat olmamalı. Sadece konular belirlenmeli. Tarih, matematik, fizik, kimya gibi. Ayrıntıya gerek yok. Dolayısıyla lise bitirme sınavlarında her türlü soru sorulabilmeli. İyi olan kazansın!

3) Hükümetlerin eğitimi bir beyin yıkama aracı olarak görmeleri ve kullanmaları.

Bu sorun, yukarıdaki çözüm önerilerimin ve her türlü çözüm önerisinin önündeki en büyük engeldir. Siyasetçilerin eğitime bu gözle bakmalarının engellenebileceğine inanmıyorum, dolayısıyla Türkiye’nin eğitim sisteminin devlet eliyle düzelebileceğine de inanmıyorum. Bizim yaptığımız gibi sağda solda korsan eğitim kurumları açmalı.

Ali Nesin Kimdir?

Türk matematikçi. 1956′da İstanbul’da doğdu. İlkokuldan sonra ortaokulu İstanbul’da Saint Joseph Lisesi’nde, liseyi de İsviçre’nin Lozan kentinde tamamlayan Nesin 1977-1981 yılları arasında Paris VII Üniversitesi’nde matematik öğrenimi gördü. Daha sonra ABD’de Yale Üniversitesi’nde matematiksel mantık ve cebir konularında doktora yapan Ali Nesin, 1985-1986 arasında Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kampusü’nde öğretim üyeliği yaptı.

1987-1989 arasında Notre Dame Üniversitesi’nde yardımcı doçent, ardından 1995′e kadar Kaliforniya Üniversitesi Irvine Kampusü’nde doçent ve daha sonra profesör olarak görev yaptı. 1993-1994 Öğretim Yılı’nı Bilkent Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak geçirdi. 1995′te, babası Aziz Nesin’in ölümü üzerine yurda kesin dönüş yaptı ve Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. Ayrıca Bilgi Üniversitesi Kasım 2004′den beri de Nesin Yayınevi genel yönetmenliğini yapmaktadır.  Ali Nesin iki çocuk sahibidir.
Ali Nesin’in Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Matematik ve Sonsuz,Develerle Eşekler, Önermeler Mantığı adlı kitaplarının yanısıra çeşitli dergilerde çıkmış bilimsel makaleleri ve İngilizce bir kitabı bulunmaktadır. Matematiksel araştırma alanı “Morley mertebesi sonlu gruplar”dır. Aynı zamanda, üç ayda bir yayımlanan, Matematik Dünyası adlı bir matematik dergisi çıkarmaktadır.
Matematik araştırmaları, bölüm başkanlığı ve Nesin Vakfı yöneticiliğinin yanı sıra yağlıboya resim, desen ve portre çalışmaları da yapmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.